toivlas Napisano 23 Stycznia 2010 Napisano 23 Stycznia 2010 Mam pytanie, czy nie ma przeciwwskazań skręcania carbonowej kierownicy mostkiem alu? Mostek jest dość wycieniowany więc miejsce styku mocowania z kierownicą ma dość małą powierzchnię. Pytam, bo z doświadczenia wiem, że carbon można 'zgnieść' - miałem tak ze sztycą carbonową.
RAFI1784 Napisano 23 Stycznia 2010 Napisano 23 Stycznia 2010 jeżeli chodzi o kierownicę to zazwyczaj od środka na środku i na końcach wklejone sa tuleje które mają zapobiegać zgniataniu przez mostki i rogi.. podobno nie jestem pewien, może ktoś z karbonem się wypowie...
mati199 Napisano 23 Stycznia 2010 Napisano 23 Stycznia 2010 jeżeli chodzi o kierownicę to zazwyczaj od środka na środku i na końcach wklejone sa tuleje które mają zapobiegać zgniataniu przez mostki i rogi. 50 % posiada, a durgie 50 % nie. Istnieją pasty do elementów karbonowych, smarujesz na łączeniu, np sztycy z zaciskiem itp. Wiele osób jeździ na secie F99 + carbon kierownica więc musi to jakoś współgrać
Mod Team durnykot Napisano 23 Stycznia 2010 Mod Team Napisano 23 Stycznia 2010 Zawsze można się wykosztować na klucz dynamometryczny.
Vieri Napisano 24 Stycznia 2010 Napisano 24 Stycznia 2010 A jak dynamometrycznym zgnieciesz? Na kierownicy nie ma oznaczeń, tylko są na mostku...
1415chris Napisano 24 Stycznia 2010 Napisano 24 Stycznia 2010 To trzeba wysilic troche szare komorki i poszukac np u producenta zalecane wartosci.
Mod Team durnykot Napisano 24 Stycznia 2010 Mod Team Napisano 24 Stycznia 2010 A jak dynamometrycznym zgnieciesz? Na kierownicy nie ma oznaczeń, tylko są na mostku... Te na mostku najczęściej są zgodne z momentami dla kierownic. Zresztą średni moment siły podczas przykręcanie to 4-5 Nm. Mając prawidłowo skalibrowany i ustawiony klucz nie ma możliwości zgniecenia kierownicy. Pomijam tutaj pastę do montażu elementów karbonowych- to akurat jest raczej oczywiste. Poza tym większość uznanych producentów w miejscu mocowania mostka i rogów daje aluminiowe inserty. Inna sprawa- jak napisał 1415Chris- instrukcje nie bolą.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.