Skocz do zawartości

[łańcuch] korba xt FC M770 + kaseta xt CS M770 + jaki dobrać łańcuch ?

banditxc

Rekomendowane odpowiedzi

W instrukcji Shimano napisane jest, żeby do elementów napędu XT stosować łańcuch XTR czyli HG-93 (podobno najlepiej współpracuje z komponentami XT). Natomiast do napędu XTR, zalecane jest stosowanie łańcucha Dura-Ace CN-7701. Przynajmniej tak jest napisane w instrukcji, ale ja osobiście do mojego napędu XT wybrałbym CN-7701 (i niedługo taki kupię). Różnica w cenie jest niewielka a otrzymujemy najlepszy łańcuch Shimano do 9-cio biegówek.

Do TocaS: Napisałem dokładnie to co widnieje w instrukcji sporządzonej przez Shimano. Nie zauważyłem, żeby ktoś odniósł się wcześniej do takich informacji, więc postanowiłem to zrobić. Jeżeli uważasz, że to bzdury to proszę napisz co dokładnie ci się nie podoba (która informacje według ciebie jest błędna).

Do maciej1986: Miałem styczność wyłącznie z łańcuchami Shimano i sądząc po Twojej opinii Campy C9 bije je wszystkie na łeb. Napisałem tylko o najlepszym rozwiązaniu ze strony Shimano, gdyż jak wyżej napisałem nie miałem styczności z łańcuchami innych producentów.

Wspomniałem o tym, gdyż znalazłem coś takiego:

http://forum.bikestats.pl/discussion/251/campagnolo-c9--deore-xt-problem-/

PS: Jeszcze do TocaS: Zauważyłem jeden błąd w mojej wypowiedzi (Łańcuch HG-93 to Ultegra/XT). Mój błąd Przepraszam. Ale reszta wypowiedzi jest jak najbardziej poprawna.

No przede wszystkim trochę namieszałeś w oznaczeniach, jedno poprawiłeś. Druga sprawa CN-7701 to XTR i Dura-Ace w jednym, nawet na opakowaniu masz napisane obydwie nazwy. CN-7701 tak bardzo bym nie wychwalał ponieważ wyciągać będzie się podobnie do pozostałych łańcuchów shimano (od hg-53) według mojej autopsji. Resztę robi efekt placebo. Są tam jakieś minimalne różnice wagowe, ochronaprzeciwkorozyjna.

Dlatego myślę, że można tych oznaczeń używać zamiennie (napisałem samo Dura-Ace CN-7701) - wiadomo o jaki łańcuch chodzi :icon_wink:

Zasugerowałem tylko najlepsze rozwiązanie ze strony Shimano (nie wychwalałem specjalnie CN-7701 - po prostu nie ma już nic lepszego ze stajni tego producenta).

Zasugerowałem tylko najlepsze rozwiązanie ze strony Shimano (nie wychwalałem specjalnie CN-7701 - po prostu nie ma już nic lepszego ze stajni tego producenta).

W kwestii MTB masz jeszcze YM-CN8 wyżej od XTR ale nie wiem jak z jego wytrzymałością.

Hmm faktycznie takiego łańcucha jeszcze nie widziałem od Shimano. Nie myślałem, że może być coś lepszego. Dziwne, że na stronie Shimano Polska nic o nim nie wspomnieli. Ale chyba za mało bikerów na nim jeździło, żeby można było wydać opinię właśnie na temat wytrzymałości tego łańcucha :blink: . Po wpisaniu do Googla Yumeya widzę, że są to uszlachetniające dodatki do komponentów XTR. Pierwszy raz widzę coś takiego :thanks:

Co do czytania różnych rzeczy, znajomy kiedyś usiadł na ławce, patrzy a tam napis "pupa", pogłaskał i mu drzazga weszła... Do napędu 9-cio rzędowego tylko i wyłącznie C9. Ewentualnie z shimano HG53, ma on największa wytrzymałość względem ceny, z shimano oczywiście.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...