Skocz do zawartości

[klamki] Przeróbka Avid-ów SD7- Carbonowa klamka, biały korpus

Felton93

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Postanowiłem przerobić moje klamki Avidy SD7. Od zawsze marzyła mi się carbonowa klamka. Zastanawiałem się nad zakupem klamek Tektro MT 5.0 Carbon, ale pomyślałem sobie, że byłby to trochę krok w tył. Jakby to wyglądało, v-ki XTR-a (960) z klamkami tektro :thumbsup: (no i po pewnym czasie spore luzy i spory kłopot, a waga wcale nie jest rewelacyjna). Postanowiłem więc przerobić moje SD7.

Zacząłem od zakupu termoplastycznej folii 3M Carbon. Trochę wahałem się, czy będzie to dobrze wyglądało, gdyż nigdy wcześniej nie bawiłem się tą folią. Kiedy folia przyszła przytarłem lekko powierzchnię klamki papierem wodnym aby była gładka powierzchnia i folia lepiej przylegała. Potem przyszła pora na oklejanie. Po 3 godzinach nieustannej walki z folią i suszarką w końcu osiągnąłem super efekt. Normalnie byłem zadowolony jak nigdy, że to wyszło :D .

Drugi krok to pomalowanie korpusu. Ponieważ klamki nie były obite postanowiłem zostawić oryginalny lakier, tylko trochę go zmatowiłem, co by podkład się lepiej trzymał. Maskowanie klamki, śruby, której nie da się wykręcić oraz gwintów zabrało mi trochę czasu. Ale w końcu się udało. Zacząłem od nałożenia podkładu (szary Motip). Następnie warstwa farby (Motip - glossy white). Wyszło pięknie, została tylko bezbarwna, ale chciałem nią pomalować również klamki, aby nadać połysku carbonowej folii a zarazem ją utrwalić. Skorzystałem z najlepszego dostępnego mi lakieru bezbarwnego marki Ford :) .

Klamki wyszły rewelacyjnie. Zawsze marzyłem o takich. Chcę podzielić się moim sukcesem z Wami. Ciekaw jestem Waszej reakcji :) . Jak wam się podobają?

Oczywiście dodaję real foto:

post-126015-1264368747,41_thumb.jpg

post-126015-1264368756,78_thumb.jpg

Heh wielkie dzięki, jak założę na rower na pewno dodam fotki. Co do folii słyszałem różne opinie. A to że się odkleja w upalne dni, że się wyciera (ale to dotyczy tych najtańszych folii na Allegro). Ja chciałem mieć zrobione raz a dobrze, więc kupiłem 3M (podobno najlepsza), ale kosztowało mnie to 20zł za kawałek 20x25cm :confused: + wysyłka 8zł. Ale warto było :rolleyes: .

Z oklejaniem bawiłem się ok 3 godzin. Nie sądziłem, że ta folia może być aż tak termoplastyczna. Ale i tak kosztowało mnie to dużo roboty (musiałem robić w skórzanych rękawiczkach bo poparzyłbym sobie ręce :blush: ). Raz się folia marszczyła, sklejała się ze sobą ale w końcu za trzecim razem wyszło :P . A druga klamka to już za pierwszym no bo wiadomo wprawa :) .

PS: dodam, że całe klamki są oklejone (od tyłu też :thumbsup: )

Do Schwefel: Rzadko gleby zaliczam, gdyż nie jeżdżę maratonów czy zawodów tylko dla własnej przyjemności, po mieście, czasem lasek no ale wiadomo może się zdarzyć :thumbsup: . Klamki dodatkowo chronią mi rogi także raczej nic się nie powinno stać. A strasznie się napaliłem na carbonowe klamki, więc jedynym wyjściem była ta folia. Ludzie oklejają nią samochody, więc podejrzewam, że jest w miarę wytrzymała, a przecież jest jeszcze na niej lakier :confused:

Do mati199: Banan mi nie schodził do końca dnia :)

Do Ubotek: Biały tak wyszedł na zdjęciach (słabe światło), jest to normalny błyszczący biały :down:

Do uszolot10: Jeżeli dobrze rozumiem chodzi o ośki z uszczelkami na której klamki się poruszają? Zamaskowałem je w dość prosty sposób, a mianowicie nakleiłem na nie prostokątne kawałeczki taśmy izolacyjnej, docisnąłem i wyciąłem kółeczka skalpelem. Następnie odkleiłem resztę taśmy i gotowe maskujące kółeczko :)

Do Timon92: Postaram się wrzucić fotki zamontowanych klamek na rowerze i zrobię też foto wewnętrznej strony ale dopiero pod koniec tygodnia, gdyż muszę dokończyć składanie roweru :) i chwilowo jestem pozbawiony aparatu. Myślę że spokojnie można okleić manetki, ale wymaga to trochę pracy :) .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...