Skocz do zawartości

[łańcuch] korba xt FC M770 + kaseta xt CS M770 + jaki dobrać łańcuch ?

banditxc

Rekomendowane odpowiedzi

Łańcuch to nie HP, przejechane ponad 5000km, ponad 1000 na zawodach w błocie i po suchym, ani razu nie zerwany, jest bardzo mocny, jest to już mój drugi 991, stopień rozciągnięcia sprawdzę jak przyjdzie nowy taki sam za pare dni.

Pomogłem ?, proszę o plusa jak tak.

Generalnie odradzam Rohloff-a. Jest to dość twardy łańcuch i nie koniecznie będzie dobrze działał z dość miękkim napędem Shimano.

Ja osobiście używam trzy łańcuchy HG-93

"http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_%A3A%D1CUCH+DEORE+XT+CN-HG93+SHIMANO.html?PT=53018047&PZTA=8&HNT=T&PD=53010547&WSZDZ=T"

i zmieniam je co 300-400km. Daje to bardzo dobre rezultaty. Napęd ma dłuższe życie o ok.20-30%.

Spinam to wszystko spinką SRAM-a:

"http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_SPINKA+POWERLINK+SRAM.html?PT=53042500&PZTA=8&HNT=T&PD=53010549&WSZDZ=T" cały zabieg jest łatwy i szybki. Fakt trzeba być konsekwentnym w trzymaniu równych przebiegów na kazdym łańcuchu ale popłaca taka zabawa.

Jeśli nie chce Ci się w to bawić to można założyć świetny łańcuch SRAM-a PC-991 lub PC-951

"http://www.cyklotur.com/x_C_I__T_%A3A%D1CUCH+PC-951+SRAM__P_53042501-53010001__PZTA_8__PD_53010547.html"

Rozwiązań jest kilka i wydaje mi się, że najciekawszy jest system ze zmianą łańcuchów.

Przynajmniej dla mnie:)

A powiedz mi jak zmieniasz kolejny lancuch co 300-400 km to przewracasz go na druga strone czy to nie ma zadnego znaczenia ?

I jeszcze chcialem sie dowiedziec czy wersja srama 991 z hollow pin rozni sie tylko pustymi sworzniami od wersji 991 i oczywiscie troche nizsza waga ? Czy jest zrobiony z innych materialow niz "normalny 991" Bo roznica w cenie jest znaczna.

Generalnie nie zastanawiałem się nad tym i chyba dość trudno jest po zdjęciu łańcucha pilnować odpowiedniej strony ułożenia:):D

Co do PC-991 to nie wydaje mi się aby to był inny materiał. Sama technologia wycinania (hollow) jest dość droga więc może stąd tak wysoka cena.

No to teraz mam niezly dylemat co wybrac :/ heh wide ze pojawil sie nowy lancuch Shimano-CN YM81 Yumeya ale opini na jego temat jeszcze nieznalazlem i wolalbym zakupic juz cos sprawdzonego. Tylko teraz nie wiem czy lepiej srama 991 PC II czy jednak ze stajni schimano xtr ?Priorytet to jak najdluzsza zywotnosc napedu. Tylko ciekawi mnie jak pracuje sram z korba xt i kaseta xt czy rownie dobrze jak xt/xtr ? A drugi dylemat co ile zmieniac lancuch srama bo planowalbym zakupic 2 sztuki. Bo widze ze chyba lepszym rozwiazaniem jest czeste zmienianie 2-3 lancuchow niz jazda na jednym i tym samym. Lancuch xtr juz mialem i spisywal sie dobrze ale o sramie tez duzo dobrego slyszalem moze nawet wiecej dlatego tak mnie on kusi..

XT a XTR bym sie kłócił co do tylko zewnetrznej warstwy. Mialem w takim samym zestwaie co kolega XT ,ktory mi peknol pękł po 5 km na ogniwie mowie trudno kupilem sprzaczke i smigalem jakies 3 dni okolo 200 km zrobilem po_czym znowu na ogniwie popekalo. Kupielm nowy lancuch XT dzialo sie to samo po czym kupilem XTR i jestem juz po okolo 2000 km i nie mam zadnych problemow polecam XTR

Generalnie odradzam Rohloff-a. Jest to dość twardy łańcuch i nie koniecznie będzie dobrze działał z dość miękkim napędem Shimano.

Bzdura, naczytałeś się pierdół i bezmyślnie teraz powtarzasz.

XT a XTR bym sie kłócił co do tylko zewnętrznej warstwy. Miałem w takim samym zestawie co kolega XT ,który mi peknol pękł po 5 km na ogniwie mowie trudno kupiłem sprzączkę i śmigałem jakieś 3 dni około 200 km zrobiłem po_czym znowu na ogniwie popękało. Kupielm nowy łańcuch XT działo się to samo po czym kopiłem XTR i jestem już po około 2000 km i nie mam żadnych problemów polecam XTR

To co Ty z nim robiłeś ??

Szczerzę nie widzę nawet różnicy pomiędzy Deore, a XTR pod względem wyciągania się łańcucha, suwmiarka nie kłamie.

Ja od siebie polecam Campagnolo Record C9 długo wytrzyma (pracuje u mnie z korbą SLX i kasetą XT), rohloff trochę kosztuję i raczej bym sobie odpuścił. Z shimano kupiłbym 3 łańcuchy Deore. Co do sram nie jeździłem ale po opiniach i zdjęciach wyciąga się szybciej od Shimano, nie wiem jak tam Connexy i KMC.

C9 nawet nie bralem pod uwage tym bardziej mam dylemat heh. Lada dzien bede zamawial reszte rzeczy i poskladam meridke tak wiec do namyslu duzo czasu nie pozostalo.. Moze jeszcze jakies propozycje co z tym fantem zrobic ? Wiem ze kazdy bedzie polecal swoje. A moze znacie jakies testy lancuchow ? Bo ja niestety nie znzlazlem i wtedy bylo by latwiej cos wybrac. Chcialbym zeby jak najdluzej ten naped pojezdzil a ze z reguly dbam o rower wiec z wymiana kilku tez nie bedzie wiekszego problemu.

• 2 tygodnie później...

Ja jestem zdania, że najlepiej współpracować będzie z Twoim zestawem coś ze stajni Shimano. Dlatego wybrałbym coś, co jest do siebie idealnie dopasowane i teoretycznie będzie ze sobą najlepiej współpracować. Homogenizacja jest wg mnie najlepszą drogą.

Osobiście nie praktykuję zmian łańcucha, ale nie jestem przeciwnikiem jazdy na 2 łańcuchy. W zależności od upodobań 1 lub 2 łańcuchy XT i będziesz zadowolony.

Z braku odpowiedniego sprzętu (i pewnie umiejętności) nie spinam łańcuchów Shimano dołączanymi pinami tylko używam spinek (Sram, KMC, co za różnica...). No i wygodne to... ;)

Nie wiem dlaczego jesteś przeciwko homogenizacji, ale ja nie widzę różnicy w pracy pomiedzy C9, a XTR pomijając fakt rozciągania się łańcucha, gdzie w przypadku C9 wychodzi na + .Łańcuch XT moim zdaniem też nie ma tu sensu, a jak dla mnie najwygodniejsze spinki to Wippermann Conex http://www.allegro.pl/item918755860_spinka_wippermann_connex_do_lancuchow_9rzed.html

A co myslicie o rofloffie ? Warto do niego doplacic?

Najwytrzymalszy i najbardziej giętki łańcuch na jakim jeździłem. 15tys.km zrobionych na kasecie XT i przeskakuje tylko na 1 zużytej dość mocno zębatce. Ja dałem za łańcuch ~150zł i to była bardzo dobra cena. Obecna ~200zł to już żadna okazja ale na wiosnę raczej zakupię kolejny SLT99 a jak nie to Campę C9.

Nie słuchaj głupot wygadywanych przez dzieciaki co taki łańcuch widziały jedynie na obrazku. Napęd Shimano miękki? Ubawiłem się po pachy ;)

Hm jednak postawilem na campe c9 jak dojdzie to zobaczymy co i jak :-) Jak nie podejdzie to wymienie na xtr-a i rowniez stusuje spinki srama (moim zdaniem znacznie lepsze od kmc - bardziej solidne ) i bardzo je sobie chwale :-)

edit:

Wippermann Conex - widze ze spinki sa nawet w zaprzyjaznionym sklepie w moim miescie wiec bede mial latwy dostep jesli sramowska sie nie spisze ( chociaz w schimano byla bardzo dobra )

Wielkie dzieki wszystkim za pomoc. Jak tylko dojdzie lancuch i kilka innych czesci to wystawie swojego rumaka na forum :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...