kubek20 Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 witam.szukam w miare tanich klocków do hamulców v-brake .Używałem już wieu par i żadne nie były zbyt dobre.Opiszę tu te.które miałem. Alligator siła:b.duża modulacja:średnia(często zaraz hamują "na szlaka") dźwięki:na razie nic nie słychać , bardzo wolno się zuzywają Kellys dualstop najgorsze klocki jakie miałem siła:prawie zerowa modulacja : slaba dźwięki : strasznie głośne nawet na sucho oryginalne tektro siła: słaba modulacja : bardzo dobra dźwięki : czasem piszczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktone Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Przyłączam się do pytania, moje fabryczne avidy sd7 są u schyłku swojego żywota i czas rozejrzeć się za czymś innym:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 24 Stycznia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Mogę polecić klocki Meridy, takie z zielonym. Bardzo fajnie działają już po założeniu. Nie ścierają się szybko (na suchym, nie testowałem w mokrych warunkach). Od siebie polecam, modulacja dobra. Do tego są w dosyć przyzwoitej cenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Ja mogę polecić okładziny Author'a http://velo.com.pl/www/produkt/?m=0&pk=%&id=1232 Działają identycznie do tych Meridy (chyba to jest nawet to samo), o których pisze bogus92. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekmz Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Kubek20, znaczy Alligator ja bym szedl w to samo. Tylko nieco wyczucia w lapie Pozatym klocki clarksa i koolstop sa godne polecenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktone Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Fludi, a jak byś ocenił te okładziny w stosunku do avidowskich? (podejrzewam, że jeździłeś na takich - kross a6 w w profilu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Nom, dokładnie Na jurajskie górki przez pierwsze 2 tygodnie użytkowania roweru mi starczały, ale po wyjeździe w góry i pierwszym dniu, zaliczając podjazd i zjazd z Czantorii w deszczu i błocie mimo klamek przy kierze ja wciąż jadę w dół - okładziny się ostro zjechały (mowa o tych wranglerach Avida - bo jakoś tak się one zwą...). Jak zjechałem na dół do centrum na szybko namierzyłem jakiś sklep rowerowy i kupiłem te zielone trójskładnikowe Meridy, bo tylko takie mieli. Porównanie jest takie, że nie ma porównania. Ta Merida/Author ma o wiele lepszą siłę hamowania dzięki tym rowkom odprowadzającym wodę, nie ścierają się aż tak bardzo, a jak się szaleje to stawiają dęba:laugh: Nawet tak spojrzałem teraz na nie jak wyglądają po pół roku używania i jakoś tragicznie zużyte nie są, spokojnie na ten rok pewnie by starczyły, gdyby nie to, że będę się przesiadał na Juicy 7 Dobre są też klocki Clarks'a takie czerwone, ale ich na co dzień nie polecam, tylko na góry i mokro. Też stawiają dęba, mocno skrzypią (fajnie jest budzić osiedle o 2-3 w nocy podhamowując sobie co kawałek przed domem:woot: ), duża siła, ale przy okazji orają obręcze, bo to twarda mieszanka, ich używałem w poprzednim rowerze. Kup tą Meridę czy Author'a i będziesz zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktone Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Dzięki bardzo:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tiputina Napisano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Ja na początku jeździłem na Accentach 4 Function (czy jakoś tak). Po wyjeśdzie w góry zmieniłem hample na Avida i z czystej ciekawości chciałem sprawdzić, jak się spiszą klocki Avida. JEDNA WIELKA MASAKRA!! Zero jakiegokolwiek oczyszczania, piszczą, skrzypią i w ogóle. Na dodatek są bardzo twarde. Zmieniłem na Accenty i jest miodzioo. Są jeszcze BBB w ich stylu, ale nie testowałem ;-)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilroy Napisano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Ja póki co przerabiam klocki Authora. Nie są złe jak za taką cenę. Siła hamowania naprawdę niezła, modulacja też, tylko że u mnie często piszczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tiputina Napisano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 http://allegro.pl/item876758171_nowe_klocki_hamulcowe_accent_4_function_pro.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KhaH Napisano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Ja na początku jeździłem na Accentach 4 Function (czy jakoś tak) (...) Są jeszcze BBB w ich stylu, ale nie testowałem ;-)) Jeśli BBB ma taki model w swojej kolekcji co ten Accent wyżej wymieniony to znaczy, że mają klocki od Ashimy czyli są takie same raczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tiputina Napisano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Tak, bo nawet tarcze mają takie same ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Felton93 Napisano 15 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Ze swojej strony polecam okładziny Avid RW2 (można kupić całe klocki), lub XTR M70R2. Przesiadłem się na Avidy z seryjnych tektro i różnica była niesamowita. Denerwowało mnie to, że zdarzało im się sporadycznie popiskiwać. Teraz przesiadłem się na hamulce i klocki XTR-a (okładziny XTR - M70R2), i mogę powiedzieć, że są porównywalne mocowo do Avidów, aczkolwiek w ogóle ich nie słychać i modulacja jest delikatnie większa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 15 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Skoro polecasz wranglery avid'a to chyba nie wiesz jakie są naprawdę dobre okładziny... Bo te to jest jeden wielki syf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Felton93 Napisano 15 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Jeździłem na nich przez ponad pół roku w suchych warunkach i uważam, że to nie są złe klocki. Teraz śmigam na XTR-ach, więc orientuję się jak powinny hamować dobre okładziny. Avidy faktycznie były twardsze, ale odpowiednio ustawione działały zadowalająco. Myślę, że problem polega na tym, że Avidy hamują dobrze "na sucho" ale nie radzą sobie w trudnych warunkach. Tego niestety nie udało mi się sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 15 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 No właśnie sucho... Jak było sucho i szosa, też byłem z nich zadowolony, póki nie pojechałem z nimi w góry i jeszcze na dodatek było mokro. Tam pokazały na co je stać, czyli nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Felton93 Napisano 16 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Aha, no to zmienia to trochę moje spojrzenie na Avidy Z drugiej zaś strony nie spodziewałem się, że w dzisiejszych czasach, ktoś jeszcze jeździ w góry z v-kami. Oczywiście nie mam nic przeciwko, gdyż sam na nich jeżdżę i naprawdę często zaskakują mnie swoimi możliwościami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 16 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Nie miałem przyjemności z innymi okładzinami, ale sam stosuję avidowskie RW2, w zeszłym sezonie dobrze spisywały się przez 5000km. Przez ten czas starły się jeszcze nie do połowy ale wymieniłem już na nowe i w tym sezonie równierz będę jeździł na RW2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Felton93 Napisano 16 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 A w jakich warunkach ich używasz? Bo ja po połowie sezonu jazdy w suchych warunkach mogę o nich powiedzieć dokładnie to samo (nawet mam jeszcze te okładziny w pudełku, jakby mi się XTR-y zdarły to właśnie je założę) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 16 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 W pogodę jaka panowała w zeszłym roku od marca do grudnia w Wielkopolsce. Przeważnie warunki suche, piaszczyste, kilka wypadów do lasu po deszczu, bywało mokro i oczywiście wtedy hamulce traciły na sile, mimo to spisywały się wystarczająco dobrze jak na moje potrzeby, tj. przeważnie nie hamuję w sposób wymagający blokowania koła. Z tego co wyczytałem jestem w stanie sobie wyobrazić że istnieją okładziny które hamują lepiej, z reguły jest tak że im miększa mieszanka gumy tym mocniejsze hamowanie, ale jednocześnie szybsze zużycie okładzin, z tym że nie chcę wydać 50pln za komplet który zatrę w 2 miesiące. RW2 są bardzo twarde i tym samym zużywają się powoli przy okazji ścierając ściany boczne obręczy, ale mam stosunkowo tanie koła a obręcze które używam są niewiele droższe od samych okładzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Felton93 Napisano 16 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Zgadza się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 16 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Author/Merida trójskładnikowa u mnie żyje, a obręcz też jest w świetnym stanie. Właśnie na dnia sprzedałem przednie koło i kupujący po otrzymaniu paczki dzwonił do mnie i się pytał czy to kółko było używane... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bender999 Napisano 3 Marca 2011 Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 a czy ktoś może polecić coś do obręczy DM24? skaczę troszkę w trialu ale ciągłe smarowanie obręczy jakimiś specyfikami już mnie męczy Mam oryginalne klocki które są z hamulcami Avid SD7 i jestem niezadowolony z nich...a bardziej z ich współpracy z w/w obręczą Mogą to być klocki o zerowej modulacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 3 Marca 2011 Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Nie lepsza tarczówka byłaby do trial'u niż V-ka..? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.