Felton93 Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Witam! Postanowiłem przerobić moje klamki Avidy SD7. Od zawsze marzyła mi się carbonowa klamka. Zastanawiałem się nad zakupem klamek Tektro MT 5.0 Carbon, ale pomyślałem sobie, że byłby to trochę krok w tył. Jakby to wyglądało, v-ki XTR-a (960) z klamkami tektro (no i po pewnym czasie spore luzy i spory kłopot, a waga wcale nie jest rewelacyjna). Postanowiłem więc przerobić moje SD7. Zacząłem od zakupu termoplastycznej folii 3M Carbon. Trochę wahałem się, czy będzie to dobrze wyglądało, gdyż nigdy wcześniej nie bawiłem się tą folią. Kiedy folia przyszła przytarłem lekko powierzchnię klamki papierem wodnym aby była gładka powierzchnia i folia lepiej przylegała. Potem przyszła pora na oklejanie. Po 3 godzinach nieustannej walki z folią i suszarką w końcu osiągnąłem super efekt. Normalnie byłem zadowolony jak nigdy, że to wyszło . Drugi krok to pomalowanie korpusu. Ponieważ klamki nie były obite postanowiłem zostawić oryginalny lakier, tylko trochę go zmatowiłem, co by podkład się lepiej trzymał. Maskowanie klamki, śruby, której nie da się wykręcić oraz gwintów zabrało mi trochę czasu. Ale w końcu się udało. Zacząłem od nałożenia podkładu (szary Motip). Następnie warstwa farby (Motip - glossy white). Wyszło pięknie, została tylko bezbarwna, ale chciałem nią pomalować również klamki, aby nadać połysku carbonowej folii a zarazem ją utrwalić. Skorzystałem z najlepszego dostępnego mi lakieru bezbarwnego marki Ford . Klamki wyszły rewelacyjnie. Zawsze marzyłem o takich. Chcę podzielić się moim sukcesem z Wami. Ciekaw jestem Waszej reakcji . Jak wam się podobają? Oczywiście dodaję real foto: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil515 Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Jak dla mnie super. Oryginalne Daj potem fotke jak komponują się w całym rowerze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BandiT Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 jak dla mnie klasa ciekawy pomysl no i wykonanie godne podziwu, wielki szacun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Super wygląda ta folia na klamce. Ciężko to było okleić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Zgrabnie ci to wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Felton93 Napisano 24 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Heh wielkie dzięki, jak założę na rower na pewno dodam fotki. Co do folii słyszałem różne opinie. A to że się odkleja w upalne dni, że się wyciera (ale to dotyczy tych najtańszych folii na Allegro). Ja chciałem mieć zrobione raz a dobrze, więc kupiłem 3M (podobno najlepsza), ale kosztowało mnie to 20zł za kawałek 20x25cm + wysyłka 8zł. Ale warto było . Z oklejaniem bawiłem się ok 3 godzin. Nie sądziłem, że ta folia może być aż tak termoplastyczna. Ale i tak kosztowało mnie to dużo roboty (musiałem robić w skórzanych rękawiczkach bo poparzyłbym sobie ręce ). Raz się folia marszczyła, sklejała się ze sobą ale w końcu za trzecim razem wyszło . A druga klamka to już za pierwszym no bo wiadomo wprawa . PS: dodam, że całe klamki są oklejone (od tyłu też ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Świetny efekt, gratulacje Rozumiem, że to jest tego typu folia http://www.allegro.pl/item887619939_carbon_czarny_laminat_samoprzylepny_3m_di_noc.html ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Felton93 Napisano 24 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 To chyba ta sama folia tyle, że ja kupiłem na tej aukcji: http://www.allegro.pl/item876878130_folia_carbon_3m_oryginal_hurt.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 +10 dla lansu ale poza tym to nie widzę żadnych plusów oklejania klamek. Pierwsza gleba i w folii dziura. Dużo lepiej mi się widzi przemalowanie korpusu na biały kolor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Z oklejaniem bawiłem się ok 3 godzin. Nie ma nic lepszego, niż banan na japie jak "coś" się samemu zrobi ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Felton93 Napisano 24 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Do Schwefel: Rzadko gleby zaliczam, gdyż nie jeżdżę maratonów czy zawodów tylko dla własnej przyjemności, po mieście, czasem lasek no ale wiadomo może się zdarzyć . Klamki dodatkowo chronią mi rogi także raczej nic się nie powinno stać. A strasznie się napaliłem na carbonowe klamki, więc jedynym wyjściem była ta folia. Ludzie oklejają nią samochody, więc podejrzewam, że jest w miarę wytrzymała, a przecież jest jeszcze na niej lakier Do mati199: Banan mi nie schodził do końca dnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Ciekawy pomysł. Wykonanie wygląda na ok. Mi się podoba. Powodzenia w kolejnych modernizacjach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Wygląda świetnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 25 Stycznia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Świetnie to wyszło. Zobaczymy jak z wytrzymałością. Ile klamki przybrały na wadze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Felton93 Napisano 25 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Nie ważyłem ich przed i po, ponieważ nie mam dokładnej wagi ale folia i lakier praktycznie nic nie ważą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ubotek Napisano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Cool wygląd, tylko ten biały troszkę dziwnie wygląda, ale może tylko na zdjęciach. Może zaczniesz produkcję masową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uszolot10 Napisano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 A ja mam pytanie: Jak zabezpieczyłeś tuleje? Czy je zdejmowałeś? Zainspirowałeś mnie, i jutro się tak pobawię z moimi fr5, niestety bez folii termoplastycznej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XxUzixX Napisano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Bardzo mi się podoba wykonanie dość profesjonalnie to wygląda uszolot10 jak coś wykombinujesz to wstaw fotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Wrzuć to na LB, tam docenią Mógłbyś wrzucić zdjęcie wew. strony klamki? Chciałbym zobaczyć jak to zakończyłeś. Mam jeszcze pytanie: dałoby się tym obkleić manetkę X7? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsman Napisano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Wrzuć to na LB, tam docenią na pewno? przecież waga nie zmalała a nawet wzrosła oczywiście wizualnie zmiana bardzo na plus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Felton93 Napisano 25 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Do Ubotek: Biały tak wyszedł na zdjęciach (słabe światło), jest to normalny błyszczący biały Do uszolot10: Jeżeli dobrze rozumiem chodzi o ośki z uszczelkami na której klamki się poruszają? Zamaskowałem je w dość prosty sposób, a mianowicie nakleiłem na nie prostokątne kawałeczki taśmy izolacyjnej, docisnąłem i wyciąłem kółeczka skalpelem. Następnie odkleiłem resztę taśmy i gotowe maskujące kółeczko Do Timon92: Postaram się wrzucić fotki zamontowanych klamek na rowerze i zrobię też foto wewnętrznej strony ale dopiero pod koniec tygodnia, gdyż muszę dokończyć składanie roweru i chwilowo jestem pozbawiony aparatu. Myślę że spokojnie można okleić manetki, ale wymaga to trochę pracy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 26 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Wspaniałe. Są naprawdę fajne. Biały kolor super kontrastuje z karbonem. Chciałbym takie zamiast oryginalnego koloru moich FR5. Pozdrawiam i życzę więcej tak wspaniałych projektów. ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 26 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Świetnie to wyszło. Tylko pogratulować Mimo, że ładne, klamki jednak są cały czas z aluminium Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Felton93 Napisano 26 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 No niestety nie mam możliwości produkcji carbonowej klamki. Mogłem jedynie okleić oryginalne Alu. Ale na ulicy nikt nie musi o tym wiedzieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eper Napisano 26 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 super to wygląda naprawde respect za wykonanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.