swimfan Napisano 26 Stycznia 2010 Napisano 26 Stycznia 2010 Zastanawiam sie czy neopren 100% o grubosci 4,3 mmm jest dobrym materialem na ochraniacze na zime a jednoczesnie nie jest tak podatny na rozdarcie-jesli chodzi o jazde na MTB?Troche szukalem po necie i producenci zalecaja do jazdy na szosie; mit czy prawda?,pozdrawiam
Klosiu Napisano 27 Stycznia 2010 Napisano 27 Stycznia 2010 Ponizej zera to tylko neopren, o windstopperach mozemy zaczynac rozmowe od zera stopni w gore. Ochraniacze nie sa do chodzenia - jak bedziesz w nich duzo chodzil to nie wytrzymaja sezonu. Z drugiej strony, moje neopreny z czubkiem wzmacnianym cordura daja rade juz trzecia zime, dziury porobily sie tylko w miejscu kolkow na przodzie buta, ale to nie przeszkadza.
porcupine Napisano 27 Stycznia 2010 Napisano 27 Stycznia 2010 Ja użytkuje Rogelli Neopren już zdaje sie 4 albo 5 sezon, zaczynałem od szosy a od 3 sezonów w zime tylko MTB i dopiero w tą zime czubek w jednym ochraniaczu delikatnie zaczyna się pruć, poza tym wszystko w porządku, może wiele razy w sezonie je nie zakładam bo w zime użytkuje też trenażer ale po takim okresie czasu można powiedzieć że ochraniacze są wytrzymałem ,zresztą kumpel też jeździ w takich ok 3 lat i też prawie żadnych śladów zużycia, tylko że jak dla mnie to sprawdzają sie tylko w dodatnich temperaturach, poniżej 0 stopa już marzła,nawet jak zakładałem cieplejsza skarpetę.
biker91 Napisano 27 Stycznia 2010 Napisano 27 Stycznia 2010 w I-II 2010 numerze Magazynu Rowerowego jest obszerny test tychze ochraniaczy. Ja ich nie używam, wiec się nie wypowiadam które są lepsze.
RAFI1784 Napisano 27 Stycznia 2010 Napisano 27 Stycznia 2010 jezeli ktoś się zastanawia nad kupnem, polecam artykuł w magazynie rowerowym styczeń/ luty 2010, opisali i testowali wiele modeli, mozna coś dla siebie wybrac z tego co pamiętam to ok 20 modeli jest zaprezentowanych...
swimfan Napisano 28 Stycznia 2010 Autor Napisano 28 Stycznia 2010 jezeli ktoś się zastanawia nad kupnem, polecam artykuł w magazynie rowerowym styczeń/ luty 2010, opisali i testowali wiele modeli, mozna coś dla siebie wybrac z tego co pamiętam to ok 20 modeli jest zaprezentowanych... w Decathlonie sa neoprenowe ocielpacze My Bike,w obnizonej cenie,pozdrawiam. ale jak z wytrzymaloscia tego nikt nie wie:)
RAFI1784 Napisano 28 Stycznia 2010 Napisano 28 Stycznia 2010 po pierwsze nie w kazdym decathlonie, po drugie mybike robi dobre rzeczy ale te u nas w decathlonie sa raczej windstoperowe, gorzej z nieprzemakalnościa...
swimfan Napisano 28 Stycznia 2010 Autor Napisano 28 Stycznia 2010 po pierwsze nie w kazdym decathlonie, po drugie mybike robi dobre rzeczy ale te u nas w decathlonie sa raczej windstoperowe, gorzej z nieprzemakalnościa... te sa akurat water resistant:)
wikrap1 Napisano 1 Lutego 2010 Napisano 1 Lutego 2010 To znaczy, że windstoper nie ma szans zapewnić komfortu cieplnego? W połączeniu z grubymi skarpetami. Chcę, by przy np. -10 można było pośmigać ze 4 godzinki w pełnym komforcie. Teraz przy -8 musiałem się po niecałych 2ch godzinach zwijać, bo już nie dało się jechać. Czy jak zapodam grube skarpety i windstoper, to osiągnę zamierzony efekt? Czy konieczny i lepszy będzie gruby neopren? Z przemakaniem nie mam wielkich problemów, ale zimno daje się we znaki, szczególnie z bloków, które działają jak radiatory:confused:
banditxc Napisano 4 Lutego 2010 Napisano 4 Lutego 2010 a ja zdecydowanie polecam ochraniacze z endury : http://www.endura.pl/Product.aspx?dept_id=107&prod_id=26 Sa rewelacyjne, wczesniej mialem hm rogelli ale szybko sie rozpadly. Te sie trzymaja bardzo dobrze i na nastepny sezon spokojnie dadza rade :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.