Ufoludek Napisano 23 Stycznia 2010 Napisano 23 Stycznia 2010 Witam, Mój problem polega na tym, że mam mozliwość dostania nowej ramy do której mam zamiar przełożyć części ze starego roweru i chciałbym żebyście pomogli mi określić które częśc mogą nie pasować (ze względu na średnice, długość itp.) abym mógł dokładnie sprawdzić i oszacować co ew. bede musiał dokupić. Dzieki
zgud Napisano 23 Stycznia 2010 Napisano 23 Stycznia 2010 Witam, Mój problem polega na tym, że mam mozliwość dostania nowej ramy do której mam zamiar przełożyć części ze starego roweru i chciałbym żebyście pomogli mi określić które częśc mogą nie pasować (ze względu na średnice, długość itp.) abym mógł dokładnie sprawdzić i oszacować co ew. bede musiał dokupić. Dzieki a to mamy się domyślić jaka ta nowa rama?? i co masz w starym rowerze...??
arroyo Napisano 23 Stycznia 2010 Napisano 23 Stycznia 2010 Z grubsza nie pasować mogą: sztyca wraz z zaciskiem, amortyzator (rura sterowa może być za krótka), suport, linki oraz pancerze (ze względu na długość).
arroyo Napisano 23 Stycznia 2010 Napisano 23 Stycznia 2010 Hmm, tutaj jestem ciekaw w jaki sposób? Rozumiem, że opona może być zbyt szeroka, ale koło samo w sobie... ?
DAMIAN24 Napisano 23 Stycznia 2010 Napisano 23 Stycznia 2010 no np. mocowanie i szerokość , przecież są koła na sztywną oś albo tylne o szerokości piasty 135mm lub 150mm
Ufoludek Napisano 23 Stycznia 2010 Autor Napisano 23 Stycznia 2010 a to mamy się domyślić jaka ta nowa rama?? i co masz w starym rowerze...?? Rower obecny tak jak w opisie Radon ZR Team Only 7.0 a rama do której chcę przekładać to Peritus Montis ale zbyt wiele informacji na necie o niej nie ma.
mati199 Napisano 23 Stycznia 2010 Napisano 23 Stycznia 2010 Przednia przerzutka. A z tymi oponami to pewnie mu chodziło o UST.
Mod Team IvanMTB Napisano 23 Stycznia 2010 Mod Team Napisano 23 Stycznia 2010 no np. mocowanie i szerokość , przecież są koła na sztywną oś albo tylne o szerokości piasty 135mm lub 150mm albo 26" do 29" Szacunek... I.
DAMIAN24 Napisano 23 Stycznia 2010 Napisano 23 Stycznia 2010 no to raczej nie pasować może tylko długość rury sterowej widelca i średnica sztycy i zacisku, reszta to standard w ramach do XC
arroyo Napisano 23 Stycznia 2010 Napisano 23 Stycznia 2010 Z oponą miałem na myśli fakt, że tylne widełki mogą nie pomieścić zbyt szerokiej opony, która będzie ocierać ramę. Rzadko, ale się zdarza, zwłaszcza gdy ktoś do ramy xc pakuje opony 2,4"
Ufoludek Napisano 24 Stycznia 2010 Autor Napisano 24 Stycznia 2010 A średnica rury sterowej jest jednakowa zawsze, czy też może nie pasować?? Bo z amorem to największe koszty gdyby nie pasował.
Mod Team Puklus Napisano 24 Stycznia 2010 Mod Team Napisano 24 Stycznia 2010 Jest kilka standardów. Dawno temu i do tanich sprzetów wsadzaja 1", standardem obecnym jest 1 1/8" i czesto sie juz spotyka 1.5" ale to przy ciezszych zastosowaniach. Rózna moze być długość głowki ramy czyli np. mozesz mieć za którtką rure sterową. Rama moze być pod inny skok amora (inną wysokość wdelca) i kąt główki sie zmieni tym samym popsuje sie geometria.
Ufoludek Napisano 24 Stycznia 2010 Autor Napisano 24 Stycznia 2010 Spoko, dzieki wszystkim za pomoc. Generalnie co mnie zdziwiło to wszycho powinno być ok, może suport jedynie ale to już pół biedy
nagast Napisano 25 Stycznia 2010 Napisano 25 Stycznia 2010 Przednia przerzutka.. Ostatnio chciałem zmienić XT Down swing na Top przy okazji zmiany ramy i niestety gdy ramę otrzymałem okazało się, że rura w miejscu mocowania Topa robi się owalna i jest za szeroka
mati199 Napisano 25 Stycznia 2010 Napisano 25 Stycznia 2010 1.5" ale to przy ciezszych zastosowaniach. Nie tylko . . .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.