Skocz do zawartości

[inżynieria] Siły działające w rowerze

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Obecnie NX/Nastran, wcześniej Abaqus ale w nim robiłem tylko analizy z elementów 1D.

Co do hamowania z pierwszego posta to proponuje takie podejście (nie gwarantuje że jest poprawne :) , na pewno ma sporo uproszczeń aby nie komplikować obliczeń):

Z bilansu energii wyliczamy stałą (pierwsze uproszczenie) siłę hamowania na określonej drodze z przyjętej prędkości, czyli z jednej strony równania suma energii kinetycznej ciał nieobrotowych (rama, sprzęt, biker) i suma energii kół z prawa Koeniga. Po drugiej stronie F*s czyli siła hamująca razy droga hamowania. Z tego bilansu wyliczamy siłę.

Na widelec, o ile się nie mylę, największe siły będą działały pod dolnym łożyskiem sterów, czyli suma skręcania i ścinania. Skręcanie momentem (siła hamowania)*(odległość styku koła z podłożem do sterów czyli około 480mm + 330mm) i ścinanie siłą hamowania.

Potem musisz znać przekrój widelca w najbardziej obciążonym punkcie, liczysz wskaźniki, naprężenia na zginanie i ścinanie i porównujesz z dopuszczalnymi tylko jakie są dopuszczalne? :devil:

Ostatecznie i tak pęknie obok któregoś spawu :P

Napisano

SilverXC chodzi ci o wytrzymałość linki stalowej plecionej fi 1,2mm ? Czy o praktyczną odpowiedź kiedy te linki pękają :)

Jak by co to 1.0mm (pleciona 1x7) ma 130 kg / a 1,5mm (pleciona 1x19) ma 260 kg ;)

W praktyce pękają ze względu na korozję, uszkodzenia mechaniczne (kamienie), przetarcie :icon_wink:, złe zatopienie końcówki.

Napisano

SilverXC chodzi ci o wytrzymałość linki stalowej plecionej fi 1,2mm ? Czy o praktyczną odpowiedź kiedy te linki pękają :yes:

Jak by co to 1.0mm (pleciona 1x7) ma 130 kg / a 1,5mm (pleciona 1x19) ma 260 kg :devil:

W praktyce pękają ze względu na korozję, uszkodzenia mechaniczne (kamienie), przetarcie :wacko:, złe zatopienie końcówki.

Dzięki za info!

Chodzi mi o wytrzymałość, zrobiłem mały patent zeby obracajaca kierownica nie złamała mi znowu klamki, tym razem w hydraulikach (troche by bolało). Wiec ciekawi mnie czy linka wytrzyma nagły obrót kierownicy przy glebie.

~208 kg (przy 1,2mm) to sporo i jesli linka nie bedzie przylozona do zadnej ostrej krawedzi, powinna przetrwac probe i ocalic klameczki ;)

Napisano

@Koen dobrze piszesz, a temu 'mondremu' co to chciał liczyć na piechotę dam radę aby nie wybierał się na studia techniczne. gwoli tematu nie będę się zagłębiał bo to bez sensu - za dużo wiadomości do opisania w jednym poście, a lapidarnie nie da się tego opisać :P

jeśli kogoś naprawdę interesuje ta tematyka polecam anglojęzyczne strony, pełno jest informacji, artykułów i ogólnodostępnych danych dot. ram rowerowych. jeśli 'pogrzebie' się w tym śmietniku zwanym Internet można znaleźć ładne rodzynki. mógłbym tu wysypać sporo z tego śmietnika ale od tego są wyszukiwarki :)

dla głodnych: mniam mlask łyk chap, tutaj ciekawa książka do poczytania na dobranoc ;) z akcentem na temat ram, a jeśli kogoś to wciągnęło i chciałby spróbować swoich sił to można się pobawić okrojonym trialem, których pełno w śmietniku i można spore wysypisko zrobić :)

sry jeśli dla kogoś moja odpowiedź nie jest satysfakcjonująca

Napisano

@hosejw, mam wrażenie, że wszedłeś tutaj po to tylko by pochwalić się jaką wiedzą i umiejętnościami dysponujesz.

Internet nie ma przed Tobą tajemnic, podobnie wiedza techniczna. Wszelkie programy graficzno-obliczeniowe masz opanowane bezbłędnie i technicznym językiem obcym również władasz świetnie.

Za tego 'mondrego' zapewne miałeś mnie, ale informuję Cię, że na studiach technicznych już jestem i zmieniać ich nie zamierzam, poszedłem na tę uczelnię nie z przymusu, ale z powodu zainteresowania techniką.

Być może źle Cię zrozumiałem, może chciałeś przekazać to inaczej, albo w ogóle co innego, no ale napisałeś jak napisałeś, a ja w ten sposób to odebrałem.

Początkowo chciałem liczyć wszystko dokładnie, jednak teraz już wiem, że po prostu jest to niewykonalne, z przyczyn o których wyżej już było pisane.

Swoją drogą dzięki za linki do artykułów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...