mitUSER Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Czy amortyzator z Krossa A8 rocznik 2010 to wersja Solo Air czy Coil? Jeśli można to prosiłbym również o opinie na temat tego amortyzatora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieri Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 http://www.kross.pl/586-g617-k3182-level_a8.html Coil nie warta jest wydanych na nią pieniędzy, Solo jak najbardziej, taka moja opinia. Pozdrówko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mitUSER Napisano 24 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Vieri Nie za wiele mi wyjaśniłeś Rock Shox Tora SL, Pop Lock, 100 mm - tak jest na stronie Krossa. I co z tego wynika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieri Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Ze nie jest powietrzny Powietrzny to tylko Solo Air Pozdrówko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Po czym wnosisz, że to wersja Coil? Jasnowidz? Tora 2010: SL Solo Air http://www.sram.com/...ockshox/src/fam SL Coil http://www.sram.com/...ockshox/src/fam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieri Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Wnoszę po tym, że do powietrznych w 99% dopisuje się Air a do sprężynowych nie dopisuje się Coil? Jeśli się mylę, proszę popraw mnie, choć w tym przypadku podejrzewam, że tak właśnie jest. Heja! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Czyli jasnowidz. To, że nie ma dopisku Solo Air to nie znaczy że to nie jest Solo Air. Coil też nie jest napisane. Dotąd wszystkie A8 miały powietrzne wersje i wątpię, że Kross zrezygnował z nich tym bardziej że rower schudł względem rocznika 2008. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieri Napisano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Niestety idąc Twoim tokiem rozumowania, pragnę stwierdzić, że i Ty jesteś jasnowidzem, bo organoleptycznie nie sprawdziłeś czy owa Tora jest powietrzna czy nie. Co więcej, parafrazując Twoje stwierdzenie: "to, że nie ma dopisku Coil, to nie znaczy, że nie jest Coil". Nie jest moim celem wykłócanie się o cokolwiek, tym bardziej, że owego faktu nie jestem pewien, przyznałem się do tego, prosiłem nawet, abyś mnie poprawił, jeśli się mylę. Teraz widzę, że jakim jasnowidzem jestem ja, takim i jesteś Ty. Pozdrówek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Wnoszę po tym, że do powietrznych w 99% dopisuje się Air a do sprężynowych nie dopisuje się Coil? Heja! idąc tym tokiem myślenia reba SL też powinna być coil;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 No to jak nie wiesz to się nie wypowiadaj, a nie najpierw napisałeś, że to Coil a później mówisz że nie wiesz. Wysłałem maila do Krossa, bo sam jestem ciekaw co na ten rok zmajstrowali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artro Napisano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Naprawdę nie macie sie już o co kłócić... Na 99% jest to Tora powietrzna, ale dziwi mnie czemu nie zapytaliście kogoś z forum kto jeździ na Krosie 2009??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scrash Napisano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Artro -bo to że w 2009 jest powietrzna wcale nie musi oznaczać ze w 2010 też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mitUSER Napisano 20 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Jakiś miesiąc temu wysłałem maila do Krossa, ale nie dostałem żadnej odpowiedzi. Wie ktoś może coś więcej na ten temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doczu Napisano 13 Marca 2010 Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Podepnę się pod temat. Czy Tora z Meridy Matts TFS 700 z 2009 roku to Coil czy Solo Air ? Niestety przegrzebałem sieć i nigdzie tego nie piszą, a ze strony Meridy też nie uzyskałem odpowiedzi na maila. A może jakoś bez rozbierania da się odróżnić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktone Napisano 13 Marca 2010 Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Podepnę się pod temat. Czy Tora z Meridy Matts TFS 700 z 2009 roku to Coil czy Solo Air ? Niestety przegrzebałem sieć i nigdzie tego nie piszą, a ze strony Meridy też nie uzyskałem odpowiedzi na maila. A może jakoś bez rozbierania da się odróżnić ? Jeżeli w lewej goleni jest wentyl to Air:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doczu Napisano 13 Marca 2010 Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Jeżeli w lewej goleni jest wentyl to Air:) No to jest Coil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moojmisiu Napisano 13 Marca 2010 Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Jakiś miesiąc temu wysłałem maila do Krossa, ale nie dostałem żadnej odpowiedzi. Wie ktoś może coś więcej na ten temat? Jakiś miesiąc temu wysłałem mejla do Krossa, odpowiedź otrzymałem dwie godziny później To Tora Coil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yaneeks Napisano 14 Marca 2010 Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Moim zdaniem Tora Coil jest lepsza od sa. Jeździłem na takiej i takiej. Ogólnie lepiej działał na sprężynie, a SA i niby ustawianie pod swoją wagę wcale nie jest takie idealne jak tu niektórzy teoretycy, którzy naczytali się za dużo opisów w necie mówią. Jeśli jesteś facetem a nie dziewczynką to ta waga amortyzatora niewiele zmieni. Koszt sprężyny dla innej wagi to ok. 130zł, a przypominam o pompce do SA. PS. Podobnie jest zresztą z przerzutkami XTR, miałem i XT shadow i XTR i różnic nie ma żadnych, a to że 15 latkowie na tym forum podbijają argumenty że zawodowcy na nich jeżdźą to sprawa wygląda prosto, zawodowcy jeźdżą na tym co im sponsorzy dadzą, a na zapleczu mają 40 sztuk takich XTR gdyby któraś padła. Gdyby ten sam wygrywający zawodnik jeździł na xt też by wygrał. PS. Nie wiem jak dla normalnego faceta 100 gramów na rowerze może mieć jakiekolwiek znaczenie. Aż wstyd dziewczynie o czymś takim mówić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crazyk Napisano 14 Marca 2010 Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 yaneeks, 100g na jednej części, 100 na drugiej, 50 na trzeciej, 300 na czwartej itd... I mamy znaczną różnicę w jeździe.. Jednorazowe zrzucenie 100g z roweru nic nie da, jednak na dłuższą metę różnica jest ogromna, dlatego warto patrzeć na wagę KAŻDEJ części przy zakupie. Jeżeli jeździsz rowerem tylko po bułki i weekendowe wypady to za pewne nie przemawia to do Ciebie, ale dla niektórych osób waga jest ważna.. Co do amortyzatorów to sprężyna pracuje fajnie pod warunkiem dobrze dobranej sprężyny do wagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doczu Napisano 14 Marca 2010 Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Nie wiem jak inni - ja pytałem jaki jest amortyzator nie z punktu widzenia obniżania wagi, a dla zwykłego zaspokojenia własnej ciekawości. Na pracę amora nie narzekam. Ważę 85 kg i na standardowej sprężynie pracuje właściwie (nie mam za dużego porównania względem innych amortyzatorów. Wcześniej miałem RST Gilę TL zdaje się) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klocek1 Napisano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 Rock Shox Tora SL= Rock Shox Tora SOLO AIR Chyba proste do zrozumienia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kawior Napisano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 Rock Shox Tora SL= Rock Shox Tora SOLO AIR Chyba proste do zrozumienia ? SL= Super Light, a dokładnie chodzi o aluminiową rurę sterową. Gdzie SL (Super Light)= SA (Solo Air)??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cox Napisano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 no kross zrobil troche lipe z tym ze zrezygnowal z tory 318 z montion control, to juz pozadny amorek z idealna praca, jechalem na rebie i na 318 i praca bardzo podobna no moze 2 komory troche lepiej na malych nierownosciach dzialaja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonoVan Napisano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 ja się tak troszkę wtrącę co różni tore 318 Solo air i tor 302 solo air? poza wagą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moojmisiu Napisano 8 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Tłumik: 302 ma tłumik Hydra(Coil), 318 MotionControl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.