BandiT Napisano 21 Stycznia 2010 Napisano 21 Stycznia 2010 czołem wszystkim, zbieram się do zakupu klamek do moich v-ek. na ta chwile biorę pod uwagę dwie wersje: DEORE 2010 - BL-M590 (deorki) i XT - BL M770 (XT). waga nie gra dla mnie roli, głównie funkcjonalność i oczywiście wygląd;) widzę, że obie te klamki mają system Servo-Wave-Funktion, nie miałem z tym jeszcze do czynienia więc też chcę zapytać co o tym sądzicie i czy to daje widoczną różnicę w użytkowaniu takiej klamki ? wizualnie jak dla mnie obie te klamki są ciekawe, natomiast jeśli chodzi o cenę, jak sami widzicie, na czoło wysuwa się DEORE. Są o połowę tańsze... jak sądzicie co będzie lepszym rozwiazaniem? XT to juz inna klasa, ale czy przy takich klamkach nie biorąc pod uwagę wagi, będzie to miało znaczenie? z góy dzięki za podpowiedzi P.
.PaVLo. Napisano 21 Stycznia 2010 Napisano 21 Stycznia 2010 Ja jednak skłaniałbym się ku Avid SD7 http://www.allegro.pl/item886987319_avid_7_komplet_lemonbike.html A co do systemu to pewnie chodzi o regulację siły modulacji, im linka w klamce bliżej kierownicy tym siła hamowania większa przy mniejszej sile użytej do jej zaciśnięcia
micha09 Napisano 21 Stycznia 2010 Napisano 21 Stycznia 2010 a może coś z avida? http://allegro.pl/item887796807_avid_speed_dial_sl_od_lemonbike.html lub http://allegro.pl/item883319457_lekkie_klamki_avid_speed_dial_7_komplet_wa_wa.html a może trochę tańsze http://allegro.pl/item885296161_legendarne_dzwignie_hamulca_avid_fr_5_154g_czarne.html
tompoe Napisano 21 Stycznia 2010 Napisano 21 Stycznia 2010 Ten system servo cos tam to porostu regulacja sily dzialania (podobny system masz w Avid Sd7). Moim zdaniem klasyczne Avidy Fr-5 to najlepsze rozwiazanie bo tanie,lekkie i niezawodne.
BandiT Napisano 21 Stycznia 2010 Autor Napisano 21 Stycznia 2010 powiem wam, ze jakos mnie ta czerwona srubka regulacyjna odrzuca od nich jesli chodzi o Avidy Siodemki, z drugiej strony na Piatkami sie zastanawialem, ale jednak sklanialbym sie ku tym dwom typom, ktore podalem..
premier2 Napisano 21 Stycznia 2010 Napisano 21 Stycznia 2010 BandiT, jak masz możliwość, sprawdź, jak leżą ci w dłoni klamki Avida i Shimano. W działaniu większych różnic nie będzie, ale może zauważysz, że na jednych dłonie leżą wygodniej. Avida możesz zamontować obustronnie - nie ma podziału na klamkę lewą i prawą, co przydaje się, kiedy klamki się porysują i można je wtedy obrócić i zamienić miejscami.
goncik Napisano 21 Stycznia 2010 Napisano 21 Stycznia 2010 Tak jak wyżej... klamki pod V-Brake to tylko Avid SD7 lub 5. Osobiście kilka lat temu przesiadłem się z klamek SRAM'owskich na Avida. Aktualnie mam Avid SD7 w 2 rowerach i w rowerze dziewczyny tez są SD7.
BandiT Napisano 21 Stycznia 2010 Autor Napisano 21 Stycznia 2010 nikt tu nie uzywa klamek XT ?? sami zwolennicy Avida ?? naczytalem sie juz o tych Avidach i tutaj i na innych forach, ale chcialbym poznac opinie na temat tych dwoch modeli, ktore wymienilem ktos jest w stanie cos konkretnie o nich opowiedziec ??
pawel1315 Napisano 21 Stycznia 2010 Napisano 21 Stycznia 2010 Zdecydowanie Avid. Ostatnio kupiłem bratu rower z SD 7 i pierwsze wrażenie jest naprawdę ok. Hamulce pracuję lekko i bardzo fajnie leżą w dłoni. Wyglądają na naprawdę porządne. Jest powiedzenie: "Jak coś jest od wszystkiego, to jest do niczego". Są lepsze V-ki niż Shimano.
Veldrinn Napisano 22 Stycznia 2010 Napisano 22 Stycznia 2010 Nie wiem jak te nowe, ale starsze Deorki strasznie szybko łapały luzy. Poza tym wg mnie są takie nijakie Zapewniają komfort psychiczny i przeświadczenie, że hamulce nigdy nie zawiodą. hehehe Nie będę oryginalny jeśli polecę Avida Sam używam i sobie chwalę.
BandiT Napisano 22 Stycznia 2010 Autor Napisano 22 Stycznia 2010 widze, ze zalozenie tego tematu bylo bez sensu... jakbym chcial sobie poczytac o Avidach to juz wiele takich tematow jest i tez bym to zaznaczyl, ze mnie interesuja.. wymienilem dwie pozycje, ale i tak sie nikt do tego nie odniosl wiec dalsze odp nie maja sensu.. ale i tak dzieki wszystkim..
.PaVLo. Napisano 22 Stycznia 2010 Napisano 22 Stycznia 2010 Bierz Deore 2010 a Avidy zostaw profesjonalistom
Rulez Napisano 22 Stycznia 2010 Napisano 22 Stycznia 2010 Jeśli nie interesuje cię opinia innych, to faktycznie zakładanie tego tematu było bez sensu ... kup poprostu to co chcesz.
BandiT Napisano 22 Stycznia 2010 Autor Napisano 22 Stycznia 2010 oczywiscie, ze mnie wasza opinia interesuje, ale o Avidach juz sie naczytalem jak to wczesniej zaznaczylem.. chcialem dowiedziec sie czegos na temat dwoch konkretnych modeli o wszyscy pisza o Avidach.. stad to stwierdzenie, ze zakladanie tego postu nie mialo sensu..
premier2 Napisano 22 Stycznia 2010 Napisano 22 Stycznia 2010 Napisałem, że jak chcesz sprawdzić, jak klamki się sprawują, to przejdź się do większego sklepu z rowerami i przymierz sobie dłonie do klamek. Nikt ci lepiej nie powie, czy będzie ci lepiej pasować klamka Avida, czy Shimano, a to wbrew pozorom jest istotne. W działaniu, tak jak pisałem, za dużych różnic nie zauważysz, przynajmniej nie za bardzo istotnych. Różnica pomiędzy XT a Deore w klamkach hamulcowych? XT będzie pewnie nieco sztywniejsze, z mniejszym luzem, śruby regulacyjne w XT będą łatwiejsze do ustawienia i nie potrzeba ich kontrować.
afly Napisano 27 Marca 2010 Napisano 27 Marca 2010 Zapatruję się ostatnio na klamki Shimano XT, znalazłem aukcję z dobrą ceną, ale w opisie jest napisane, stan taki jak na zdjęciach, i mam pytanie, czy patrząc na to zdjęcie z tymi klamkami jest wszystko ok?
Fludi Napisano 27 Marca 2010 Napisano 27 Marca 2010 W tej po prawej jakby brakowało tego takiego dzyndzelka co jest po lewej
afly Napisano 27 Marca 2010 Napisano 27 Marca 2010 W tej po prawej jakby brakowało tego takiego dzyndzelka co jest po lewej Tez tak mi się wydaje, czy to ogranicza zastosowanie klamki?
Gothic Napisano 27 Marca 2010 Napisano 27 Marca 2010 Oj Panowie, tam brakuje trzech z czterech bloków ustalających, które mają znakomity wpływ na jakośc działania tych klamek. Odradzam zakup.
afly Napisano 28 Marca 2010 Napisano 28 Marca 2010 Oj Panowie, tam brakuje trzech z czterech bloków ustalających, które mają znakomity wpływ na jakośc działania tych klamek. Odradzam zakup. Wielkie dzięki za informację
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.