netta1987 Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 witam ma pytanie co według was lepsze r7 czy zwykła reba sl bez manetki warze 68kg i jeżdżę maratonki i xc ale raczej równinne inż górskie edycje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
demiu Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Witam,ja waze 85 kg i uzywam R7 MRD TCP skok 80 mm,glownie maratony i spokojna jazda w terenie.Po roku czasu dziala bezproblemowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 24 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 a jak ze sztywnością boczną?? jakiej wielkości tarcze używasz bo ja chciałem wstawić komplet od avida czyli 185mm i nie wiem czy nie za duża Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwyex Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Jeżeli pomiędzy tymi dwoma wybierasz to tylko REBA, R7 to nieporozumienie, jeżeli chcesz jeździć bezproblemowo (koledze wyżej chyba trafił się niewiarygodnie dobry egzemplarz). Miałem dwie R7'ki i żadna z nich nie wytrzymała dłużej niż miesiąc czasu(w moim posiadaniu-brak cierpliwości), ponieważ: - strasznie nierówna praca, brak płynności - schodziło mi powietrze (R7 Elite nowa,) po jakimś czasie ustało - Ciężko to ustawić - No i cała masa zwrotów tych R7 MRD o których się naczytałem na LB, oraz wiem po znajomych R7 jest sztywniejsza od Sid'a, ale przy twojej wadze nie musisz przebierać w mega sztywnych amortyzatorach, ponieważ tego nie wyczujesz:) Na twoim miejscu bez wahania brałbym rebe, lub zastanowił się nad czymś innym tj. SID,FOX...Wszystko zależy od tego jakie masz fundusze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boanerges Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Mam R7 100mm, kupiłem nową. Tak jak u siwyex'a - powietrze mi ucieka (jeszcze nie ustało )no i te głupie dźwięki przy pracy klik klik. Jeśli chodzi o sztywność boczną to nie miałem zastrzeżeń dopóki nie przejechałem się po wysokiej trawie, myślałem że pływam . Na pewno zaletami są niska waga i przy dobrym ustawieniu płynna praca, tylko trzeba trochę się pobawić. Ważę 65 kg. Nie mam jakiegoś porównania do SID'a Reby czy FOX'a bo wcześniej miałem sztywnego . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Oooo to mi chyba też się zdarzył nie wiarygodnie dobry egzemplarz. - strasznie nierówna praca, brak płynności Ciekawe ciekawe... - schodziło mi powietrze (R7 Elite nowa,) po jakimś czasie ustało Po 10 miesiącach zeszło mi 5psi, czyt. błąd pomiarowy - Ciężko to ustawić To ustawienie Reby chyba jest niemożliwe. - No i cała masa zwrotów tych R7 MRD o których się naczytałem na LB, oraz wiem po znajomych Ja się naczytałem o masie np. pocących się Reb, o tym jakie są problemy z gwarą jak się kupi "okazje", o puszczaniu powietrza itd. Elite Absolute, 85kg żywej wagi, zero kłopotów przez ponad rok śmigania. A jakoś specjalnie jej nie oszczędzam...sztywność? Nie poczujesz różnicy między nią a Rebą. Reba powiedziałbym, że jest zbyt przereklamowana w naszym kraju i jest wokół niej, można by powiedzieć, kult. Nie mówię, że jest zła ale idealnym widelcem nie jest (co wielu osobom się wydaje...). A jeśli już się uprzesz na nią to za żadne skarby nie bierz OEMu, tylko od polskiego dystrybutora bo różne rzeczy się dzieją http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_AMORTYZATOR+REBA+SL+DUAL+AIR+ROCK+SHOX.html?PT=53135487&PZTA=A&HNT=T&PD=53010584&WSZDZ=T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwyex Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Miskov, nie chwalę reby bo jej nie mam więc nie ma tutaj czegoś takiego KAŻDY CHWALI SWOJE, opisuje R7 na swoich doświadczeniach i co mi się działo, więc prosze tego nie podważać. Po zakupie pierwszej R7'ki myślałem ze trafiłem na zły egzemplarz, kupiłem potem bodajże fox'a, potem znów R7 (chciałem coś lekkiego) i znów problemy. Dlatego odpuściłem sobie R7, najlepszym amortyzatorem jaki miałem był chyba kowadlasty stary BLACK i to chyba jedyny twór manitou który im się udał . Jeśli chcesz trochę opinii na temat R7, to naprawdę poczytaj forum light-bike.com, strasznie narzekają i co chwilę wysyłają z powrotem na serwis. To nie opinie wyssane z palca tylko oparte na faktach autentycznych, jak nie moich to innych użytkowników forum którego wyżej podałem. Osobiście najbardziej polecałbym FOX'a, praca i bezawaryjność powala pod każdym względem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Zgadzam się z Tobą, że każdy chwali swoje ale zauważ, że w tej chwili nie ma na rynku amortyzatora na którego ludzie nie narzekają - nawet Fox (odsyłam na Lb i bodajże sławny projekt Ayjaya ) Mam tylko pytanie gdzie kupowałeś R7? Z oficjalnej czy mniej oficjalnej dystrybucji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwyex Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Miałem normalną wersje żaden OEM... To prawda nie ma idealnego amortyzatora, ale jeździłem już na mnóstwie i chyba najlepiej spisywał mi się FOX, którego niestety opchnąłem z cały rowerem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
demiu Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 To mam szczescie,ze nic sie nie dzieje powietrze trzyma od poczatku.Co do sztywnosci bocznej to moglaby byc lepsza,ale nie jest najgorzej.Mialem okazje sie przejechac na Foxie i wydaje sie sztywniejszy.Chociaz kolega powiedzial,ze przwrazliwiony jestem Dokladnie takiego amora uzywam http://www.manitou.com.pl/product.php?id=1&uid=15 Odnosnie tarczy to 180 mm max. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 24 Stycznia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Tak mnie ciekawi czemu porównujecie nową rebę z R7 z 2008 roku? Problemy starych wersji nie muszą się dziać w nowej. W kwestii Reby w pełni popieram Miskova- Reba to przereklamowany produkt, a porównywanie SL-ki z R7 MRD to trochę nieszczęśliwe porównanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilroy Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 a jak ze sztywnością boczną?? jakiej wielkości tarcze używasz bo ja chciałem wstawić komplet od avida czyli 185mm i nie wiem czy nie za duża Cóż, wg mnie za duża. Brat jeździ na Avidach z ustawieniem 160/140 i nie ma problemów z zatrzymaniem się Jego waga to jakieś 75 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 - strasznie nierówna praca, brak płynności Nie narzekam. - schodziło mi powietrze (R7 Elite nowa,) po jakimś czasie ustało Przez parę ładnych miesięcy brak mierzalnych zmian. - Ciężko to ustawić Tu się zgodzę, trochę ustawień musiałem wypróbować, zanim znalazłem to właściwe. - No i cała masa zwrotów tych R7 MRD o których się naczytałem na LB, oraz wiem po znajomych MRD - może ma takie przypadłości. Mam TPC i jestem zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 24 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 porównanie r7 z 2998 i sl z 2009 bo mam ofertę zmiany swojej sl na tamte r7 i nie ukrywam że zależy mi na wadze ale bezawaryjność to podstawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.