Skocz do zawartości

[płyny hamulcowe] Dlaczego DOT nie zastąpi oleju, a olej DOT'a

Andrew

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeżeli zastanawiacie się, czy hamulec shimano można napełnić DOT'em, albo Hayesa zalać olejem mineralnym to powinniście przestać się zastanawiać i zabrać się za czytanie poniższych wypocin.

Doświadczenie 1 :

Uszczelkę pochodzącą z hamulca działającego na DOT'cie (Avid Juicy) zanurzyłem w oleju mineralnym LHM+. Po 24 godzinach uszczelka została umyta i wysuszona.

Poniższe zdjęcie przedstawia porównanie uszczelki nowej z gumką moczoną w oleju mineralnym LHM. Po lewej "wymoczek", po prawej nowa.

15684d56f8e1ed10m.jpg

Guma napuchła, zrobiła się miękka jak silikon. Klamka Avida zalana mineralem podziałałaby 2-3 godzinki. Potem przestała by odbijać.

Co ciekawe, uszczelka z zacisku Juicy nie poddaje się tak łatwo - po kilku godzinach moczenia nie zauważyłem żadnych zmian.

Doświadczenie 2 :

Uszczelkę pochodzącą hamulca działającego na oleju mineralnym (shimano 485) zanurzyłem w płynie DOT. Po 720 godzinach uszczelka została umyta i wysuszona.

Na zdjęciu poniżej możemy sobie obejrzeć efekt działania dot'a. Po lewej "wymoczek", po prawej nowa uszczelka.

6eb43083bb469aa8m.jpg

Klamka shimano zalana DOT'em podziała kilka dni, potem przestanie pompować.

Wniosek : drogi Bikerze, jeżeli podobają Ci się Twoje zęby, a kształt nosa nie budzi większych zastrzeżeń - lepiej nie pomyl się w doborze płynu hamulcowego.

Napisano

Ja dodam od siebie prostą metodę jak sprawdzić czym zostały zalane niewiadomojakie hamulce ;)

Bierzemy trochę płynu i wlewamy do pojemnika z wodą - wstrząsamy mocno.

olej mineralny - nie zmiesza się i pozostanie na powieżchni/ściankach naczynia

dot - wymiesza się tworząc mętną mieszaninę

Napisano

nie wiem ile mój tylny shimanoch 535 już przejechał od zalania go dot'em ale klamka działa mi ciągle normalnie po dziś dzień - jeżdżone dzień w dzień, co prawda nie mam porównania jak wyglądają nowe uszczelki ale moje jak wczoraj rozbierałem zacisk wyglądały zupełnie tak samo jak przed zalaniem, kolega Thrawn zaproponował nawet żeby zrobić experymenta i kondona włożyć do dot'a i do mineralnego ale z braku tego drugiego spełzło na niczym

Napisano

Andrew pomysł porównania bardzo dobry. Jednak przydałby się szerszy opis i dłuższe "testowanie" działania płynów na uszczelki. Jakość fotek też mógłbyś poprawić (makro). Ale generalnie ;)

Napisano

Aż miesiąc ją moczyłeś? Czy miało być 72h?

heh, wrzuciłem ją do butelki z płynem około 19 grudnia i dopiero wczoraj przypomniałem sobie o niej. W sumie nie było za bardzo czego wygiągać, bo strasznie rozmiękła i prawie ją rozerwałem w rękach.

Dziwi mnie to, że Deorka należąca do Evo działa na docie. Czyżby w starszych heblach były mocniejsze uszczelki?

Napisano

Testy testami a gdzie grupa kontrolona na dobrym plynie ;p

Na dobrym płynie uszczelka nie zmienia się więc wygląda jak nowa. Grupa kontrolna jest niepotrzebna.

Napisano

Odbiegne trochę od tematu. Czym różni się Dot 4 od Dot 5.1? którm lepiej zalać Juicy 3? czy warto oszczędzać na płynie hamulcowym ? chodzi mi czy kupienie płynu hamulcowego (360ml) za 65zł wpłynie korzystniej i przedewszyskim odczuwalnie na układa hamulcowy niz zalanie płynem o wartosci 25 zł ?

Napisano

Odbiegne trochę od tematu. Czym różni się Dot 4 od Dot 5.1? którm lepiej zalać Juicy 3? czy warto oszczędzać na płynie hamulcowym ? chodzi mi czy kupienie płynu hamulcowego (360ml) za 65zł wpłynie korzystniej i przedewszyskim odczuwalnie na układa hamulcowy niz zalanie płynem o wartosci 25 zł ?

5.1 ma nieco mniejszą lepkość i parametry temperaturowe. W hamulcu rowerowym raczej nie odczujesz różnicy.

Jaki płyn kosztuje 65zł?? Ja używam Shella 5.1, który kosztuje 20zł (0,5l) i nie mogę mu nic zarzucić. Szkoda pieniędzy na drogie płyny.

Ale nie kupuj też taniochy marki carefour :)

• Mod Team
Napisano

5.1 ma nieco mniejszą lepkość i parametry temperaturowe...

Ja bym jeszcze dodał ze te najnowsze DOTy nie są żrące jak te wcześniejsze (jak sie myle to mnie poprawcie).

Napisano

A jeszcze lepiej sprawdzić w garażu czy nie ma się trochę płynu do samochodu. Do rowerowego układu wchodzi tyle, że po butelce to nawet nie będzie widać, że coś ubyło :)

• 9 miesięcy temu...
Napisano

A po co kombinować i utrudniać sobie życie? Jak masz stary olej mineralny zalewasz nowym olejem mineralnym,z kolei jak masz hample na DOT wymieniasz na nowy płyn hamulcowy.

I nie używaj stwierdzenia zastępowanie oleju mineralnego DOT-em,bo jest to błędne myślenie.

Napisano

Tak tylko ja mieszkam w takiej dziurze że nie kupię nigdzie tanio oleju mineralnego dlatego szukam jakiegoś rozwiązania bo nie będę dawał za 50 ml - 30 zł

To hamuj nogami.  :) :bye2:Co z tego, że płyn jest drogi skoro ilość jaką sprzedaje shimano w zupełności wystarczy do zalania zestawu na dwa koła. Moim zdaniem płyn shimano jest najlepszy z mineralnych. Jeżeli masz aż taki problem to poszukaj chętnych i kupcie dużą bańkę płynu w CRC i rozlejcie pomiędzy siebie - na głowę będzie to taka ilość, że starczy Ci na parę lat.

Naprawde, ile można rzeźbić w kupie :| Kupująć hydrauliki trzeba mieć świadomość, że w pewnych kwestiach eksploatacja bywa denerwująco droga np plyn shimano. Z drugiej strony, nie ma sensu zmieniać go częściej niż raz na dwa lata.

• Mod Team
Napisano

Ja na ten przykład leje na system i zawsze robie po swojemu. Kiedyś kumplowi została banka z oleju do skrzyni automatycznej Castrol Automatic. Zalałem swoja magure. działa Miodnie. Zlewka z butli starczyła bym mi na 4-5 wymian jak bym połowy przez przypadek nie wylał :)

Napisano

Jeżeli chodzi o płyny hamulcowe to nie czuje potrzeby żeby usilnie zmieniać to co zaleca producent. Szczerze mowiąc to nie rozumiem tej walki i tak jak pisałem wcześniej nie ryzykowałbłym uszczelek shimanowski )które nadal są nie do kupienia jako części) lejąc dota. Zarówno płyn mineralny jak i syntetyczny są w pełni dostępne i tanie pomimo narzekania niektórych osób a zwłaszcza płyn mineralny bo wymienia się go dużo rzadziej niż DOTa.

Jeżeli ktoś lubi sobie zalewać hample czym popadnie to z radością poczytam o wynikach, ale u siebie nie chce tego sprawdzać :)

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Nie orientuje się ktoś ile płynu mniej więcej wchodzi do układu hamulcowego w rowerze? Chcielibyśmy z kolegą zatankować hamulce DOT 5.1 i nie wiemy ile kupić ( ja mam Formula ORO K24 a on Hygia Usagi ).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...