Mod Team sznib Napisano 12 Lipca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Zdemontuj klocki i sprawdź czy w okolicy tłoczków nie ma wycieku płynu. Jak jest uszczelki do wymiany, bez oryginalnego klucza to lipa, można próbować kawałkiem płaskownika, ale nie polecam bo można obrobić śrubę. Czyli albo kupić klucz, albo dać na serwis. Jak w okolicy tłoczków jest sucho to źle odpowietrzony układ. Zobacz też czy nie ma wycieków oleju w miejscu gdzie przewody wchodzą w klamki, może cieknąć jak są za słabo wkręcone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KchurtPMI Napisano 24 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Ja wlewam zwykly samochodowy do swoich w giant terrago 2 i dzialaja jak nowe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ada93m Napisano 15 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Czy ktoś z was wymieniał może olej w hydraulikach Giant Root? Po spuszczeniu oleju i określeniu jego barwy ( coś koło czerwonego) stwierdzam iż jest to mineralny olej. Mam racje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichy66 Napisano 15 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Giant Root to nowsze hamulce w których płynem jest olej mineralny. W starszych hamulcach Giant MPH-2 oraz MPH-3 były na płynie DOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzeho Napisano 16 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Czy ktoś z was wymieniał może olej w hydraulikach Giant Root? Po spuszczeniu oleju i określeniu jego barwy ( coś koło czerwonego) stwierdzam iż jest to mineralny olej. Mam racje? O ile się nie mylę to na klamkach jest napisane jaki olej powinno się lać, poszukaj dobrze Jeździłem na MPH 2.5 a potem na Giant Root i jest to największy niewypał jaki może być, Bardzo szybko zmieniłem je na XT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 31 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Czy mogę ociupinke dot 5,1 dodać do dot 3 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 3 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Lepiej kup 5.1. Nie sądzę żeby mieszanie 5.1 z 3 było bezpieczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bozenna16 Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 W zupełności zgadzam się z Andrew. Też bym nie polecała tego sposobu, bo płyny mogą się zważyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Synergy Napisano 9 Września 2013 Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Czy ktoś wie dlaczego dot czernieje? Mi zapadł się hamulec i jak spuściłem dot był on cały czarniusieńki, a przecież jeszcze przed wakacjami był taki jak siuśki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 9 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2013 rozpuściły się uszczelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pluskff4 Napisano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 siemka jak odroznic dot 4 od 5.1 ? oba maja podobno jasno zolty kolor wiec wizualnie nic nie wyszło a drugie pytanie jesli mialbym w swoich juicy3 dot4 a chcialbym wymienic go na 5.1 to jak wypompowac ten stary plyn hamulcowy ? mieszac nie mozna wiec jakos bede musial sie go pozbyc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Napisem na butelce . Przepompuj poprostu 50-70ml płynu przez układ . Doty są mieszalne za wyjątkiem Dota 5.0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinusz Napisano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Co chcesz osiagnac wymieniajac 4 na 5.1? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pluskff4 Napisano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 @marcinusz: nic chodzi o to, ze nie wiem czym mam zalane hample (kupowane x lat temu na allegro) mam je zapowietrzone wiec chce je naprawic mam tylko nadzieje, ze gosciowi od ktorego kupowalem nie przyszlo do glowy wlac tam dot5 w sumie nawet gdyby byl tam dot5 to czym go wyplukac z ukladu hamulcowego ? przepompowac normalnie tak jak @jasinski21444 napisal ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Gdyby hamulec był zalany Dotem 5.0 to uszczelnienia mogłyby być zjedzone ze względu na inną bazę która jest wykorzystywana do produkcji 5.0 więc szansa że ktos to tam wlał jest zerowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shootee Napisano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Słuchajcie, tak sobie siedzę, robię przegląd narzędzi, płynów, części, no i tak patrzę na olej mineralny. Któregoś razu bardzo mi się żeby kupić płyn hamulcowy, bo skracałem przewód i sporo pociekło, no i będąc w kilku rowerowych dostałem tylko w jednym taki o to płyn. Pisze jak byk mineralny, jak kupowałem to mówiłem że potrzebny mi do shimano. Był po całe 10 zeta to wziąłem bez zastanowienia bo mi się spieszyło. Teraz czytając etykietkę się zaniepokoiłem, czy po prostu kupiłem coś nie teges, czy może firma to gunwo i sami nie wiedzą co sprzedają. "W pełni mineralny najwyższej jakości płyn do układów hamulcowych w rowerach, motocyklach i quadach. Doskonale smaruje i chroni części układu przed korozją. Pozostaje neutralny dla uszczelnień i stopów metali. Przeznaczony do wszystkich typów układów gdzie instrukcja obsługi nakazuje stosowanie płynu DOT4 lub DOT3." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budzik1502 Napisano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 nakazuje Na pewno jest napisane "nakazuje" a nie "zakazuje" ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shootee Napisano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 To jest cycat z etykiety [emoji14] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budzik1502 Napisano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Jeżeli faktycznie tak napisali że "nakazuje" to bałbym się się zalać nim swoje hamulce. W szczególności że ten producent ma także w swojej ofercie płyny syntetyczne o ile dobrze kojarzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shootee Napisano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Zalałem już jakiś czas temu, ale teraz dopiero przeczytałem to co jest z tyłu drobnym druczkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 5 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 hej nie wiem gdzie uderzyć więc się podpinam. Co oznaczają drobne opiłki pływające w płynie hamulcowym? (dot-4) tłoczki się starły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kwazor Napisano 30 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2019 Dobra pany jestem tym co zrobił niemożliwe : Hayesy sol1e : wyrzygały się przez klamki w zimę ( zeżarte klamki -- to wiele hayes-ów na DOT-cie tak zrobiło-- czego to efekt nie wiem bo to nie ja go używałem wcześniej) A że ten zestaw spowalniaczy i tak na złom to zostały zalane z braku laku : Kujawskim z pierwszego tłoczenia XD No dobra na poważnie to : Oliwką z oliwek.. XDDDD ( co bylo pod ręką byle mieć na okres wymiany hebli coś zwalniającego ) I powiem wam że jak na 1 tłoczkowy układ to w stosunku do V-ek to niewiele mniej skuteczne ( sporo walki z dotarciem przodu było ) P.s 2 zasada odpowietrzanie : Dawno temu za górami i lasami mówili że tłoczymy olej/dota od zacisku do manetki.. W 2 stronę też idzie i nie ma problemów z powietrzem.. Ot taka prowizora jak trzeba na szybkiego mieć hamulce a kurier nowych jeszcze nie przywiózł.. Ps. Nie naśladować mnie chyba że heble i tak lecą na złom.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janu_sz Napisano 30 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2019 Sikami mogłeś też zalać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyganos Napisano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 W zeszłym sezonie z braku oleju mineralnego wlałem do hempli olej do amortyzatorów, wyglądał podobnie i miał podobną gęstość. Miałem szybko wymienić ale jako, że wszystko działało to zostawiłem. Dziś przyszedł czas żeby odpowietrzyć i wymienić olej. Po wtłoczeniu nowego w zacisk, z klamki zaczęła lecieć czarna ciecz wymieszana z olejem, sam olej miał dużo pęcherzyków powietrza, które nie chciały się przemieszczać. Musiałem przelać cały hamulec żeby się tego pozbyć, udało się go w końcu odpowietrzyć, działa tak jak wcześniej czyli bez szału (shimano br m315). Podsumowując olej do amora nie jest zbyt dobrą opcją do hamulców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.