emmx Napisano 26 Stycznia 2010 Napisano 26 Stycznia 2010 Witam poszukuje roweru dla kuzyna bo zbliżają się jego 18-ste urodziny poszukuje roweru do 1500-1700 zl. Chłopak lubi trochę poszaleć ma starego Gianta Bouldera 550 wiadomo ze konstrukcja jest juz troche strara wiec szukam czegoś naprawde dobrego. Kuzyn ma 185 cm i 75 kg. poszukałam trochę na allegro i znalazlam takie oto rowery i z tych chciała bym coś wybrac. moze jesli mieli byście coś ciekawego w tym przedziale o ktorym mowiłam wyżej to bardzo prosze po pomoc w wyborze - najlepiej zeby to była jakas merida bo on się tym interesuje ewentualnie Wheeler.. o to co znalazlam: http://www.allegro.pl/item899478067_rower_merida_matts_40_d_hydraulic_09_cena_hit.html http://www.allegro.pl/item899258401_merida_matts_40_d_20_model_2010_wysylka_grati.html http://www.allegro.pl/item896980588_merida_matts_40_v_18_model_2010_wysylka_grati.html Gorąco pozdrawiam Monika
Moloch89 Napisano 26 Stycznia 2010 Napisano 26 Stycznia 2010 to może ja zaproponuje: http://www.velo.com.pl/www/wyprzedaz.php?m=0&s=5&id=217 http://www.allegro.pl/item881092528_mega_wyprzedaz_merida_matts_tfs_xc_300_v_20.html
blair7 Napisano 26 Stycznia 2010 Napisano 26 Stycznia 2010 Wg mnie lepiej krosa kupic, lepiej wyposazony za podobna kase, alebo dolozyc 3 stowy i lepszego jeszcze kupic: http://www.allegro.pl/item894370261_idzie_wiosna_kross_level_a6_super_promocja.html http://www.allegro.pl/item871096100_kross_level_a6_model_najlepsza_seria_17_ostatni.html http://www.allegro.pl/item871096106_kross_level_a2_na_hydraulice_i_ostatnia_sztuka.html http://www.allegro.pl/item871464391_kross_level_a4_deore_rock_shox_dart_2_wawa.html uwazam ze nie ma lepszej alternatywy jak kross
Rulez Napisano 26 Stycznia 2010 Napisano 26 Stycznia 2010 blair7 chyba źle trafiłeś, ponieważ ona uważa, że : Tylko nie Kross !! rama kiepska osprzęt słaby cena dobra a co tanie wiadomo ... nie będę tłumaczyła co dalej.
blair7 Napisano 26 Stycznia 2010 Napisano 26 Stycznia 2010 Nie widze nigdzie takiego stwierdzenia, ale jesli kolezanka faktycznie w innym temacie tak napisala to jest w ogromnym bledzie, bo kros ma bardzo fajne ramy, a jesli chodzi o osprzet to w tym przedziale cenowym nie ma konkurentow, zreszta chyba w zadnym. Sam ostatnio kupilem krosa i zadowolony jestem. POzatym gloym okiem widac ze kazdy z krosow zaproponowanych przezemnie ma lepszy osprzet niz w/w meridy, wiec nie wiem co jest w nich zlego? Przeczytalem posty kolezanki i faktycznie dziwne pojecie na temat rowerow ona posiada, pewnie pracuje w sklepie rowerowym ktory meridy sprzedaje ;p. No ale nie ma co mowic, mloda jeszcze jest, jak pojezdzi na rowerze wiecej to zmieni zdanie.
Vieri Napisano 26 Stycznia 2010 Napisano 26 Stycznia 2010 Witanko, Oj oj same Meridy u koleżanki w postach. Ja oryginalny nie będę. Kross Lvl A6 i mucha nie siada Kupując polski rower dajesz pracę rodakom, kupując tajwański rower dajesz pracę tajwańcom Pozdrówek
blair7 Napisano 26 Stycznia 2010 Napisano 26 Stycznia 2010 A krosy glownie dlatego sa tansze ze nie musza byc sprowadzane i cla nie musza byc doliczane do ich ceny. Przykladowo krossa crime 3 wyhaczylem za niecale 4 klocki
rastatajm Napisano 26 Stycznia 2010 Napisano 26 Stycznia 2010 Odnośnie Krossa to mam takie samo zdanie jak Ty blair7. "rama kiepska osprzęt słaby cena dobra.." - co do ram to wiadomo, że np. ramy Meridy mają już od dawna dobrą opinię, ale czy wszystkie i czy nowy produkt Krossa tak bardzo od nich odbiega? Jeżeli chodzi o osprzęt to rzeczywiście Krossy wypadają bezkonkurencyjnie, mają przecież super stosunek jakości do ceny. Nie wiem o co chodziło koleżance, gdy pisała "osprzęt słaby"? Że gorszy jakościowo od innych marek? Przecież to wszystko brane jest z tej samej fabryki... Kupując polski rower dajesz pracę rodakom, kupując tajwański rower dajesz pracę tajwańcom Kupując polski dajesz pracę tym i tym heh Przykladowo krossa crime 3 wyhaczylem za niecale 4 klocki Możesz coś już o nim powiedzieć? Jak się jeździ itp? Jestem ciekaw.
blair7 Napisano 26 Stycznia 2010 Napisano 26 Stycznia 2010 Nie powiedzialem ze krosy maja kiepski ramy, cos pokreciels rastatajm. Na crimie ejzdzilem tylko po "podworku", ale wrazenia z dokladnych ogledzin sa jak najbardziej pozytywne. Wyposazenie jak na ta cene bardzo dobre. Dla porownania merida w tej cenie oferowala z przodu epicona, a z tyl jakiegos malo mi znanego xfusiona, a kros posiada Rs revelation dual air u-turn, a na tyle monarch 3.1, korba jest pancerna, jedno co sie mi nie podoba to heble (soki trzecie) i manetki x-5 (bo kupilem model z 2009 roku. Co do ramy to uwazam ze jej sztywnosc jest bardzo dobra, zawiecha pracuje przyjemnie. Wiecej moge powiedziec blizej wiosny, chociaz i tak ja nie bede na nim jezdzil, ale jesli trzeba bedzie to jakas relacje moge napisac.
rastatajm Napisano 26 Stycznia 2010 Napisano 26 Stycznia 2010 Niczego nie pokręciłem, to się tyczyło tego co napisała emmx.
blair7 Napisano 26 Stycznia 2010 Napisano 26 Stycznia 2010 Fakt, tam jest kropka nie zauwazylem jej. A wracjajac do crima3 uwazam ze warto - konfrontujac to jeszcze raz z merida: nerida oferuje fulle AM ale wszystko to jednozawiasy, a kros to klasyczny link horsta na uszczelnianych maszynowych lozyskach, ktore sa dostepne wszedzie i kosztuja tyle co nic.
jakobs Napisano 26 Stycznia 2010 Napisano 26 Stycznia 2010 Taki z Krossa Polak jak z ziela angielskiego Anglik Ramy - Taivn osprzęt-Asia Karton - ChRL Jedyne co ma Polskie to że w Polszy składany Opcja A najlepsza przynajmniej pewny sprzedawca
Szatanisko69 Napisano 26 Stycznia 2010 Napisano 26 Stycznia 2010 A krosy glownie dlatego sa tansze ze nie musza byc sprowadzane i cla nie musza byc doliczane do ich ceny. Przykladowo krossa crime 3 wyhaczylem za niecale 4 klocki To nie jest powód ich niskiej ceny. Czasy gdy shimano aceraX była robiona w Japonii dawno odeszły i nie wrócą już. Jak już miałbym wybierać to poważnie wolałbym sprawdzoną meridę niż polski produkt. Mialem polonoza caro z 98... i wszyscy na forum fso pisali... "polonez lepszy od golfa" "polonez lepszy od merca". Tfu na tego poloneza, jak on tanim kosztem robiony... ładna żaluzja?
emmx Napisano 26 Stycznia 2010 Autor Napisano 26 Stycznia 2010 Taki z Krossa Polak jak z ziela angielskiego Anglik Ramy - Taivn osprzęt-Asia Karton - ChRL Jedyne co ma Polskie to że w Polszy składany Opcja A najlepsza przynajmniej pewny sprzedawca Witaj Jakobs ja tez bralam pod uwage ten model - ta merida co mi kolega wysłal 300 V to tez fajna ale chyba stara bo napisane wyprzedaż nigdzie nie widze roku produkcji. co do krossa nie chciała bym sie wypowiadac bo moje zdanie juz znacie - ktos juz wkleil moj post z poprzedniego tematu. Wiem co mowie bo mam znajomych którzy użytkowali krossy. Nawet w Serwisach ich odganiali jak muchy bo nie mieli cierpliwosci wciaz sie cos psuło cos luzowało itp. A co do poloneza to ja nie potrafie sie wypowiedziec ale osobiście mam audi A4 i bardzo sobie chwialę. Dzieki chłopcy za propozycje chyba ze jeszcze ktoś ma sensowne rowery to proszę - urodziny kuzyna 15 lutego. Pozdrawiam Goraco Monika
Rulez Napisano 26 Stycznia 2010 Napisano 26 Stycznia 2010 Jak już miałbym wybierać to poważnie wolałbym sprawdzoną meridę niż polski produkt. I w czym te "sprawdzone" Meridy najniższej półki z ciężkimi ramami i młotkami zamiast amorów sa lepsze od Krossów ?
blair7 Napisano 26 Stycznia 2010 Napisano 26 Stycznia 2010 I w czym te "sprawdzone" Meridy najniższej półki z ciężkimi ramami i młotkami zamiast amorów sa lepsze od Krossów ? dobre pytanie....
emmx Napisano 26 Stycznia 2010 Autor Napisano 26 Stycznia 2010 dobre pytanie.... Ja wam odpowiem Ja wam odpowiem bo wiem cos na ten temat po pierwsze merida ma bezproblemową obsługę serwisową - nie tak jak Krosy moich przyjaciół po drugie merida ma wysokiej jakości lakier. po trzecie łańcuchy w meridach wolniej sie zużywają niż w rowerach kross Reasumując Merida jest lepsza niż dziadowski Kross.
Szatanisko69 Napisano 26 Stycznia 2010 Napisano 26 Stycznia 2010 Ja wam odpowiem Ja wam odpowiem bo wiem cos na ten temat po pierwsze merida ma bezproblemową obsługę serwisową - nie tak jak Krosy moich przyjaciół po drugie merida ma wysokiej jakości lakier. po trzecie łańcuchy w meridach wolniej sie zużywają niż w rowerach kross Reasumując Merida jest lepsza niż dziadowski Kross. Heeheheheh... Po 4 rowery merida mają lepsze kartony niż kross
Mod Team Puklus Napisano 26 Stycznia 2010 Mod Team Napisano 26 Stycznia 2010 Faktem jest ze kross ma najlepszy stosunek cyna/jakość. Za te samie pieniądze u krosa mamy prawie albo i kalse wyższy sprzęt. Ale mam wrazenie ze krosomania sie skonczy. Popatrzmy na ceny z przed 2 lat a na obecne. Za 2 czy za 3 lata te rowery prawdopodobnie beda kosztowały tyle co porównywalnej klasy merida, giant czy inne znane marki.
blair7 Napisano 26 Stycznia 2010 Napisano 26 Stycznia 2010 To ciekawe dlaczego kupilas jakiegos tajwanskiego weelera...? (czy jakos to sie tak nazywa?) a z tymi lancuchami to dowalilas, akurat wg mnie lancuchy SRAM'a jakie montowane sa w krossach sa lepsze jak shimano, sam na takich jezdze od wielu lat i kupujac rower o wiele drozszy niz merida czy kross mialem naped SRAM'a, POzatym tekst z lancuchami swiadczy o tym ze nie masz zielonego pojecia o rowerach dziecinko
Rulez Napisano 26 Stycznia 2010 Napisano 26 Stycznia 2010 po drugie merida ma wysokiej jakości lakier No właśnie, można wydłubać to aluminium spod lakieru i wyjdzie bardzo lekka rama ...
Fenthin Napisano 27 Stycznia 2010 Napisano 27 Stycznia 2010 @Puklus To oczywiste. Jedne firmy odchodzą, inne przychodzą. Ja wam odpowiem Ja wam odpowiem bo wiem cos na ten temat po pierwsze merida ma bezproblemową obsługę serwisową - nie tak jak Krosy moich przyjaciół po drugie merida ma wysokiej jakości lakier. po trzecie łańcuchy w meridach wolniej sie zużywają niż w rowerach kross Reasumując Merida jest lepsza niż dziadowski Kross. Nie wiem jak inni, ale ja nie miałem problemów z serwisem Krossa. Rulez chyba zakończył kwestię lakieru Napęd i tak trzeba kiedyś wymienić. Najlepiej zrobisz biorąc kuzyna do kilku sklepów rowerowych. Niech usiądzie na rowerze, przymierzy kilka modeli i sam wybierze co dla niego najlepsze.
emmx Napisano 27 Stycznia 2010 Autor Napisano 27 Stycznia 2010 @Puklus To oczywiste. Jedne firmy odchodzą, inne przychodzą. Nie wiem jak inni, ale ja nie miałem problemów z serwisem Krossa. Rulez chyba zakończył kwestię lakieru Napęd i tak trzeba kiedyś wymienić. Najlepiej zrobisz biorąc kuzyna do kilku sklepów rowerowych. Niech usiądzie na rowerze, przymierzy kilka modeli i sam wybierze co dla niego najlepsze. Witam. Oj chłopaki ja po prostu nie lubię Krossa tak jak ktoś nie lubi zupy mlecznej - mam znajomych mieli były problemy wiec nie chce kupić kuzynowi tej marki mam swoje zdanie.. Fenthin nie moge ot tak zabrać kuzyna do sklepu bo to ma być niespodzianka i dlatego szukam po sklepach internetowych ale tam jest bardzo duży wybór wiec naprawdę mam z tym problem. Kross odpada bo odpada i juz.
spootnick Napisano 27 Stycznia 2010 Napisano 27 Stycznia 2010 Podejście że odpada i już wydaje się bardziej sensowne niż argumenty typu tego z łańcuchem. Jakby co przepraszam, ale mi jakoś przyszło na myśl że łańcuch się nie lubi z ramą Kross i przez to są problemy:) Przyglądałem się temu wątkowi i wyprzedaży z 2009 bym nie unikał chyba że na nowy sezon została zmieniona rama. W innych przypadkach rower będzie zasadniczo taki sam jak z nowej kolekcji i trzeba już patrzeć na stosunek cena/osprzęt. Jak ma być niespodzianka i żeby kuzynowi pasował to może kupić przed urodzinami w sieci żeby był jeszcze czas na ewentualne zrezygnowanie z umowy w ciągu 10 dni i późniejszego zakupu z uwzględnieniem uwag zainteresowanego.
Rulez Napisano 27 Stycznia 2010 Napisano 27 Stycznia 2010 Witam. Oj chłopaki ja po prostu nie lubię Krossa tak jak ktoś nie lubi zupy mlecznej - mam znajomych mieli były problemy wiec nie chce kupić kuzynowi tej marki mam swoje zdanie.. A może kuzyn ma inne zdanie i nie lubi być uszczęśliwiany na siłę, np ma podejście praktyczne i nie chce kowadła zamiast amortyzatora , lepiej daj mu kasę i niech kupi co chce Albo nie pytaj więcej tylko kup co uważasz, my nie popieramy twojego wyboru
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.