Skocz do zawartości

[nowa rama] Co może nie pasować ze starego roweru?

Ufoludek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mój problem polega na tym, że mam mozliwość dostania nowej ramy do której mam zamiar przełożyć części ze starego roweru i chciałbym żebyście pomogli mi określić które częśc mogą nie pasować (ze względu na średnice, długość itp.) abym mógł dokładnie sprawdzić i oszacować co ew. bede musiał dokupić.

Dzieki

Napisano

Witam,

Mój problem polega na tym, że mam mozliwość dostania nowej ramy do której mam zamiar przełożyć części ze starego roweru i chciałbym żebyście pomogli mi określić które częśc mogą nie pasować (ze względu na średnice, długość itp.) abym mógł dokładnie sprawdzić i oszacować co ew. bede musiał dokupić.

Dzieki

a to mamy się domyślić jaka ta nowa rama?? i co masz w starym rowerze...??

Napisano

Z grubsza nie pasować mogą: sztyca wraz z zaciskiem, amortyzator (rura sterowa może być za krótka), suport, linki oraz pancerze (ze względu na długość).

Napisano

a to mamy się domyślić jaka ta nowa rama?? i co masz w starym rowerze...??

Rower obecny tak jak w opisie Radon ZR Team Only 7.0 a rama do której chcę przekładać to Peritus Montis ale zbyt wiele informacji na necie o niej nie ma.

• Mod Team
Napisano

no np. mocowanie i szerokość :), przecież są koła na sztywną oś albo tylne o szerokości piasty 135mm lub 150mm

albo 26" do 29" :P

Szacunek...

I.

Napisano

Z oponą miałem na myśli fakt, że tylne widełki mogą nie pomieścić zbyt szerokiej opony, która będzie ocierać ramę. Rzadko, ale się zdarza, zwłaszcza gdy ktoś do ramy xc pakuje opony 2,4"

• Mod Team
Napisano

Jest kilka standardów. Dawno temu i do tanich sprzetów wsadzaja 1", standardem obecnym jest 1 1/8" i czesto sie juz spotyka 1.5" ale to przy ciezszych zastosowaniach.

Rózna moze być długość głowki ramy czyli np. mozesz mieć za którtką rure sterową. Rama moze być pod inny skok amora (inną wysokość wdelca) i kąt główki sie zmieni tym samym popsuje sie geometria.

Napisano

Spoko, dzieki wszystkim za pomoc. Generalnie co mnie zdziwiło to wszycho powinno być ok, może suport jedynie ale to już pół biedy

Napisano

Przednia przerzutka..

Ostatnio chciałem zmienić XT Down swing na Top przy okazji zmiany ramy i niestety gdy ramę otrzymałem okazało się, że rura w miejscu mocowania Topa robi się owalna i jest za szeroka :whistling:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...