Skocz do zawartości

[rower kupno] tak standardowo do 1000zł, ale kilka specyficznych pytań

Gazda

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Szukam roweru dla dziewczyny, 155cm wzrostu i 45kg wagi (i raczej wymiary się już nie zmienią :P ). Rowerek musi być do 1000zł. Chciałbym ją czasem (może nawet często) wyciągnąć w jakieś większe góry, pojeździć po lesie.. Wpadł mi w oko ten hexagon:

http://allegro.pl/item884147921_kross_hexagon_v6_15_blokada_gratis.html

Osprzęt przyzwoity, XCR, acera/alivio ( w zupełności jej wystarczy, wiem bo sam na takim jeździłem). Do wymiany poszedłby przedni kokpit, mostek z kierownicą, coby mi się nie zabiła, klamki (i manetki z musu), na przód BB5, albo BB7, z czasem i na tyle wylądowałoby coś przyzwoitego.. Obręcze myślę, że spokojnie wytrzymają tą wagę, korba też .. Kwestia tylko ramy. Jest to jeden z niewielu rowerków z tak małą ramą (15"). Powiedzcie mi, macie jakieś doświadczenia z jej wytrzymałością? Nie chciałbym żeby pękła i Moja coś sobie zrobiła ... Druga kwestia, jak z geometrią? Będzie się jej wygodnie jeździć?

Z góry dzięki za odpowiedź :D

Pozdrower!

Napisano

Mam ten rowerek (model 08), co do geometrii jest ona typowo turystyczna, pozycja wyprostowana (oczywiscie jak na mtb), hamulców myśle że zmieniać nie będziesz musiał, ważę 84kg, z przodu zmieniłem na Tektro Auriga (hydrauliczny) wiem że nie jest wysokich lotów ale hamuje gorzej niż poprzedni mechanik Tektro IO :D

Napisano

A co z tą ramą w tym krossie? Nie będzie za duża dla osoby o wzroście 155cm? Czym się różni wersja lady?

Napisano

Tylko, że A2 w rozmiarze 17" może być troche za duży. Co do wytrzymałości to wydaje mi się, że nie masz czego się obawiać. Geometria jest bardziej turystyczna, niż sportowa.

Napisano

Właśnie też się tego obawiam .. Cóż, chyba pozostaje szukać czegoś innego .. eh. Macie jakieś pomysły?

Napisano

Trzeba by zacząś od tego, że sama dziewczyna musi stwierdzić jak czuje się na wybranym rowerze, więc pytanie :

jak z geometrią? Będzie się jej wygodnie jeździć?
Jest co najmniej dziwne :thumbsup:
Napisano

No tak, ale możliwość przymiarki jest raczej znikoma. Wiem, że kupowanie roweru przez internet jest jak kupowanie ciuchów, mogą pasować lub nie, ale niestety innego wyjścia nie ma. Dlatego też kieruję pytanie do forumowiczów o radę :thumbsup: nuż ktoś ma większe doświadczenie i spotkał się z taką sytuacją :)

Napisano

Nie rób sobie żartów "ktoś" nie odpowie za twoja dziewczynę, jak się będzie czuła na tym rowerze. Jakie można mieć doświadczenie we wczuwaniu się w innych, szukasz jakiegoś medium ??? nikt poważny nie odpowie na takie pytanie.

Napisano

Na osprzet moze nie zwrócić uwagi ale na kolor jak i kształt ramy - owszem tak :thumbsup:

http://www.allegro.pl/item880720754_gt_avalanche_2_0_disc_lady_wyprzedaz_btw_w_w.html

Nie patrz na cene - link tylko dla zdjec - bo w wersji 3.0 kupisz go za ok 1100 - chodziło mi o kształt tej ramy bo tylko w rozmiarze S jest taka "inna" ( od emki w góre ma już "normalny" kształt ). Widzialem wersje czarną i różową ( czarna chyba ładniejsza jednak ). Niestety zrezygnowałem z zakupu ( w gre wchodziła tylko S ze wzgledu na własnie kształ ramy ) bo na 170 wzrostu to rama już była stanowczo za mała. Ale rower jest naprawde bardzo ładny i typowo kobiecy ( i o takiej tez geometrii czyli np górna rura jest krótsza od męskiego odpowiednika w tym samym rozmiarze ).

Napisano

Rulez, spokojnie .. nie wiem czym Cię tak denerwuję. GT wygląda bardzo fajnie, martwi mnie tylko ten XCM z przodu, ale w sumie powinien dać radę. Przejedziemy się do Rudy zobaczyć i przymierzyć, ale powiedz sivydym, gdzie można go dopaść za 1100? :thumbsup: Najtańsza oferta to 1270 :whistling:

Napisano

Moja dziewczyna ma pobobne parametry i smiga na meskim Avalanchu w rozmiarze S z mostkiem 90mm i gieta kierownica 660 i sobie bardzo chwali :whistling: oczywiscie osprzet mocno customowy ale rama fabryczna :thumbsup: jesli sie pobawisz w skladanie to mozesz cos za ta cene zlozyc. Mi wyszlo 1200zl za rower z uzywana rama, amorem, hamplami, kolami i nowym napedem. A specyfikacja jest XT/Bomber/BB5

albo po prostu kupno dobrej uzywki np

http://allegro.pl/item896013736_specialized_rockhopper_m4.html

Napisano

Gazda, nie denerwujesz mnie :) , natomiast miło by mi było, gdybyś zaakceptował, że każdy jest nieco inaczej zbudowany a na dodatek ma nieco inne spojrzenie na jazę rowerem - więc tylko sam potencjalny właściciel może zdecydować, jak się na danym rowerze czuje.Nawet jeśli wypowie się osoba o podobnym wzroście - to niewiele zmienia.

Napisano

Dzięki wielkie za odpowiedzi :icon_mrgreen: Zmieniły się trochę wyznaczniki kupna - mianowicie cena. Cena do 1500zł, macie jakieś inne propozycje?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Pojawia się nowy dylemat ..

GT Avalanche 3.0 za 1300zł i zmieniać koła + hamulce;

Kross level A2 XT i zmieniać ramę (dużo kłopotu...);

czy może

Kellys Oxygen

Przyznam szczerze, że takiego dylematu jeszcze nie miałem.. Dobra rama GT ze średnim osprzętem, czy lepiej (gorsza?) rama Kellysa i chyba twardy, (prawda?) amortyzator.

Help.

Napisano

Nie widzę sensu w wymianie tak szybko ramy w Kross Level A2 XT, mam styczność z tą ramą, i jej naprawdę w tej cenie nic nie brakuje ;) Kellys ładnie wygląda, osobiście brałbym A2 XT 2009

Napisano

Chodzi o to, że dziewczyna ma 154cm wzrostu :) I 17" jest stanowczo za duże...

Zgadza się, moje niedopatrzenie, hmm, to już zawęża poszukiwania. Czyli szukasz ramki 15"-16", więc ten Kellys wygląda kusząco, szkoda ze amorek taki a nie inny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...