Skocz do zawartości

[rower] Merida Matts TFS Trial 400-D model 2010 !

Rocky

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, co sądzicie na temat rowerku MERIDA MATTS TFS TRIAL 400-D MODEL 2010??

Jak ma się osprzęt do ceny?? Czy warto go kupić?? Czy stanowi odpowiednią bazę do dalszej rozbudowy??

Jak wypada w porównaniu z Trekiem 6000, bo nad takim też się zastanawiam :)

Pozdrawiam

I czy nadaje się do XC??

Napisano

Nie nadaje sie do scigania, jak sama nazwa wskazuje jest to rower trialowy, czyli HT ktory jest wysmienity do turystyki, pozycja na nim jest bardzo wygodna. Pzatym ta merida jest za droga jak na to co oferuje, mysle ze jesli szykasz tego typu roweru lepiej by bylo jakbys kupil Marina Palisades Trail, w bikershopie na wyprzedazy mozna kupic za 2,5 tys a jest wg mnie lepszym i ladniejszym rowerem

• Mod Team
Napisano

Wedle życzenia

http://allegro.pl/item894370261_idzie_wiosna_kross_level_a6_super_promocja.html

nie wiem ile masz wzrostu, więc ten Kross tak na pierwszy rzut.

Kellys

http://allegro.pl/item896660630_kellys_magnus_2009_z_serii_mtb_xc_raty.html

który jednak przegrywa z Krossem wyposażeniem

lub ten Kross

http://www.t-bike.pl/p/pl/121/kross+level+a6+disc+2009.html

W założonym przez Ciebie budżecie nie spodziewaj się roweru na super osprzęcie. Spodziewaj się oszczędności na amorku i napędzie. Albo szukasz używanego albo Kross.

Na marginesie- Allegro działa.

Napisano

Dzięki za pomoc durnykot :)

Jak coś, to mam 185 cm wzrostu, do tej pory jeździłem na ramie 19,5.

Kellys ma ładną ramę, a co do osprzętu, to i tak pewnie będą spore modyfikacje...

A może ktoś się orientuje jak Kellys MAGNUS 2009 z serii MTB XC ma się do Treka 6000?? :P

P.s Co do Allegro, to wiem że działa i ma się dobrze. Potrzebowałem pomocy w wyborze czegoś konkretnego, bo na Allegro znalazłem kilka modeli, które mnie interesują, ale nie mam odpowiedniej wiedzy, by je porównać i wybrać coś odpowiedniego, dlatego zdałem się na was :laugh:

• Mod Team
Napisano

Różnice są niewielkie. Kellys ma lepszą tylną przerzutkę,ale z kolei Trek ma -wg mnie- lepszą korbę. Prywatnie wybrałbym Treka - jakoś mam do nich większe zaufanie. Za dużo połamanych Kellysów widziałem,żeby im powierzać moje różne części ciała.

A czemu nie Kross- ma osprzęt lepszy pod każdym względem,jakościowo też nie odbiega od Kellysa czy Treka 6000. Mniej także będziesz potrzebował na modyfikacje.

Napisano

Sam nie wiem, boję się o ramę, że może być zbyt mało wytrzymała...

Jakoś mnie nie przekonuje, choć ma lepszy osprzęt. Przecież, żeby zarabiać musieli na czymś innym oszczędzić. :D

Napisano

Jest to pewien pomysł :P

Nawet ładnie się prezentuje, osprzęt też niczego sobie :)

Ale jak wypada na tle Treka 6000???

Napisano

Na Treku będziesz miał sylwetkę bardziej komfortową, na Unibiku bardziej pochyloną, co przemawia za XC

Osprzęt porównywalny tylko Trek ma 9 z tyłu, Unibike 8

Najlepiej to musisz wpaść do sklepu i przymierzyć konkretne modele i wtedy sam zadecydujesz który bardziej Ci odpowiada :D

Napisano

Poszukaj opinii o Krossach. Podejrzewam,że więcej znajdziesz negatywów o Kellysach niż o Krossach.

Tu wątek o Krossach na forum w dziale Testy

http://www.forumrowerowe.org/topic/13927-rower-kross-level-a6/

Zresztą o Magnusie też jest. Poczytaj i sam wyciągnij wnioski.

Tylko nie Kross !! rama kiepska osprzęt słaby cena dobra a co tanie wiadomo ... nie będę tłumaczyła co dalej.

Ja proponuje Meride to chyba najlepsze wyjście bardzo dobre ramy swietnie dobrany osprzęt i za nie duża cene masz dobrze wykonany rower. mam znajomych którzy mieli krossy po sezonie mieli ich dosyć przesiedli sie na meridki i naprawde sa szcześliwi.

Pozdrawiam Monika.

Ps. Kellys tez jest ciekawy moja propozycja Kellys Magic :voodoo:

Napisano

Nie rozumiem porównania Krosa i innych rowerów XC z Meridą Trial

I nie rozumiem czemu ktoś napisał że to rower do trialu (wiesz kolego jak wygląda rower do trialu?) :voodoo:

Użytkowałem kiedyś podobny rower i doceniłem inną geometrię (niżej puszczona górna rura, większy skok amortyzacji, szerokie opony, szeroka kierownica to wszystko zebrane do kupy naprawdę daje dużooooooo na bezdrożach, w mieście schody itp

Jeśli nie szukasz przecinaka do zapier...ania w pocie czoła dystansów 100+ z grupka ludzi ubranych w obcisłe i przylegające a masz w sercu duszę buntownika i człowieka z charyzmą bierz Meridę Trial

Napisano
Jeśli nie szukasz przecinaka do zapier...ania w pocie czoła dystansów 100+ z grupka ludzi ubranych w obcisłe i przylegające a masz w sercu duszę buntownika i człowieka z charyzmą bierz Meridę Trial

Gdybyś czytał jego posty , to wiedział byś , że właśnie szuka sprzętu na wyścigi.

Jakiego człowieka z charyzmą, chyba sieroty która lubi przepłacać :voodoo:

Napisano

Dobra napiszę w dobrym tonie bierz KROSSa bo to jedyna słuszna marka na polski rynku

Nie o to mi chodziło pisząc zapi...lanie, no es importante....

Napisano

Co do Meridy, to raczej odpuściłem temat :0

Szczególnie tej w temacie, gdyż rzeczywiście nie pokrywa się z przeznaczeniem do którego szukam roweru...

Ale dziękuję za wszelkie opinie.

P.s Dziękuję emmx za polecenie Kellysa, ale chyba posiadają niezbyt trwałe ramy :icon_mrgreen:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...