Koen Napisano 30 Stycznia 2010 Napisano 30 Stycznia 2010 Obecnie NX/Nastran, wcześniej Abaqus ale w nim robiłem tylko analizy z elementów 1D. Co do hamowania z pierwszego posta to proponuje takie podejście (nie gwarantuje że jest poprawne , na pewno ma sporo uproszczeń aby nie komplikować obliczeń): Z bilansu energii wyliczamy stałą (pierwsze uproszczenie) siłę hamowania na określonej drodze z przyjętej prędkości, czyli z jednej strony równania suma energii kinetycznej ciał nieobrotowych (rama, sprzęt, biker) i suma energii kół z prawa Koeniga. Po drugiej stronie F*s czyli siła hamująca razy droga hamowania. Z tego bilansu wyliczamy siłę. Na widelec, o ile się nie mylę, największe siły będą działały pod dolnym łożyskiem sterów, czyli suma skręcania i ścinania. Skręcanie momentem (siła hamowania)*(odległość styku koła z podłożem do sterów czyli około 480mm + 330mm) i ścinanie siłą hamowania. Potem musisz znać przekrój widelca w najbardziej obciążonym punkcie, liczysz wskaźniki, naprężenia na zginanie i ścinanie i porównujesz z dopuszczalnymi tylko jakie są dopuszczalne? Ostatecznie i tak pęknie obok któregoś spawu
Slovakov Napisano 30 Stycznia 2010 Napisano 30 Stycznia 2010 Może to coś pomoże: http://www.analyticcycling.com/ Są tam opisane siły działające na kolarza, nie znalazłem nic o siłach na rower, ale może na coś się stronka przyda Pozdrawiam
SilverXC Napisano 30 Stycznia 2010 Napisano 30 Stycznia 2010 Czy ktoś przypadkiem wie jaka jest potrzebna siła do zerwania linki od przerzutki ?
DominikM Napisano 30 Stycznia 2010 Napisano 30 Stycznia 2010 SilverXC chodzi ci o wytrzymałość linki stalowej plecionej fi 1,2mm ? Czy o praktyczną odpowiedź kiedy te linki pękają Jak by co to 1.0mm (pleciona 1x7) ma 130 kg / a 1,5mm (pleciona 1x19) ma 260 kg W praktyce pękają ze względu na korozję, uszkodzenia mechaniczne (kamienie), przetarcie , złe zatopienie końcówki.
SilverXC Napisano 30 Stycznia 2010 Napisano 30 Stycznia 2010 SilverXC chodzi ci o wytrzymałość linki stalowej plecionej fi 1,2mm ? Czy o praktyczną odpowiedź kiedy te linki pękają Jak by co to 1.0mm (pleciona 1x7) ma 130 kg / a 1,5mm (pleciona 1x19) ma 260 kg W praktyce pękają ze względu na korozję, uszkodzenia mechaniczne (kamienie), przetarcie , złe zatopienie końcówki. Dzięki za info! Chodzi mi o wytrzymałość, zrobiłem mały patent zeby obracajaca kierownica nie złamała mi znowu klamki, tym razem w hydraulikach (troche by bolało). Wiec ciekawi mnie czy linka wytrzyma nagły obrót kierownicy przy glebie. ~208 kg (przy 1,2mm) to sporo i jesli linka nie bedzie przylozona do zadnej ostrej krawedzi, powinna przetrwac probe i ocalic klameczki
hosejw Napisano 31 Stycznia 2010 Napisano 31 Stycznia 2010 @Koen dobrze piszesz, a temu 'mondremu' co to chciał liczyć na piechotę dam radę aby nie wybierał się na studia techniczne. gwoli tematu nie będę się zagłębiał bo to bez sensu - za dużo wiadomości do opisania w jednym poście, a lapidarnie nie da się tego opisać jeśli kogoś naprawdę interesuje ta tematyka polecam anglojęzyczne strony, pełno jest informacji, artykułów i ogólnodostępnych danych dot. ram rowerowych. jeśli 'pogrzebie' się w tym śmietniku zwanym Internet można znaleźć ładne rodzynki. mógłbym tu wysypać sporo z tego śmietnika ale od tego są wyszukiwarki dla głodnych: mniam mlask łyk chap, tutaj ciekawa książka do poczytania na dobranoc z akcentem na temat ram, a jeśli kogoś to wciągnęło i chciałby spróbować swoich sił to można się pobawić okrojonym trialem, których pełno w śmietniku i można spore wysypisko zrobić sry jeśli dla kogoś moja odpowiedź nie jest satysfakcjonująca
michalbike Napisano 31 Stycznia 2010 Autor Napisano 31 Stycznia 2010 @hosejw, mam wrażenie, że wszedłeś tutaj po to tylko by pochwalić się jaką wiedzą i umiejętnościami dysponujesz. Internet nie ma przed Tobą tajemnic, podobnie wiedza techniczna. Wszelkie programy graficzno-obliczeniowe masz opanowane bezbłędnie i technicznym językiem obcym również władasz świetnie. Za tego 'mondrego' zapewne miałeś mnie, ale informuję Cię, że na studiach technicznych już jestem i zmieniać ich nie zamierzam, poszedłem na tę uczelnię nie z przymusu, ale z powodu zainteresowania techniką. Być może źle Cię zrozumiałem, może chciałeś przekazać to inaczej, albo w ogóle co innego, no ale napisałeś jak napisałeś, a ja w ten sposób to odebrałem. Początkowo chciałem liczyć wszystko dokładnie, jednak teraz już wiem, że po prostu jest to niewykonalne, z przyczyn o których wyżej już było pisane. Swoją drogą dzięki za linki do artykułów.
Mod Team Pixon Napisano 6 Lutego 2010 Mod Team Napisano 6 Lutego 2010 Nawet jest dostępna na allegro link, ale cena trochę zaporowa
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.