Skocz do zawartości

[rower] Meridy Prosze o Pomoc w wyborze

emmx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam poszukuje roweru dla kuzyna bo zbliżają się jego 18-ste urodziny poszukuje roweru do 1500-1700 zl.

Chłopak lubi trochę poszaleć ma starego Gianta Bouldera 550 wiadomo ze konstrukcja jest juz troche strara wiec szukam czegoś naprawde dobrego.

Kuzyn ma 185 cm i 75 kg.

poszukałam trochę na allegro i znalazlam takie oto rowery i z tych chciała bym coś wybrac. moze jesli mieli byście coś ciekawego w tym przedziale o ktorym mowiłam wyżej to bardzo prosze po pomoc w wyborze - najlepiej zeby to była jakas merida bo on się tym interesuje ewentualnie Wheeler..

o to co znalazlam:

http://www.allegro.pl/item899478067_rower_merida_matts_40_d_hydraulic_09_cena_hit.html

http://www.allegro.pl/item899258401_merida_matts_40_d_20_model_2010_wysylka_grati.html

http://www.allegro.pl/item896980588_merida_matts_40_v_18_model_2010_wysylka_grati.html

Gorąco pozdrawiam Monika :voodoo:

Napisano

blair7 chyba źle trafiłeś, ponieważ ona uważa, że :

Tylko nie Kross !! rama kiepska osprzęt słaby cena dobra a co tanie wiadomo ... nie będę tłumaczyła co dalej.
:voodoo:B):D
Napisano

Nie widze nigdzie takiego stwierdzenia, ale jesli kolezanka faktycznie w innym temacie tak napisala to jest w ogromnym bledzie, bo kros ma bardzo fajne ramy, a jesli chodzi o osprzet to w tym przedziale cenowym nie ma konkurentow, zreszta chyba w zadnym. Sam ostatnio kupilem krosa i zadowolony jestem. POzatym gloym okiem widac ze kazdy z krosow zaproponowanych przezemnie ma lepszy osprzet niz w/w meridy, wiec nie wiem co jest w nich zlego?

Przeczytalem posty kolezanki i faktycznie dziwne pojecie na temat rowerow ona posiada, pewnie pracuje w sklepie rowerowym ktory meridy sprzedaje ;p. No ale nie ma co mowic, mloda jeszcze jest, jak pojezdzi na rowerze wiecej to zmieni zdanie.

Napisano

Witanko,

Oj oj same Meridy u koleżanki w postach. Ja oryginalny nie będę. Kross Lvl A6 i mucha nie siada B) Kupując polski rower dajesz pracę rodakom, kupując tajwański rower dajesz pracę tajwańcom :voodoo:

Pozdrówek

Napisano

A krosy glownie dlatego sa tansze ze nie musza byc sprowadzane i cla nie musza byc doliczane do ich ceny. Przykladowo krossa crime 3 wyhaczylem za niecale 4 klocki

Napisano

Odnośnie Krossa to mam takie samo zdanie jak Ty blair7. "rama kiepska osprzęt słaby cena dobra.." - co do ram to wiadomo, że np. ramy Meridy mają już od dawna dobrą opinię, ale czy wszystkie i czy nowy produkt Krossa tak bardzo od nich odbiega? Jeżeli chodzi o osprzęt to rzeczywiście Krossy wypadają bezkonkurencyjnie, mają przecież super stosunek jakości do ceny. Nie wiem o co chodziło koleżance, gdy pisała "osprzęt słaby"? Że gorszy jakościowo od innych marek? Przecież to wszystko brane jest z tej samej fabryki...

Kupując polski rower dajesz pracę rodakom, kupując tajwański rower dajesz pracę tajwańcom ;)

Kupując polski dajesz pracę tym i tym heh

Przykladowo krossa crime 3 wyhaczylem za niecale 4 klocki

Możesz coś już o nim powiedzieć? Jak się jeździ itp? Jestem ciekaw.

Napisano

Nie powiedzialem ze krosy maja kiepski ramy, cos pokreciels rastatajm. Na crimie ejzdzilem tylko po "podworku", ale wrazenia z dokladnych ogledzin sa jak najbardziej pozytywne. Wyposazenie jak na ta cene bardzo dobre. Dla porownania merida w tej cenie oferowala z przodu epicona, a z tyl jakiegos malo mi znanego xfusiona, a kros posiada Rs revelation dual air u-turn, a na tyle monarch 3.1, korba jest pancerna, jedno co sie mi nie podoba to heble (soki trzecie) i manetki x-5 (bo kupilem model z 2009 roku. Co do ramy to uwazam ze jej sztywnosc jest bardzo dobra, zawiecha pracuje przyjemnie.

Wiecej moge powiedziec blizej wiosny, chociaz i tak ja nie bede na nim jezdzil, ale jesli trzeba bedzie to jakas relacje moge napisac.

Napisano

Fakt, tam jest kropka nie zauwazylem jej. A wracjajac do crima3 uwazam ze warto - konfrontujac to jeszcze raz z merida: nerida oferuje fulle AM ale wszystko to jednozawiasy, a kros to klasyczny link horsta na uszczelnianych maszynowych lozyskach, ktore sa dostepne wszedzie i kosztuja tyle co nic.

Napisano

Taki z Krossa Polak jak z ziela angielskiego Anglik

Ramy - Taivn

osprzęt-Asia

Karton - ChRL

Jedyne co ma Polskie to że w Polszy składany

Opcja A najlepsza przynajmniej pewny sprzedawca

Napisano

A krosy glownie dlatego sa tansze ze nie musza byc sprowadzane i cla nie musza byc doliczane do ich ceny. Przykladowo krossa crime 3 wyhaczylem za niecale 4 klocki

To nie jest powód ich niskiej ceny.

Czasy gdy shimano aceraX była robiona w Japonii dawno odeszły i nie wrócą już.

Jak już miałbym wybierać to poważnie wolałbym sprawdzoną meridę niż polski produkt.

Mialem polonoza caro z 98... i wszyscy na forum fso pisali... "polonez lepszy od golfa" "polonez lepszy od merca". Tfu na tego poloneza, jak on tanim kosztem robiony... ładna żaluzja?

Napisano

Taki z Krossa Polak jak z ziela angielskiego Anglik

Ramy - Taivn

osprzęt-Asia

Karton - ChRL

Jedyne co ma Polskie to że w Polszy składany

Opcja A najlepsza przynajmniej pewny sprzedawca

Witaj Jakobs ja tez bralam pod uwage ten model :P - ta merida co mi kolega wysłal 300 V ;) to tez fajna ale chyba stara bo napisane wyprzedaż nigdzie nie widze roku produkcji. co do krossa nie chciała bym sie wypowiadac bo moje zdanie juz znacie - ktos juz wkleil moj post z poprzedniego tematu. Wiem co mowie bo mam znajomych którzy użytkowali krossy. Nawet w Serwisach ich odganiali jak muchy bo nie mieli cierpliwosci wciaz sie cos psuło cos luzowało itp.

A co do poloneza to ja nie potrafie sie wypowiedziec ale osobiście mam audi A4 i bardzo sobie chwialę.

Dzieki chłopcy za propozycje chyba ze jeszcze ktoś ma sensowne rowery to proszę - urodziny kuzyna 15 lutego.

Pozdrawiam Goraco Monika :D

Napisano
Jak już miałbym wybierać to poważnie wolałbym sprawdzoną meridę niż polski produkt.
I w czym te "sprawdzone" Meridy najniższej półki z ciężkimi ramami i młotkami zamiast amorów sa lepsze od Krossów ?
Napisano

I w czym te "sprawdzone" Meridy najniższej półki z ciężkimi ramami i młotkami zamiast amorów sa lepsze od Krossów ?

dobre pytanie....

Napisano

dobre pytanie....

Ja wam odpowiem Ja wam odpowiem bo wiem cos na ten temat

po pierwsze merida ma bezproblemową obsługę serwisową - nie tak jak Krosy moich przyjaciół

po drugie merida ma wysokiej jakości lakier.

po trzecie łańcuchy w meridach wolniej sie zużywają niż w rowerach kross

Reasumując Merida jest lepsza niż dziadowski Kross.

Napisano

po pierwsze merida ma bezproblemową obsługę serwisową - nie tak jak Krosy moich przyjaciół

Heeheheheh...

Po 4 rowery merida mają lepsze kartony niż kross :icon_mrgreen:

• Mod Team
Napisano

Faktem jest ze kross ma najlepszy stosunek cyna/jakość. Za te samie pieniądze u krosa mamy prawie albo i kalse wyższy sprzęt.

Ale mam wrazenie ze krosomania sie skonczy. Popatrzmy na ceny z przed 2 lat a na obecne. Za 2 czy za 3 lata te rowery prawdopodobnie beda kosztowały tyle co porównywalnej klasy merida, giant czy inne znane marki.

Napisano

To ciekawe dlaczego kupilas jakiegos tajwanskiego weelera...? (czy jakos to sie tak nazywa?) a z tymi lancuchami to dowalilas, akurat wg mnie lancuchy SRAM'a jakie montowane sa w krossach sa lepsze jak shimano, sam na takich jezdze od wielu lat i kupujac rower o wiele drozszy niz merida czy kross mialem naped SRAM'a, POzatym tekst z lancuchami swiadczy o tym ze nie masz zielonego pojecia o rowerach dziecinko

Napisano
po drugie merida ma wysokiej jakości lakier

No właśnie, można wydłubać to aluminium spod lakieru i wyjdzie bardzo lekka rama ...

Napisano

@Puklus To oczywiste. Jedne firmy odchodzą, inne przychodzą.

Nie wiem jak inni, ale ja nie miałem problemów z serwisem Krossa.

Rulez chyba zakończył kwestię lakieru :laugh:

Napęd i tak trzeba kiedyś wymienić.

Najlepiej zrobisz biorąc kuzyna do kilku sklepów rowerowych. Niech usiądzie na rowerze, przymierzy kilka modeli i sam wybierze co dla niego najlepsze.

Napisano

@Puklus To oczywiste. Jedne firmy odchodzą, inne przychodzą.

Nie wiem jak inni, ale ja nie miałem problemów z serwisem Krossa.

Rulez chyba zakończył kwestię lakieru   :( 

Napęd i tak trzeba kiedyś wymienić. 

Najlepiej zrobisz biorąc kuzyna do kilku sklepów rowerowych. Niech usiądzie na rowerze, przymierzy kilka modeli i sam wybierze co dla niego najlepsze. 

Witam. Oj chłopaki ja po prostu nie lubię Krossa tak jak ktoś nie lubi zupy mlecznej - mam znajomych mieli były problemy wiec nie chce kupić kuzynowi tej marki mam swoje zdanie..

Fenthin nie moge ot tak zabrać kuzyna do sklepu bo to ma być niespodzianka i dlatego szukam po sklepach internetowych ale tam jest bardzo duży wybór wiec naprawdę mam z tym problem. Kross odpada bo odpada i juz.

Napisano

Podejście że odpada i już wydaje się bardziej sensowne niż argumenty typu tego z łańcuchem. Jakby co przepraszam, ale mi jakoś przyszło na myśl że łańcuch się nie lubi z ramą Kross i przez to są problemy:)

Przyglądałem się temu wątkowi i wyprzedaży z 2009 bym nie unikał chyba że na nowy sezon została zmieniona rama. W innych przypadkach rower będzie zasadniczo taki sam jak z nowej kolekcji i trzeba już patrzeć na stosunek cena/osprzęt.

Jak ma być niespodzianka i żeby kuzynowi pasował to może kupić przed urodzinami w sieci żeby był jeszcze czas na ewentualne zrezygnowanie z umowy w ciągu 10 dni i późniejszego zakupu z uwzględnieniem uwag zainteresowanego.

Napisano
Witam. Oj chłopaki ja po prostu nie lubię Krossa tak jak ktoś nie lubi zupy mlecznej - mam znajomych mieli były problemy wiec nie chce kupić kuzynowi tej marki mam swoje zdanie..

A może kuzyn ma inne zdanie i nie lubi być uszczęśliwiany na siłę, np ma podejście praktyczne i nie chce kowadła zamiast amortyzatora ;), lepiej daj mu kasę i niech kupi co chce :)

Albo nie pytaj więcej tylko kup co uważasz, my nie popieramy twojego wyboru ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...