Skocz do zawartości

[mostek, kierownica] mostek alu + kierownica carbon

toivlas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie, czy nie ma przeciwwskazań skręcania carbonowej kierownicy mostkiem alu?

Mostek jest dość wycieniowany więc miejsce styku mocowania z kierownicą ma dość małą powierzchnię.

Pytam, bo z doświadczenia wiem, że carbon można 'zgnieść' - miałem tak ze sztycą carbonową.

Napisano

jeżeli chodzi o kierownicę to zazwyczaj od środka na środku i na końcach wklejone sa tuleje które mają zapobiegać zgniataniu przez mostki i rogi.. podobno nie jestem pewien, może ktoś z karbonem się wypowie...

Napisano
jeżeli chodzi o kierownicę to zazwyczaj od środka na środku i na końcach wklejone sa tuleje które mają zapobiegać zgniataniu przez mostki i rogi.

50 % posiada, a durgie 50 % nie.

Istnieją pasty do elementów karbonowych, smarujesz na łączeniu, np sztycy z zaciskiem itp.

Wiele osób jeździ na secie F99 + carbon kierownica więc musi to jakoś współgrać :D

• Mod Team
Napisano

A jak dynamometrycznym zgnieciesz? Na kierownicy nie ma oznaczeń, tylko są na mostku...

Te na mostku najczęściej są zgodne z momentami dla kierownic. Zresztą średni moment siły podczas przykręcanie to 4-5 Nm. Mając prawidłowo skalibrowany i ustawiony klucz nie ma możliwości zgniecenia kierownicy. Pomijam tutaj pastę do montażu elementów karbonowych- to akurat jest raczej oczywiste. Poza tym większość uznanych producentów w miejscu mocowania mostka i rogów daje aluminiowe inserty. Inna sprawa- jak napisał 1415Chris- instrukcje nie bolą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...