Shelbyboy Napisano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Witam Jak w temacie. Co stosujecie? Potrzebuje propozycji ponieważ nie chcę się rozchorować oddychając szybko ustami lodowatym powietrzem. Maska czy kominiarka jaka czym się kierować przy kupnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal93 Napisano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Osobiście używam kominiarki, można powiedzieć ze "coś tam grzeje powietrze", ale generalnie po kilometrze jazdy już będzie mokra w okolicy ust. W sumie puki ją masz na sobie i oddychasz, to to mokre się cały czas ogrzewa i czuć może mały dyskomfort (co prawda mi to jakoś nie przeszkadza). Nie wiem natomiast jak zareaguje skóra na taką wilgoć po dłuższym czasie (używałem do 1,5h) i nic mi się nie działo. A komin mam zwykły (bodajże poliester 4 kanałowy) - wpisz sobie w google marko2 i poszukaj podstawowego modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XxUzixX Napisano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Ja może nie na rowerze używam kominiarki, ale na nartach. Wczoraj jeździłem jakieś 5h w kominiarce i po jakimś czasie tak jak już kolega wyżej wspomniał zrobiła się mokra w okolicach ust, powiem tak że dziś strasznie mnie piecze skóra do okoła ust. Ja najbardziej polecam mocno się nakremować (najlepiej mocno tłustym kremem) i dopiero na to kominiarkę, zawszę mi się ten sposób sprawdza. Niestety wczoraj go nie zastosowałem i dziś są wyniki Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 http://www.bikeman.pl/Sklep-rowerowy/Odziez-rowerowa/Odziez-zimowa/Zimowa-kominiarka-Nalini-Passator Używam czegoś takiego i spokojnie daje na pewno radę przy minus 12 bez kasku (z kaskiem też ok). Co do okolic ust to zakrywam na około 10 minut potem jak już się rozgrzeje to zsuwam z tego miejsca i jest ok, bo faktycznie jest tak jak koledzy piszą wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgud Napisano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 proponuję kominiarkę z maską neoprenową; razem lub 2 częściowe... efekt wilgoci w okolicach ust jest zminimalizowany np: http://8a.pl/page,produkt,id,5499,kominiarka-polar.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Wilgoc to jeszcze pol biedy, ponizej -15 para od razu na kominiarce zamarza i po jakims czasie sie ciezko oddycha, a kominiarka przezabawnie wyglada . Krem to podstawa, ja kominiare nosze "otwarta" i naciagam najczesciej jak pada snieg albo wiatr wieje w twarz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SilverXC Napisano 26 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Ja używam maski windstopperowej od dobrych kilku lat, w twarz jest ciepło nic nie zamarza: http://media.ulkoilukauppa.com/productimages/JW_WS_Face_Mask_Musta.jpg mniej wiecej cos takiego tyle ze ja mam na zewnatrz mebrane a wewnatrz delikatny polarek. Jezdzilem przy -18 i jedyne co mi zmarzlo to stopy Jakby ktos potrzebowal moge zrobic jakies fotki swojej maski. Pozdro P.S. nie smaruje kremem twarzy bo nie ma takej potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dornif Napisano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Też używam maski i szczerze polecam. Dobrze się oddycha, bo ma w miarę sporo otworów, nic nie zamarza i jest bardzo ciepło (komfortowo) nawet przy -20. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lextalionis Napisano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Właśnie taka maska jaką pokazał SilverXC sprawdza się najlepiej. Przez to że ma te drobne dziurki jest wentylowana więc nie zbiera tak wilgoci czemu dodatkowo pomaga fakt że ma wykrojenie na nos. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moloch89 Napisano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 a ja używam takiej maski neoprenowej http://allegro.pl/item891009062_maska_neoprenowa_dwustronna_ochronna_czaszka_black.html i kominiarke do tego tak to wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 moja przy -21 też dała rade, bez problemu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal93 Napisano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Panowie, jak na moje to trochę odbiegacie od tematu, albo nie do końca zrozumieliście (albo ja ) Autor wątku napisał "Witam Jak w temacie. Co stosujecie? Potrzebuje propozycji ponieważ nie chcę się rozchorować oddychając szybko ustami lodowatym powietrzem. Maska czy kominiarka jaka czym się kierować przy kupnie?" A wy sugerujecie że ciepło w twarz przy masce - ok. Ale z drugiej strony piszecie że są dziurki w tych maskach. Czy powietrze przelatujące tamtędy zdąży się ogrzać? Bo przez mokrą zwykłą kominiarkę (u mnie dodatkowo przed ustami jest wysoki kołnierz dochodzący pod nos) powietrze jest ciepłe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flash3M Napisano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Ja do wczoraj używałem zwykłej bawełnianej kominiarki i dawała radę. Jedynie nos przy -25 (do tego dodać pęd powietrza) zaczął dosłownie zamarzać (nie był zakryty) do tego stopnia, że nie dopływała do niego krew. Ale... stałem się posiadaczem porządnej kominiarki z osłona na nos, wind-stoperem i och, ach Tak wglądałem po godzinie jazdy w starej kominiarce, a bywa, że kręcę się 5-8 godzin w każdą pogodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SilverXC Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 [...] Ale z drugiej strony piszecie że są dziurki w tych maskach. Czy powietrze przelatujące tamtędy zdąży się ogrzać? U siebie zauważyłem że do czasu kiedy nie zdąże się rozgrzać - wyjazd z domu, to wdycham chłodne powietrze, po rozgrzaniu wogole nie czuje zimnego powietrza. (powietrze ogrzewa się od twarzy i od powietrza ktore jest wydychane) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Flash -> normalnie dziadek Mróz ;D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.