Skocz do zawartości

[Buty] Pierwsze SPD

Pablo666

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na samym wstępie proszę Administratorów o to, aby nie kasowali tematu. Wiem ze dużo było takich tematów, i większość przeczytałem ale niestety nie za bardzo mi to pomogło.

A wiec przechodząc do meritum sprawy to szukam butów SPD do 4x. Do około 300zł, bo więcej nie chce wydać.

Jak już się ociepli buty będą używane dość często, nie tylko do jazdy na rowerze ale do ewentualnego chodzenia z rowerem i innych podobnych rzeczy. Zastanawiałem się nad butami na twardej podeszwie ale po paru lekturach okazało się że może być kiepsko z chodzeniem, ale za to są bardzo komfortowe na rowerze. Więc pod uwagę wziąłem też buty na miękkiej podeszwie.

Nie mam zbyt wielkich wymagań co do butów, bo będą to moje pierwszy buty SPD, ale nie chciałbym kupić jakieś za przeproszeniem gówno :)

Na ten moment wybrałem takie buty (raczej już nic nowego na rynek nie wejdzie więc któreś z tych pewnie zakupię):

Shimano SH-M076, SH-M086, MT41, SH-M122, ew. SH-MP66

Które buty mogli byście mi polecić i doradzić czy wybrać miękka czy twardą podeszwę.

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Napisano

Masz jeszcze inne firmy produkujące obuwie rowerowe, obejrzyj dokładnie inne modele. Świetne buty robią: SiDi, Specialized, Northwave, Diadora, Mavic. Przede wszystkim musisz przymierzyć dobrze i wybrać te, które najlepiej będą leżeć. Ja za namową kolegów z innego, mniejszego acz nie gorszego forum rowerowego wybrałem buty Specializeda z Body geometry i póki co puk puk spisują się świetnie. Jeśli chodzi o jakość, to na pewno SiDi, Specialized, Diadora i Mavic robią buty o których jakość bać się nie musisz. Shimano zbiera tyle komplementów ile skarg, Adidasa nie polecam, wytrzymałość jest na marnym poziomie, Northwave to dla mnie jedna wielka niewiadoma.

Pozdrówek

Napisano

Na inne patrzylem, ale nic sensownego mi w oko nie wpadlo. Wiec wybralem cos z Shimano. Patrzylem tez na 661 ale tam tez nic. Na Speca raczej nie bedzie mnie stac, a nie chce przekroczyc 300zł.

Napisano

Jeżeli będziesz sporo chodził, to faktycznie z miękką podeszwą szukaj. Z wymienionych przez ciebie Shimano SH-MT41, a z innych np: Scott Trail, SCOTT BOULDER MTB.

Napisano

Ja polecę te 086, które wymieniłeś, lecz nie są to buty do dłuższego chodzenia w nich, ze względu na geometrie podeszwy, jest ona typowo na rower. Jak but postawić na ziemi to stoi na palcach, a pięta jest w powietrzu, a nie sądzę byś chodził na palcach ;)

Ogólnie powinny się sprawdzić, ale nie polecam w nich dłużej chodzić.

Napisano

A do jakich butow codziennego uzytku mozna porownac buty na twardej podeszwie.? Bo zastanawiam sie caly czas nad M086 ablo MT41 ;)

A jakie jeszcze inne firmy robia dobre buty.? Prosze o jakies modele i ew ceny :)

Nie no, na palcach to sie dlugo nie da chodzic, a wiecie zawsze jakies tam podejscie, czy w lesie przejscie, czy nawet spracer z panna na wypadzie rowerowym.. :) Czyli jednak szukac na miekkiej podeszwie.. :)

Napisano

Ale wlasnie sporo osob uzywa do 4x butow XC, bo im sie lepiej jezdzi. Wiem ze DX bylby by dobre, dlatego je wymienilem..ale one mi sie po prostu z wygladu nie podobaja.. ;)

Napisano

Kiedyś w ofercie 661 były fajne buty tego kroju, więc zapoznaj się z nimi :)

A jak chcesz mieć porównanie 086 do buta codziennego użytku to damska szpilka/obcas, tylko bez tej szpilki/obcasu :) Zapytaj dziewczyny, jak to jest chodzić jak się łamią;) Co nie zmienia mojego zdania, że są bardzo wygodne do samego jeżdżenia, od momentu gdy je zakupiłem jestem zadowolony. Dosyć lekkie, dzięki klamrze dobrze trzymają się stopy, bo rzepy czasem mogą się luzować, latem stopy nie pocą się mocno dzięki przewiewnej budowie (w chłodniejsze dni, to aż za przewiewne są).

Napisano

Kiedyś w ofercie 661 były fajne buty tego kroju, więc zapoznaj się z nimi ;)

A jak chcesz mieć porównanie 086 do buta codziennego użytku to damska szpilka/obcas, tylko bez tej szpilki/obcasu :P Zapytaj dziewczyny, jak to jest chodzić jak się łamią:laugh: Co nie zmienia mojego zdania, że są bardzo wygodne do samego jeżdżenia, od momentu gdy je zakupiłem jestem zadowolony. Dosyć lekkie, dzięki klamrze dobrze trzymają się stopy, bo rzepy czasem mogą się luzować, latem stopy nie pocą się mocno dzięki przewiewnej budowie (w chłodniejsze dni, to aż za przewiewne są).

Prawda jest taka, że m085/m086 nie są znowu takie twarde i spokojnie można w nich chodzić ;) Na niejednym błotnistym maratonie przeszedłem w nich sporą część trasy, tak że chodzić w nich spokojnie można, chyba że masz kołki, to trochę gorzej, ale jak dla mnie to do chodzenia są ok. Też się martwiłem o to, czy jak sobie kupie buty spd to będę mógł w nich chodzić.

W każdym razie jeśli nie chcesz typowych butów do 4X itp. to m086 będą git.

//aaa i jeszcze co do szpilek... porównać do szpilek można co najwyżej buty szosowe z gładką podeszwą ;) MTB zawsze mają bieżnik i można w mniej lub bardziej ograniczony sposób w nich chodzić, a już na pewno podbiegać.

Napisano

Z 661 wypatrzylem Filtery i Experty, te ostatnie nawet nawet, ale juz wolalbym cos z Shimano.

A co mozecie powiedziec o tych Shimano MT41? Moze ktos uzywa.?

Napisano

Co prawda nie jestem użytkownikiem, ale miałem je w ręce. SH-MT41 to buty turystyczne. Nadają się do spokojnej jazdy, pochodzić w nich można, ale nie są to buty typowo sportowe. 

Do 4x najlepsze byłyby buty typu SH-MP66. Wygląd jest mało ważny, to nie buty do chodzenia, ale jeżeli Ci na nim zależy obejrzyj białe. Są zdecydowanie ładniejsze od szarych czy czarnych, ale i szybciej się brudzą. 

Napisano

Wampi wiem, że nie są takie twarde, ale miałem okazje w wakacje przez tydzień dzień w dzień po 6h w nich chodzi po powierzchni płaskiej jaką jest hala produkcyjno-magazynowa i po takim czasie, niestety czuć negatywne skutki chodzenia w nich. Wiadomo przejść się w nich kawałek można, ale nie są do chodzenia na dłużej.

Napisano

Fludi A powiedz mi cos o tych 086. Bo widze ze ich chyba uzywasz/uzywales. Jak z wentyalcja.? Jak z klamra i rzepami.? Jak sie kierowac rozmiarowka.? I ogolem jak jest z ich wytrzymaloscia :) Albo krotko, cos o nich ;]

Napisano

Kiedyś w ofercie 661 były fajne buty tego kroju, więc zapoznaj się z nimi ;)

A jak chcesz mieć porównanie 086 do buta codziennego użytku to damska szpilka/obcas, tylko bez tej szpilki/obcasu :laugh: Zapytaj dziewczyny, jak to jest chodzić jak się łamią:P Co nie zmienia mojego zdania, że są bardzo wygodne do samego jeżdżenia, od momentu gdy je zakupiłem jestem zadowolony. Dosyć lekkie, dzięki klamrze dobrze trzymają się stopy, bo rzepy czasem mogą się luzować, latem stopy nie pocą się mocno dzięki przewiewnej budowie (w chłodniejsze dni, to aż za przewiewne są).

Patrz wyżej :P Żebym siebie samego musiał cytować:woot:

Mam je do dzisiaj, co najwcześniej za dwa sezony planuje je wymienić, jak będą skatowane.

Wytrzymałość, to się nigdzie nie rozklejają szwy nie puściły, ale na jurajskich kamieniach przy drobnym chodzeniu troszkę zorałem gumę podeszwy koło bloku, że odchodzi, ale niczemu to nie wadzi, a podczas jednej gleby jak ślizgnąłem się po asfalcie to przetarłem trochę bok i czubek, nie wygląda to ładnie, ale też i buty nie przemakają w tym miejscu. Rzepy trzymają dobrze, ale przy dłuższych jazdach warto co jakiś czas je poprawić, klamra za nic w świecie nie puści (ale też trzeba patrzeć, żeby nie uciągać jej za mocno, bo jest gorsze krążenie w stopach i mogą trochę drętwieć:) ).

Rozmiarówka, idź gdzieś przymierz jak mają dobrą cenę bierz, jak nie zamów z neta. W moim przypadku była o numer większa, ale jako że ja noszę buty od 43-45, to ciężko mi się określić... Jak będziesz mierzyć to patrz, na ten model, który jest dopasowany wręcz idealnie do stopy. Bo to nie są buty, w których będziesz jeździł w wełnianych skarpetach babci, tylko w lekkich, letnich cienkich. Do jazdy MTB w niesprzyjających warunkach pogodowych wiosna-jesień polecam ochraniacze Shimano do nich z takiego grubego neoprenu (chłodne dni lata z deszczem, tworzą saunę w bucie - na to trzeba cienkiej nieprzemakalnej nakładki).

Coś więcej..?

Napisano

Widzialem wypowiedz ale chcialem wiecej info :) Problem w tym ze w tym "miescie" gdzie mieszkam nie ma zbytnio butow spd ;|| i nie ma co przymierzyc.

Wiec na koniec z czystym sumieniem mozesz je polecic :P One mi wlasnie najlepiej leza w dobrej cenie sa wiec chcialbym je kupic :]

Ale jak ktos ma jeszcze jakies propozycje to pisac, jeszcze snieg nie stopnial wiec czas na kupno butow mam ;]

Napisano

Hmm może nie są to pierwsze SPD, lecz w moim przypadku akurat były. Kupiłem buciki Scott Comp, zapinane są na 3 rzepy, które dosyć solidnie trzymają stopę i co ważne już po 2 latach nie widać "mechacenia" a rzepy trzymają nadal bardzo dobrze, but ogólnie sportowy, ale bardzo wygody z profilowaną wkładką, zbudowany ze skóry z wstawkami siatkowymi które świetnie wentylują, super na lato gorzej jesienią i w deszczową pogodę...

Ogólnie bardzo polecam...

Napisano

A może coś podobnego do tych:

http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_BUTY+SH-AM30+SHIMANO.html?PT=53140609&PZTA=8&HNT=T&PD=53010717&WSZDZ=T

lub

http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_BUTY+SH-AM50+SHIMANO.html?PT=53140612&PZTA=8&HNT=T&PD=53010717&WSZDZ=T

To jest przykładowy sklep który raczej nie grzeszy najniższymi cenami na rynku więc radze szukać innych miejsc zakupu.

Dlaczego takie? Wydaje mi się że 4x to raczej agresywna jazda więc warto pomyśleć nad troszkę wyższą kostką (szczerze mówiąc nie mam pojęcia jakie buty są w użytkowaniu w tej dyscyplinie). Raczej mają twarde podeszwy(zwłaszcza te drugie) ale but z drugiego linku ma podeszwę żywcem zjechaną z M122 które użytkuję już od dawna. Buty mają dość sztywną podeszwę ale wiele razy sytuacja zmuszała do "wypięcia" się z roweru i deptania pieszo wielu kilometrów i nie narzekam na niewygodę chodzenia - luzujesz trochę rzepy i można spacerować.

Napisano

Ja polecam buty "turystyczne" Schimano.Wyglądają kiepsko ale są stosunkowo tanie,wygodne,łatwo dostępne i bardzo trwałe.Moja pierwsza para wytrzymała 6 lat i jakieś 25 tysięcy km pomimo tego,że nie dbałem o nie praktycznie w ogóle.Tylko wymieniałem wkładki.

Generalnie im but posiada więcej bajerów tym szybciej je wyrzucisz.

Napisano

A teraz ostatecznie.

Buty:

SHIMANO SH-MT41 czy SHIMANO SH-M086?

Mam z tym problem, chce miec komfort w jezdzie na rowerze ;] jednak to ze sie inaczej bedzie chodzic w butach na sztywnej podeszwie nie sprawi mi klopotu. Ale sam juz nie wiem co bedzie lepszym wyborem. Bo tak jak ktos wspomnial, lepiej kupic cos co ma mniej bajerow i meic to na dluzej :( Czasem to sie sprawdza ;]

Chociaz sadze ze jezeli stopa mi nie urosnie to buty pewnie 2-3sezony mi posluza ;)) (jednak daje za nie ok.260zł wiec czegos od nich wymagam)

Butow na kostke nie chce, odrazu mowie ;] Wybor jest miedzy tymi dwiema parami.

Czekam na jakies odpowiedzi. Pozdrower

Napisano

Tak szczerze to bym nie wybrał żadnych z tych dwóch :woot: Wolał bym dozbierać do czegoś co ma kolce w podeszwie bo w moich mnie tego brakuje... Ale jeżeli wybór ograniczyć tylko do tych dwóch modeli to zdecydowanie SH-M086. To jest dobry but z podeszwą która powinna zapewnić odpowiednie oparcie na podbiegach(choć Ty raczej zjeżdżasz :P ) i będzie Ci się wygodnie chodziło. A niewątpliwą ich zaletą jest to że jak but się źle ułoży podczas jazdy (a wierz mi że to się zdarza) to poprawienie rzepu jest wykonalne bez zsiadania z roweru. A buty powinny posłużyć nawet dłużej jeżeli nie będziesz w nich "kopał piłki" - moje Shimano po ponad dwóch latach wyglądają całkiem nieźle i pewnie jeszcze długo nie będą wymagały wymiany :icon_wink:

Napisano

Tak szczerze to bym nie wybrał żadnych z tych dwóch :woot: Wolał bym dozbierać do czegoś co ma kolce w podeszwie bo w moich mnie tego brakuje... Ale jeżeli wybór ograniczyć tylko do tych dwóch modeli to zdecydowanie SH-M086. To jest dobry but z podeszwą która powinna zapewnić odpowiednie oparcie na podbiegach(choć Ty raczej zjeżdżasz :P ) i będzie Ci się wygodnie chodziło. A niewątpliwą ich zaletą jest to że jak but się źle ułoży podczas jazdy (a wierz mi że to się zdarza) to poprawienie rzepu jest wykonalne bez zsiadania z roweru. A buty powinny posłużyć nawet dłużej jeżeli nie będziesz w nich "kopał piłki" - moje Shimano po ponad dwóch latach wyglądają całkiem nieźle i pewnie jeszcze długo nie będą wymagały wymiany :icon_wink:

A po co kolce w butach rowerowych? Moim zdaniem kołki wystarczą, a M086 mają kołki, więc brałbym oczywiście M086 - mają wszystko co potrzeba i nie zawiedziesz się :woot:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...