Askaniusz92 Napisano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Witam . Mam taki problem , gdy chcę przerzucić na większy blat z przodu przerzutka (lub manetka) nie blokuje tej pozycji tylko wraca na sam dół(od początku tam jest), normalnie słychać "klik" a teraz nie ma tego , manetka to chyba rapid fire , shimano : http://dream-bike.pl/images/ASLM360LBP_536_4aea8bcae87a7.jpg http://www.bikekatalog.pl/2009/ppg_fotki/foto_big/8_44080_17_01_09.jpg tylko starsze. Może coś nie blokuje? Pozdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Może po prostu linka się sfatygowała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 23 Stycznia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Może po prostu linka się sfatygowała Mi to bardziej wyglada na to ze mechanizm zapadkowy sie skonczył. Jezeli tak to manetka do wymiany bo chyba sie nie da tego naprawić, trzeba by było rozebrac i pozaglądać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BandiT Napisano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 niestety takiej manetki raczej juz nie naprawisz.. zostaje tylko wymiana na nowy model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SyK Napisano 26 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Inną możliwą przyczyną braku zazębiania zapadki jest zestażenie się i zgęstnienie smaru, który "klei" zapadkę. Podobne zjawisko występuje w bębnach tylnych piast tego producenta. Także obecne niskie temperatury mają wpływ na gęstnienie smaru. Ja mechanizm swoich manetek, po odkręceniu dolnej pokrywki, potraktowałem preparatem w aerozolu ogólnego stosowania do różnych mechanizmów, o działaniu podobnym do WD40, w celu rozpuszczenia zestalonego smaru. Pomogło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakobs Napisano 26 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Żaden wd polecam cx-80 wyczyścić tym dobrze by było pod ciśnieniem przedmuchać jak już wyczyścisz możesz delikatnie śrubokrętem poruszać taki młoteczek/popychacz góra dół dodać trochę olivki np finish line i powinno działać. Dobrze też by było wymienić linkę i pancerze. Ps mróz też może mieć wpływ na jakość działania 'Pozdrawiam Jakob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 26 Stycznia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Żaden wd polecam cx-80... Jeden diabeł, przecież to praktycznie to samo. Równie dobrze może użyć podobnego środka z Lidla za 5zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 26 Stycznia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Albo wypłukać manetkę np w jakimś nie agresywnym rozpuszczalniku. Spróbować przepłukiwać zawsze mozna, a nóż sie uda a jak nie...manetka i tak sie tylko na cześci zamienne w tym momencie nadaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej1986 Napisano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Miałem podobnie w szosową ultegrą, w domu ok, a na zimnym nie działała, dużo wd-40 lub innego penetratora, następnie zalałem mechanizm olejem silnikowym żeby jakieś smarowanie miał. Działa super... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Ja mam teraz też podobnie w drugim rowerku w manetce altusa, przyczyną była i jest niska temperatura, wyczyścić tak jak piszą wyżej i zalać olejem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.