Skocz do zawartości

[Buty] Pierwsze SPD

Pablo666

Rekomendowane odpowiedzi

Kolce, kołki zwał jak zwał... A w M086 nie masz kolców/kołków tylko pseudo-kolce które są jedynie półśrodkiem. Mnie brakuje kolców w butach, zwłaszcza na piaszczystych podbiegach. Po prostu noga zjeżdża w dół i nici ze wspinania :P

P.S. Żeby nie było nie chodziło mi o takie kolce jak mają w swoich podeszwach biegacze :icon_wink: Swoją drogą nigdy takich nie widziałem...

Kolce, kołki zwał jak zwał... A w M086 nie masz kolców/kołków tylko pseudo-kolce które są jedynie półśrodkiem. Mnie brakuje kolców w butach, zwłaszcza na piaszczystych podbiegach. Po prostu noga zjeżdża w dół i nici ze wspinania :)

P.S. Żeby nie było nie chodziło mi o takie kolce jak mają w swoich podeszwach biegacze :P Swoją drogą nigdy takich nie widziałem...

Szczerze powiedziawszy, to myślałem, że tam z przodu buta w miejscach tych czerwonych zaślepek znajdę miejsce na takie same kołki jakie mogę wkręcić np. tutaj http://www.krajek.pl/img/produkty/KrajekW893/eagle-woman_stalowo-niebieskie%20%2812%29.jpg w sidach.

Jeśli rzeczywiście tam się nie da nic normalnego wkręcić(a myślałem, że wszystkie kołki do mtb są takie same - przynajmniej jeśli chodzi o "gwint"), to to jest porażka... dawać miejsce na kołki, w które tak naprawdę dobrego kołka nie wkręcę...

Myślałem, że do każdych butów shimano, które mają miejsce na kołki można wkręcić takie jak np. tutaj http://allegro.pl/item901134464_buty_shimano_sh_m300_mtb_tylko_u_www_airbike_pl.html . Nie sądzę, aby but za 900 złotych miał "pseudo-kolce".

Ale jeśli nie, to w takim razie nie widzę już różnicy (oprócz wizualnej) między m085 a m086.

Wampi w 86 nie masz gwintów w ogóle... Nie masz także takich korków(a'la korki piłkarskie) jak w podanym przez Ciebie linku do Shimanowskiej 300-setki. Tam są jedynie takie dwa pseudo-kolce z twardej gumy. W teranie się nie sprawdza. Już podeszwa z 122 daje lepsze podparcie. Zresztą, jakie to ma znaczenie? Tak jak WojteK# napisał... W 4x(bo przecież do tejże dyscypliny poszukiwane są buty) kolce nie są potrzebne. Ja twierdzę tylko że mnie ich brakuje a jeżeli przyszły nabywca zechce odrobinę zmienić styl jazdy to też może zacząć odczuwać ich brak (I'm just saying).

Wampi w 86 nie masz gwintów w ogóle... Nie masz także takich korków(a'la korki piłkarskie) jak w podanym przez Ciebie linku do Shimanowskiej 300-setki. Tam są jedynie takie dwa pseudo-kolce z twardej gumy. W teranie się nie sprawdza. Już podeszwa z 122 daje lepsze podparcie. Zresztą, jakie to ma znaczenie? Tak jak WojteK# napisał... W 4x(bo przecież do tejże dyscypliny poszukiwane są buty) kolce nie są potrzebne. Ja twierdzę tylko że mnie ich brakuje a jeżeli przyszły nabywca zechce odrobinę zmienić styl jazdy to też może zacząć odczuwać ich brak (I'm just saying).

Jeżeli jest tak jak mówisz, to moim zdaniem porażka na całej linii... Raz z tymi M086 - jak w takim razie przypiąć nawet te pseudo-kolce do tych butów skoro nie ma gwintu? A co do M300... to już przegięcie w takim razie na maxa... przecież takie kołki się zużywają, a w dodatku jak są z gumy, to są miękkie? Nie rozumiem w takim razie tej polityki z tymi kołkami... Czyżby już tylko sidi miały rozsądne kołki?

PS do 4X rzeczywiście nie są kołki potrzebne, ale bardziej byłem ciekaw jak to jest w ogóle z tymi kołkami nawet w najdroższych modelach, bo może za niedługo będzie trzeba wymienić stare buty i zainwestować w coś lepszego. Ale jeśli z tymi kołkami jest tak jak piszesz, to od dzisiaj butom shimano mówię "nie" (w sensie zakupu pod kątem kołków):)

W 86 one są na stałe więc operacja montowania nie należy do użytkownika. Te czerwone wstawki, które wcześniej nazwałem "pseudo-kołkami" nie są demontowane ale są częścią protektora. A jeżeli chodzi o podeszwę M300 to kołki są plastikowe i mają końcówki metalowe(tak jak w korkach piłkarskich) i te końcówki powinny być wykręcane - czy są nie wiem, ale wydaje mi się mało sensowne gdyby okazało się że jednak nie da się wymienić tych metalowych wstawek. BTW nigdzie nie widziałem takich części do kupienia; elementy butów Sidi owszem ale do Shimano to chyba tylko klamry można dokupić.

A normalne kolce; takie wkręcane jak w Sidi co pokazałeś? Na pewno Adidas ma coś takiego, ale podobno nie są zbyt trwałe (kiedyś mierzyłem jakichś ich but za ok 300zł, gwinty miał i wyglądał solidnie ale opinie na forum są różne), Northwave też coś takiego chyba miał z tego co pamiętam i buty Speca też powinny coś takiego mieć... Musisz się rozejrzeć...

W 86 one są na stałe więc operacja montowania nie należy do użytkownika. Te czerwone wstawki, które wcześniej nazwałem "pseudo-kołkami" nie są demontowane ale są częścią protektora. A jeżeli chodzi o podeszwę M300 to kołki są plastikowe i mają końcówki metalowe(tak jak w korkach piłkarskich) i te końcówki powinny być wykręcane - czy są nie wiem, ale wydaje mi się mało sensowne gdyby okazało się że jednak nie da się wymienić tych metalowych wstawek. BTW nigdzie nie widziałem takich części do kupienia; elementy butów Sidi owszem ale do Shimano to chyba tylko klamry można dokupić.

A normalne kolce; takie wkręcane jak w Sidi co pokazałeś? Na pewno Adidas ma coś takiego, ale podobno nie są zbyt trwałe (kiedyś mierzyłem jakichś ich but za ok 300zł, gwinty miał i wyglądał solidnie ale opinie na forum są różne), Northwave też coś takiego chyba miał z tego co pamiętam i buty Speca też powinny coś takiego mieć... Musisz się rozejrzeć...

Dzięki za odpowiedź. Czyli jednak wychodzi na to, że 86 są bez możliwości wkręcenia kołków... czyli one praktycznie się nie rożnią od 85, bo jakie niby zadanie miałyby te czerwone wstawki :)

Ja bym dołożył... Czy Ty też powinieneś? Twoja decyzja. Klamra sama się nie poluzuje (rzepą to się zdarza i czasem trzeba je poprawiać - na szczęście można to zrobić nie zsiadając z roweru) ale też łatwiej jej się zepsuć (choć raczej nie powinna). Także są zalety są i wady. Wybrać musisz sam :)

Wampi jak pierwszy raz zobaczyłem te buty to myślałem że to są tylko zaślepki na gwinty czy coś w tym rodzaju a tak naprawdę to one mają spełniać rolę kolców - niestety nie spełniają.

Ja bym dołożył... Czy Ty też powinieneś? Twoja decyzja. Klamra sama się nie poluzuje (rzepą to się zdarza i czasem trzeba je poprawiać - na szczęście można to zrobić nie zsiadając z roweru) ale też łatwiej jej się zepsuć (choć raczej nie powinna). Także są zalety są i wady. Wybrać musisz sam :)

Wampi jak pierwszy raz zobaczyłem te buty to myślałem że to są tylko zaślepki na gwinty czy coś w tym rodzaju a tak naprawdę to one mają spełniać rolę kolców - niestety nie spełniają.

Też do tej pory cały czas myślałem, że to jest miejsce na kołki. Powiem tak: porażka, porażka i jeszcze raz porażka... shimano nie ośmieszałoby się z czymś takim... Ale z drugiej strony za######i*ty chwyt marketingowy, bo patrząc na zdjęcie, każdy kto wie, że istnieje coś takiego jak kołki do butów, od razu pomyśli, że to jest właśnie miejsce na kołki... a tu masz - atrapa. I rzeczywiście, osoby takie jak ja, które użytkują model 085, widząc nowy model 086 z takim czymś, pomyślą od razu: to jest to czego w moich butach brakuje, bo reszta w zaasadzie jest identyczna. ;)

Co do klamry: moim zdaniem klamra jest ok i warto dołożyć do niej.

Zakupiłem buty shimano sh-m086. Jeszcze nie miałem okazji w nich jeździć ale trochę w nich pochodziłem (po twardej nawierzchni) i nie zauważyłem żeby były jakieś problemy z chodzeniem. Normalnie jak zwykłych butach z twardszą podeszwą.

Wykonanie butów =5/6. Nie dałem 6 dlatego że podeszwa jest klejona z resztą buta a nie szyta. Ale czytając opinie innych nie ma to znaczenia.

Klamra chodzi precyzyjnie. Jest wykonana bardzo starannie. Nic się nie wygina nawet przy bardzo mocnym dociąganiu buta. Dodatkowo jest ona przykręcana więc w razie W pewnie można zamówić zapasową i przykręcić.

Dokładniejszy opis podam jak wybiorę się w teren.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...