Skocz do zawartości

[Opony] 2.1' czy 2.25'

@lek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Szukam nowej oponki na przód do bajka i mam problem z dobraniem odpowiedniej oponki do obręczy. Miłem plan zakupić RoRo 2.25", ale na stronie producenta piszą, ze max oponka to 2.1". W takim razie pytanko, czy RocketRon 2.1 będzie dobrym wyborem na maratony jako oponka kierunkowa? Z tyłu mam Maxxisa Crossmark Evo 2.1 i już wydaje się balonowata :laugh:

RoRo sprawdza się z przodu idealnie, to jedyna tak lekka i uniwersalna opona. Niestety jest dość delikatna...

Nie boisz się, że Crossmark nawet przy małym błotku będzie tańczył?

Zdaję sobie sprawę, że będzie trzeba uważać, ale jako kierunkowa oponka będzie miała lżej niż jak by była na tyle :laugh:

Na crossmarkach przejeździłem cały miniony sezon w maratonach i mnie nie zawiodły. W błotku tylko oponki specjalnie do tego przystosowane dają radę, chociaż na crossmarkach też nie było źle :D

Kupiłem tego Rocketa i jest wyraźnie mniejszy od Crossmarka, ale tylko wysokością, bo już na szerokość jest prawie tyle samo :) Teraz zastanawiam się jaką dać na tył, może Racing Ralph 2.25 Evo :)

• 1 rok później...

a jaki rozmiar w góry polecacie 2.1 czy 2.25 przy wadze 75 kg. rower HT.

Potrzebuje agresywnego bieznika,bo i tereny mam wymagajace.(g.Swietokrzyskie)

Czy warto zaoszczedzic 100g. wagi na oponkach schodzac z 2.25 NN na 2.1?

Czy na podjazdach bede sporo tracil?czy opory toczenia w warunkach trudnych(błotko,kamienie ,koleiny itd.) sa istotne?

Po krotkim czasie i tak mam na oponach przynajmniej 100g błotka.

Czy wogóle brac pod uwage ```zwykla ,tansza`` wersje Rocket Ron na przod ,czy zostac przy NN?

Race Kingi 2.2 chyba nie wchodze w gre,chyba zeby byl upalny przynajmniej miesiac to by jakos obeschło..a tak warunki tu raczej wilgotne,błotko, strumyki,kamienie ,korzenie itd.strome podjazdy i zjazdy.

Rozmiar 2.25 chyba wiele bardziej komfortowy na HT

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...