WheelR Napisano 21 Stycznia 2010 Napisano 21 Stycznia 2010 witam wszystkich jako nowy na forum. mam pytanko jak w temacie. przeymierzam sie do kupienia sztycy wcs jak tej spod adresu. http://cgi.ebay.co.uk/RITCHEY-CARBON-WCS-ONE-BOLT-SEATPOST_W0QQitemZ190364898174QQcmdZViewItemQQptZUK_sportsleisure_cycling_bikeparts_SR?hash=item2c52a1d37e zadalem pytanie sprzedajacemu i okazuje sie ze jest to moja srdnica a dlugosc 300 mm (nie wiem czy offset czy nie i nie wiem czym ten offset wlasciwie jest, ale tym pozniej). zmierzylem u siebie w rowerze i okazuje sie ze od klamry na ramie do tych rurek w siodle - rails (nie wiem jak sie to po polsku nazywa) mam 263 mm. sprawdzalem na stronie ritchey i nic tam nie ma. sa wymiary i tyle. i jezeli ktos moglby wyjasnic co w terminologii rowerowej (w temacie sztyc podsiadlowych oznacza offset)? nie bardzo wiem jak dokladnie mam to rozumic? a zatem pytanie jest takie. czy dlugosc tej sztycy jest wystarczajaca by podniesc siodlo do wysokosci 263 mm (od klamry do rurek) i udzwignac czlowieka wazacego ok 65 kg. jezeli cos w poscie jest nie zrozumiale to bede objasnial pozdrawiam i dzieki z gory za pomoc.
netta1987 Napisano 21 Stycznia 2010 Napisano 21 Stycznia 2010 ofset jest to cofniecie świetnie widoczne na fotce a długość powinna być ok bo masz rawie 4cm wpuszczenia w rame i jesteś lekki
pawel1315 Napisano 21 Stycznia 2010 Napisano 21 Stycznia 2010 Sztyca jest za krótka !!!! 4 cm w ramie ... To jesteś niepoważny. Przy sztycy aluminiowej o długości 350 mm zalecane wpuszczenie sztycy w ramę to 9 cm. Nie wiem jak to jest przy karbonie i przy rozmiarze 300mm ale myślę, że podobnie. Nie wiem jaka to średnica, ale ja przy wadze 65 kg wygiąłem już aluminiową sztyce o średnicy 29,8mm. Sztyca Dla Ciebie to 350mm i nie mniej.
Niedzwiedz1 Napisano 22 Stycznia 2010 Napisano 22 Stycznia 2010 ofset jest to cofniecie świetnie widoczne na fotce a długość powinna być ok bo masz rawie 4cm wpuszczenia w rame i jesteś lekki 4cm to jakiś makabryczny w skutkach żart wspomniane 9cm to minimum, mnóstwo sztyc ma znacznik maksymalnego wysunięcia 10cm od końca. No i trzeba pamiętać, że najlepiej jak koniec sztycy jest poniżej miejsca łączenia górnej rury i rurek tylnego trójkąta z rurą podsiodłową. I to co mnie nurtuje: po co ktoś kto ma tak mizerne pojęcie w temacie, kupuje sztycę wcs?
WheelR Napisano 22 Stycznia 2010 Autor Napisano 22 Stycznia 2010 I to co mnie nurtuje: po co ktoś kto ma tak mizerne pojęcie w temacie, kupuje sztycę wcs? zawsze sie znajdzie czepialski bo po to jest forum by jak sie czegos nie wie to sie spytac i dowiedziec. nigdy samej sztycy nie kupowalem wiec nie wiem. wstydzic sie nalezy niecheci zdobywania wiedzy a nie niewiedzy. wyjasnilem chyba rzeczowo ze nie wiem czy 300 mm to dlugosc sztycy wlaczajac to co wchodzi do rury podsiodlowej czy jest to maxymalna dlugosc (wysokosc) do ktorej mozna podniesc siodlo (+ ta reszta ktora wchodzi w rure podsiodlowa). wymiana czesci zuzytych na nowe i lepsze, trwalsze lzejsze etc. nie jest chyba niczym dziwnym. niewiele oryginalnych czesci zostalo z kupionego przeze mnie roweru - czas wiec przyszedl na sztyce podsiodlowa. jak bede zmienial rame i tez nie bede czegos pewien to rowniez bede wam glowe zawracal . nie mniej jednak dzieki bardzo za odpowiedz. tego co napisales zarowno ty jak i poprzednik domyslalem sie, ale potrzebowalem sie upewniec. zakup online jest czasem ryzykiem wiec lepeij miec maksymalna mozliwa pewnosc co sie kupuje. dzieki wszystkim za porady. pozdrawiam
Niedzwiedz1 Napisano 22 Stycznia 2010 Napisano 22 Stycznia 2010 bo po to jest forum by jak sie czegos nie wie to sie spytac i dowiedziec. Ależ ja tego nigdy nie negowałem Po prostu po części tej klasy (i ceny) zazwyczaj sięgają ludzie już obyci w temacie. Aż się zapytam co z resztą roweru, bo skoro decydujesz się na tak droga sztycę, to pewnie inne części są równie dobre, jeśli nie, to zerkałbym raczej w kierunku napędu czy amortyzatora.
mati199 Napisano 22 Stycznia 2010 Napisano 22 Stycznia 2010 Nie wiem jaka to średnica, ale ja przy wadze 65 kg wygiąłem już aluminiową sztyce o średnicy 29,8mm Taa, to jakiej "firmy" była ta sztyca ?
WheelR Napisano 22 Stycznia 2010 Autor Napisano 22 Stycznia 2010 Aż się zapytam co z resztą roweru, bo skoro decydujesz się na tak droga sztycę, to pewnie inne części są równie dobre, jeśli nie, to zerkałbym raczej w kierunku napędu czy amortyzatora. zostaly stare, rama (ogladam i ramy na necie ), stem, kirownica, i wlaasnie sztyca . podchodze do tego jednak tak ze czesci ktore nie sa konieczne moga spokojnie poczekac na ciekawa okazje reszta to rs revelaton 426 u-turn. naped xt z korba ht2, hamulce xtr, kola na obreczach xc 717 disc a piastach xt. rama i inne graty do zmiany. pedaly i buty tez mam napisac jakie ale od czegos trzeba bylo zaczac wiec kupilem caly rower na jaki mialem wiedze i kase dziala dobrze jak powinien .
pawel1315 Napisano 23 Stycznia 2010 Napisano 23 Stycznia 2010 Taa, to jakiej "firmy" była ta sztyca ? Był to zoom z napisem rockrider.
miskov17 Napisano 23 Stycznia 2010 Napisano 23 Stycznia 2010 No i trzeba pamiętać, że najlepiej jak koniec sztycy jest poniżej miejsca łączenia górnej rury i rurek tylnego trójkąta z rurą podsiodłową. Nie, że najlepiej, sztyca MUSI być poniżej dolnego spawu z górną rurą i nie ma od tego żadnych odstępstw. Chyba, że chcesz trzymać kawałek złamanej podsiodłówki ze sztycą...
Niedzwiedz1 Napisano 23 Stycznia 2010 Napisano 23 Stycznia 2010 Skoro rama do wymiany, to czy opłaca się kupować sztycę? Jeszcze okaże się, że nowa rama ma inną średnicę i zakup sztyce trzeba będzie powtarzać. Lepiej chyba poczekać i kupić pasujący do siebie zestaw.
WheelR Napisano 23 Stycznia 2010 Autor Napisano 23 Stycznia 2010 Skoro rama do wymiany, to czy opłaca się kupować sztycę? Jeszcze okaże się, że nowa rama ma inną średnicę i zakup sztyce trzeba będzie powtarzać. Lepiej chyba poczekać i kupić pasujący do siebie zestaw. rama do wymiany ale nie w najblizszej przyszlosci (chc tego nie wiadomo ) ale na razie jezdze na tym co mam. jak zmieni sie rame to sztyce sie pchnie i kupi inna. przy tej klasie sprzetu jak kupujesz uzywane to sprzedajesz czesto w takiej samej albo wyzszej cenie. a wtedy juz bede wiedzial dokladnie co oznacza 300 mm Nie, że najlepiej, sztyca MUSI być poniżej dolnego spawu z górną rurą i nie ma od tego żadnych odstępstw. Chyba, że chcesz trzymać kawałek złamanej podsiodłówki ze sztycą... no wlasnie tego sie najbardziej obawialem. przeciez tam sie robi dzwignia i to spora. bardziej niz o to czy wystarczy "40 mm w rurce" zalezalo mi na odpowiedzi na ptanie o wymiar i o to ile rzeczywiscie w tej rurce bedzie. dzieki wszystkim za porady. pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.