Skocz do zawartości

[ochraniacze na buty] neopren czy cos innego?

swimfan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zastanawiam sie czy neopren 100% o grubosci 4,3 mmm jest dobrym materialem na ochraniacze na zime a jednoczesnie nie jest tak podatny na rozdarcie-jesli chodzi o jazde na MTB?Troche szukalem po necie i producenci zalecaja do jazdy na szosie; mit czy prawda?,pozdrawiam

Napisano

Ponizej zera to tylko neopren, o windstopperach mozemy zaczynac rozmowe od zera stopni w gore.

Ochraniacze nie sa do chodzenia - jak bedziesz w nich duzo chodzil to nie wytrzymaja sezonu. Z drugiej strony, moje neopreny z czubkiem wzmacnianym cordura daja rade juz trzecia zime, dziury porobily sie tylko w miejscu kolkow na przodzie buta, ale to nie przeszkadza.

Napisano

Ja użytkuje Rogelli Neopren już zdaje sie 4 albo 5 sezon, zaczynałem od szosy a od 3 sezonów w zime tylko MTB i dopiero w tą zime czubek w jednym ochraniaczu delikatnie zaczyna się pruć, poza tym wszystko w porządku, może wiele razy w sezonie je nie zakładam bo w zime użytkuje też trenażer ale po takim okresie czasu można powiedzieć że ochraniacze są wytrzymałem ,zresztą kumpel też jeździ w takich ok 3 lat i też prawie żadnych śladów zużycia, tylko że jak dla mnie to sprawdzają sie tylko w dodatnich temperaturach, poniżej 0 stopa już marzła,nawet jak zakładałem cieplejsza skarpetę.

Napisano

w I-II 2010 numerze Magazynu Rowerowego jest obszerny test tychze ochraniaczy. Ja ich nie używam, wiec się nie wypowiadam które są lepsze.

Napisano

jezeli ktoś się zastanawia nad kupnem, polecam artykuł w magazynie rowerowym styczeń/ luty 2010, opisali i testowali wiele modeli, mozna coś dla siebie wybrac z tego co pamiętam to ok 20 modeli jest zaprezentowanych...

Napisano

jezeli ktoś się zastanawia nad kupnem, polecam artykuł w magazynie rowerowym styczeń/ luty 2010, opisali i testowali wiele modeli, mozna coś dla siebie wybrac z tego co pamiętam to ok 20 modeli jest zaprezentowanych...

w Decathlonie sa neoprenowe ocielpacze My Bike,w obnizonej cenie,pozdrawiam.

ale jak z wytrzymaloscia tego nikt nie wie:)

Napisano

po pierwsze nie w kazdym decathlonie, po drugie mybike robi dobre rzeczy ale te u nas w decathlonie sa raczej windstoperowe, gorzej z nieprzemakalnościa...

Napisano

po pierwsze nie w kazdym decathlonie, po drugie mybike robi dobre rzeczy ale te u nas w decathlonie sa raczej windstoperowe, gorzej z nieprzemakalnościa...

te sa akurat water resistant:)

Napisano

To znaczy, że windstoper nie ma szans zapewnić komfortu cieplnego? W połączeniu z grubymi skarpetami.:)

Chcę, by przy np. -10 można było pośmigać ze 4 godzinki w pełnym komforcie. Teraz przy -8 musiałem się po niecałych 2ch godzinach zwijać, bo już nie dało się jechać.

Czy jak zapodam grube skarpety i windstoper, to osiągnę zamierzony efekt? Czy konieczny i lepszy będzie gruby neopren?

Z przemakaniem nie mam wielkich problemów, ale zimno daje się we znaki, szczególnie z bloków, które działają jak radiatory:confused:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...