Skocz do zawartości

[płyny hamulcowe] Dlaczego DOT nie zastąpi oleju, a olej DOT'a

Andrew

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
Napisano

rozumiem że nie ma przeciwwskazań na napełnienie Avida Elixira R płynem DOT 4 zamiast DOT-em 5.1 ?

Bo musze wymienić przewody na dłuższe a mają tylko na znajomym warsztacie DOT 4 .

Swoją drogą, przewody z Harfy są horrendalnie drogie....

• 1 miesiąc temu...
Napisano

A może mi ktoś powiedzieć gdzie szukać informacji o płynie do Tektro? Bo ja w sumie nawet strony producenta nie jestem w stanie znaleźć

• 1 miesiąc temu...
Napisano

witam

hamulce były zalane dot 3.

ich praca mnie denerwowała, więc postanowiłem wymień płyn na shimano...

spuściłem jakoś cały. zabieram się wiec do napełniania (sposob-strzykawka, pompowanie przy zacisku)pcham tłoczek strzykawki i nagle czuje opór, nie idzie, nic nie pojawia sie w zbiorniczku. odczepiłem przewod od klamki i z niego leciało, czyli cos nie tak z klamkomanetka....

Zaczałem szybciej naciskac, raz za razem klamka i z tej dziruki zaczal wydostawac sie taki czarny osad.

Nalałem do zbiorniczka(przewod nadal odczepiony), pompuje i nic nie wylatuje..?

wsadziłem jednak w tą dziurkę cienki imbus i naciskajac klamka wysuwało imbus....

co robić? da sie to jakos naprawic?

http://imageshack.us...4/54753844.jpg/

http://imageshack.us...2/46950776.jpg/

Napisano

Przejdż na sam początek tego tematu,a dowiesz się dlaczego masz problem z hamulcami. :confused:

Piszesz o klamkomanetkach czyli masz hample Shimano,a tam stosujemy tylko i wyłącznie olej mineralny.DOT po prostu zmasakrował ci uszczelki w klamkach. :bye2:

Tak więc hamulce do naprawy,jeśli jakieś starocie mogą być problemy z serwisem. :confused:

Poza tym linki do zdjęć nie działają. :mellow:

• Mod Team
Napisano

zbędny komentarz..

Chce sie dowiedziec, czy da sie z tym cos zrobic a nie...

Uszczelki do zacisków idzie dorobić (oficjalnie niedostępne), klamki raczej już tylko do wymiany...

• 2 tygodnie później...
Napisano

podlaczylem nowe klamkomanetki m585 ze starymi tloczkami m765, zalalem, odpowietrzylemk, jednak klamka jest miekka... tloczki nie wychodza ani grama

jak odkrecic ta srube przy zacisku bez specjlanego klucza?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...