5Zeta Napisano 25 Stycznia 2010 Napisano 25 Stycznia 2010 Wypatrzyłem na ebayu amerykańskim pewną aukcję i nie wiem czy jest ona tak naprawdę korzystna. Link do aukcji Po wstępnym przeliczeniu wychodzi że będzie to kosztować ok 1150 zł, ale jak wygląda sprawa przemiany waluty, dostawy oraz oclenia??Nigdy nie kupowałem na zagranicznych aukcjach i nie wiem do końca jak to wygląda.Jakie będą szacowane koszty całości no i czy warto to sciągać?? Pozdrawiam i dzięki za pomoc
tiomek Napisano 26 Stycznia 2010 Napisano 26 Stycznia 2010 Koszt wymiany waluty niewielki, u mnie wychodziło po przeliczeniu więcej średnio o jakieś 5%, niż kwota, jaką podaje ebay.pl: http://cgi.ebay.pl/09-Fox-F100-RL-15QR-Mountain-Bike-100mm-Suspension-Fork_W0QQitemZ200432384825QQcmdZViewItemQQptZCycling_Parts_Accessories?hash=item2eaab37b39 (przy wymianie w paypal). Najgorsze jest cło ( + podatek), bo za to możliwe, że będziesz musiał dopłacić 25% wartości. Doliczyli mi za używaną ramę, amortyzator, a za koła już nie, więc raczej chybił trafił... Nie pomogło oznaczenie jako gift, ani podanie małej wartości (musiałem wysłać celnikom wydruk z aukcji i z paypala, żeby mogli sobie zobaczyć, jaka jest prawdziwa wartość przedmiotu i naliczyć 25% ;p ) Może warto zaryzykować, a może nie, musisz sam ocenić, bo jest szansa, że kupisz sprzęt naprawdę tanio, ale możesz nie mieć tyle szczęścia.
Sol Napisano 26 Stycznia 2010 Napisano 26 Stycznia 2010 Poczytaj Shipping Information i Payment Options. Już stamtąd wynika, że dostawa mnar musi być poprzedzona kontaktem ze sklepem, że obowiązkowo ubezpieczają przesyłkę (i doliczają koszt of koz) oraz że nie będą manipulowali ceną, tylko podadzą detaliczną. Do tego dochodzi cło w Polsce. Nie wiem ile, ale to akurat można prosto sprawdzić dzwoniąc do UC. Generalnie - nie licz że zapłacisz 1150 zł.
mati199 Napisano 26 Stycznia 2010 Napisano 26 Stycznia 2010 Jeżeli wyślą jako gift, a na pewno tak zrobią jest cień szansy, że ominiesz cło
Punkxtr Napisano 26 Stycznia 2010 Napisano 26 Stycznia 2010 Samo cło jest śmieszne i wynosi ca. 2%. Najgorszy jest VAT-22%, który na pewno zapłacisz. Samo oznaczenie jako gift nie pomoże. Jedynym sensownym wyjściem jest zaniżenie wartości paczki. Sprzedawca deklaruje 65$ i wkłada do środka FV na taką samą kwotę. Można i bez faktury, ale wtedy jest prawdopodobieństwo, że celnicy każą Ci ją dosłać. Niedawno kupowałem kurtkę Gore. Do 1000 zł. doliczono mi jeszcze 300 zł. podatku. Musisz także pamiętać, że podatek jest liczony nie tylko od wartości przedmiotu, ale także od kosztów przesyłki (koszt amora+koszt przesyłki=kwota podlegająca ocleniu i opodatkowaniu). Jeśli sprzedawca zadeklaruje taką wartość jak na aukcji, to nawet nie próbuj tego przesyłać do Polski.
MarcinGoluch Napisano 27 Stycznia 2010 Napisano 27 Stycznia 2010 Kwota wolna od cła w chwili obecnej to 150€ lub ich równowartość. Tak jak napisał Punkxtr glównym problemem jest VAT a nie cło. Z tym, że jest spora szansa przy ominięciu cła(z racji wartości) ominie Cię również VAT. Ja przy całej serii towarów w różnych gabarytach na cło i podatek trafiłem jeden raz ale były to dwie spore paczki z ramami. Damper nowy, widelec nowy, widelec używka, rama używka(powyżej 150€), ciuchy nówki, hample nówki wszystko przychodziło bezpośrednio pod drzwi. Generalnie przy używkach nawet jak Ci otworzą paczkę a będzie nieco zasyfiony przedmiot to jest posra szansa na ominięcie cła i podatku. Co do zaniżenia wartości na fakturze na to bym nie liczył. W stanach zaniżenie wartości przedmiotu dla zapłaty mniejszego podatku jest POWAŻNYM PRZESTĘPSTWEM GOSPODARCZYM ! ! ! Co do PayPala opłaca się robić przelewy na stosunkowo niewielkie kwoty i przy założeniu że zależy nam na czasie. Przy zakupie ram na kwotę 5tyś $ niestety mnie to już kosztowało w PayPalu sporo więcej niż w mBanku. Inna sprawa, że przy przelewach z banku do banku zagranicznego to bank przyjmujący może(ale nie zawsze pobierają) sopbie pobrać jeszcze oplatę przyjęcia przelewu zagranicznego i te opłaty kształtują się od 1 do 20€. Pozdrawiam! Marcin
emorider Napisano 27 Stycznia 2010 Napisano 27 Stycznia 2010 Ostatnio miałem przesyłkę z USA o wartości ponad 1500 zł, paczka jako gift bez faktury, wartość wpisana 35$, bez cła ani VAT-u.
INsejn Napisano 27 Stycznia 2010 Napisano 27 Stycznia 2010 wartość wpisana 35$, bez cła ani VAT-u. Bo z tego co kojarzę, to do 50$ nie naliczają cła i VAT`u.
Zymelka Napisano 27 Stycznia 2010 Napisano 27 Stycznia 2010 Są jeszcze firmy które za kilkadziesiąt zł wysyłają z USA paczki. Ja zamawiałem buty z USA przez taką firmę i zapłaciłem dodatkowo 50zł i dostałem paczkę bez żadnego cła i podatku. Jak znajdę link do tej formy to go tu wstawię. Pamiętam że firmę prowadziła para z polski która mieszkała w USA. Paczkę zamawiałem na ich adres w USA a oni mi to wysyłali jako zwykłą paczkę. Warunkiem było wcześniejsze przelanie pieniędzy na ich konto. Ale wszystko było ok i w ciągu 14 dni miałem buty u siebie.
MarcinGoluch Napisano 28 Stycznia 2010 Napisano 28 Stycznia 2010 Bo z tego co kojarzę, to do 50$ nie naliczają cła i VAT`u. INsejn a czytałeś co wyżej napisałem ? Tu jest fajna lektura http://podatki.gazet...artykuly/100275,paczki_z_zagranicy_do_150_euro_bez_cla.html Zwolnienie z 22% VAT tylko przy wartościach poniżej 22€. Zwolnienie z cła 4,7% na części rowerowe do wartości 150€, limit ten w okresie świątecznym(nie pytajcie jakich, koleś w wywiadzie nie był w stanie jasno określić ) dla giftów ulega zmianie i wynosi bodajże 350€. Firmy o których pisze Zymelka to np. Parcelforce, Polonez i kilka innych. Są spore szanse, że przy korzystaniu z ich uslug unikniemy cła i vatu ponieważ wysyłaja oni swoimi drogami czyt. specjalne frachty i nie mam pojęcia jak się z tego rozliczają. Pozdrawiam! Marcin
Sol Napisano 28 Stycznia 2010 Napisano 28 Stycznia 2010 Firmy o których pisze Zymelka to np. Parcelforce, Polonez i kilka innych. Są spore szanse, że przy korzystaniu z ich uslug unikniemy cła i vatu ponieważ wysyłaja oni swoimi drogami czyt. specjalne frachty i nie mam pojęcia jak się z tego rozliczają. Z tego co kojarzę wysyłają najpierw do jakiegoś kraju UE, a stamtąd towar jest ponownie wysyłany do PL. W ten sposób odpada cło, ale co z VAT nie wiem. Nie każdy sklep w US ma jednak taką możliwość, więc warto popytać przed zamówieniem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.