Rulez Napisano 13 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Napociłes się kolego, i nic do tematu nie wniosłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 13 Lutego 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Może dlatego nie najulubienszymi bo Cie nie stac na rower z b.wysokiej półki? Biorac pod uwage sprzet jakiego jestem aktualnie wlascicielem to chyba nieco chybione wnioskowanie. Nie jest to moze topowy i najnowszy model ale na pewno 1.5-2x drozszy od pomienionego juz tu Szpeca lub TREKa z porownywalnego rocznika. A poza tym jak juz napisalem nie lubie masowki jak Szpec czy TREK poniewaz: Nie dosc ze Dave Turner osobiscie odpowie ci na pytanie lub watpliwosc - mailowo lub w dziale Turnera na MTBR, to jeszcze na dodatek da crash replacement na rame sprzed 5 lat i nawet jesli nie jestes jej pierwszym wlascicielem. Sprobuj cos takiego z Szpecem lub TREKiem... Generalnie duzo butikowych, drogich marek (Turner, Ventana, Moots, Litespeed, Niner) traktuje o wiele powazniej i lepiej klienta niz wielcy gracze jak Szpec, TREK czy Scott. I miedzy innymi za to sie placi extra. Moim zdaniem warto... Jestem fanem oryginalnosci i marek niemasowych. Czyli z zalozenia drozszych lub duzo drozszych. Ale to juz taka zupelnie oftopiczna dywagacja... A w temacie. Zle wiesz. Armstrong uzywal Top Fuel'a. Garsc danych: HA 70st SA 73st effective TT 54.8-64.1cm chainstay 42.7cm wheel base 105.3-115cm Fuel EX: HA 69st SA 72.5st effective TT 57-64.5cm chainstay 43cm wheel base 106.4-116cm Takze sa to rowery o zupelnie innej geo. O skoku zawiasu nie wspomniawszy 100/100mm vs 120/120mm Popieram zatem Twoja zupelnie przytomna uwage: nie znam sie nie wypowiadam sie No i oczywiscie wiemy ze nie XTRy napedzaja rowery Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Jestem fanem oryginalnosci i marek niemasowych. Czyli z zalozenia drozszych lub duzo drozszych Nie do końca, nie ma wiele oryginalności w HorstLinku Ja jestem właścicielem marki niemasowej (tak nie masowej, że rama nawet nie ma nazwy, a kolor był pod zamówienie, ale tak nieoryginalnej jak Twoja Ivan - HorstLink - i wcale nie jest droga Ale pisanie, że ktoś nie jest fanem marki z powodu zbyt wysokiej ceny, jest żenujące ... Dla mnie przy wyborze roweru ważne jest jak jeździ , jak jest dopracowany konstrukcyjnie i jakość wykonania.Jeśli miał bym wybierać między Trekiem Specem i Turnerem (czy każdym innym) najpierw musiał bym się z każdym zaznajomić przez tydzień w górach Co prawda na szlaku ważniejsza jest łyda i technika, ale dobry rower pomaga każdemu ... Niestety nie miałem okazji jeździć na Turnerze DW-link, ale może kiedyć ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAMIAN24 Napisano 13 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 ja tam mam nadzieję przejechać się na FrankenPryszczu IvanaMTB na zlocie, żeby porównać markę oryginalną z masówką jaką jest Reign bo jak na razie lepszego roweru do łenduro nie znalazłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 13 Lutego 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Klaniam, Sprowadzasz Rulez wszystko do systemu zawiasu. Ja widze caloksztalt. Dla mnie Turner jest oryginalniejszy po calosci niz Szpec lub TREK. I jak juz dwa razy nadmienilem oryginalnosc Turnera to takze podejscie do klienta. A jest ono swietne, i tylko zyczyc innym aby mieli choc w polowie tak samo. Ty jestes nastawiony technicznie a ja troche bardziej emocjonalnie. Nigdzie nie twierdzilem ze TREK czy Szpec nie beda pomagac w jezdzie jako dopracowane, technicznie poprawne systemy zawieszenia. To ze rower dobrze sie prowadzi jest dla mnie mniej wazne niz to jaki mam do niego stosunek emocjonalny. Sam wiesz jak niepoprawny i spartolony geometrycznie byl moj 69-er. A jednak jezdzilem na nim 2 lata I znowu nam sie zrobilo obok... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Damian FrankenPryszcz i łenduro - chcesz go zajechać ? Owszem lubię oryginslność , ale jeśli "masówka" jest poprostu bardzo dobra to dlaczego na niej nie jeździć - swoją drogą na pewno FutureShock Speca nie jest udany... , zresztą sam składam sobie rowery, więc nawet "masowa" rama jest obwieszone wg. mojej specyfikacji - czyli indywidualna... Ale kolega nie chce składaka, chce gotowy rower który będzie przyzwoicie jeździł ... i te będą przyzwoicie jeździły ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 13 Lutego 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 ... dlatego jak juz zauwazylem zrobilo sie obok Testride oczywiscie bedzie dostepne DAMIAN. Endurak to-to nie jest wprawdzie ale takie AM na sterydach. Takze jak obiecasz nie walic 2metrowych dropow to sie dogadamy. Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 I żeby nie było, na pewno jestem bardziej zainteresowany Turnerem niż Trekiem .. Turner poprostu musi być drogi - porządnie wykonana rama, w dodatku na małą skalę + licencja na DW-link, nie jest tania ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAMIAN24 Napisano 13 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Ivan ja raczej w formie testridu rozumiem porównanie geometrii, pracy zawiechy, brania zakrętów etc. Rulez w wielu kwestiach w pełni się z tobą zgadzam ale zawsze wydawało mi się(może to brak doświadczenia ), że firmy takie jak Spec czy Trek mają dłuższe/większe doświadczenie w tworzeniu rowerów i ich "technologie" są bardziej dopracowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Jeszcze parę lat temu ramy Speca były mocno wiotkie, a HorstLinka nie wymyslili tylko kupili ... w dodatku "Brain jest dopracowany przez Foxa dopiero w tym roku ... zresztą ramy kupiują od Meridy .. Kurczę Damian, nawet sztycę będziesz mógł do Pryszcza przerucić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAMIAN24 Napisano 13 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 no w sumie masz racje ale jednak wielu osobom i poprzedni Brain się podobał a jak powstał był całkiem niezły na swoje "czasy" , a po dopracowaniu Braina lub Full Floater/Evo link w Treku widać właśnie, że te marki ewoluują(kiedyś trek robił tylko dobre HT a teraz większości jego fulli jest bardzo chwalona) ze sztycą to by było ciężko bo przymocowałem linkę do ramy, żeby się nie majtała i teraz musiałbym ciąć te opaski którymi ją przymocowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Przywiozę garść opasek Co do Turnera - to poprostu patrzę na geometrie i wiem , że rozmiar LG jest dla mnie jak w mordę ... a Spec ma zupełnie inną geometrię - więc musiał bym sie na nim porządnie przejechać, żeby wiedzieć jak będzie mi jego prowadenie podchodziło ... więc w ciemno na pewno bym go nie brał, mimo najlepszych technologii. Trek ma za mało skoku, więc odpada w przedbiegach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAMIAN24 Napisano 13 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 akurat jak mam być szczery to patrząc na Speca widzę drogi, karbonowy, obwieszony markowym sprzętem rower dla bogatego szpanera (np. nowe enduro s-works, epic s-works etc.) ale np. patrząc na model demo widzę, że by mi podszedł(jedynie muszę się przejechać, żeby zobaczyć jaki rozmiar jest dla mnie najlepszy)>> oczywiście jako drugi rower tak samo w Treku patrząc na jego modele widzę dla siebie Scratcha, Giant >> Reign etc. ale też musiałbym popróbować jazdy na tych rowerach bo nawet sucha geometria w fullu prawdy ci nie powie , kiedy ustawisz odpowiedni SAG kąty się zmieniają i dopiero po przejechaniu takim rowerem z min. 50km wiesz czy będzie dobry czy nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Co do Turnera, wiem z samgo patrzenia na geometrię , że na 99,9% będzie dobry Co do Speca j/w - ale mnie, interesowała by ewentualnie sama rama z Brainem (kółka już mam ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAMIAN24 Napisano 13 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 a np. ze Speca chciałbyś s-worksa czy coś bardziej dla ludu np. experta? na pierwsze "grubsze" testy kółek do wiosny trzeba będzie poczekać???>>> ciekaw jestem jak będzie się spisywał ten nowy patent mocowania szprych w piaście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Właściwie to chciał bym przetestować i porównać sztywność oraz wrażeniam z prowadzeni S-Worksa i Experta, choć ciągnie mnie w stronę karbonowej, to alu jest chyba bardziej praktyczne (ale to są na razie teoretyczne dywagacje) ... Co do kółek , jestem na etapie zamawiania opon, na ten sezon zakładam tył The Captain S-Works 2,2", na przód biorę dwie różne w celu porównania - Purgatory Control 2.2" oraz Eskar S-works 2,3" (to na razie tyle ze Speca ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAMIAN24 Napisano 13 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 to jak byś mógł to przywieź Eskara S-works na zlot bo mnie też ciekawi ta opona a podejrzewam, że będzie lepsza od NN więc z chęcią przetestowałbym na mokrych korzeniach a oponki z Polandi zamawiasz czy z poza kraju "raju"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Zamawiam w AirBike . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 14 Lutego 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 ze sztycą to by było ciężko bo przymocowałem linkę do ramy, żeby się nie majtała i teraz musiałbym ciąć te opaski którymi ją przymocowałem ... i tak by sie nie zmiescila. 27.2 Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 14 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Fakt, w twoim jest 27,2 w nowych już 30.9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rogas81 Napisano 19 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Bylem dzisiaj w sklepie i musza mi dopiero zamowic EX8, EX9 i stumpjumera FSR Expert. Koles w sklepie przekonywal mnie do Treka, ze niby maja lepsza zawieche, ze bardzo dobre opinie zbiera, ale mu mowie ze spec ma za to 140mm skoku. Za tydzien jade sie przymierzac i musze ktorys wybrac:) Rozmiar ramy wedlug przelicznika 72 x 0.57 / 2.54 = 16.157... Czy Spec medium, i Trek 17.5 jako rozmiary powinny byc O.K. Czy bez przymierzania sie nie da. Bo w sklepie ich niemaja, a za kazdy zamowiony rower musze dac £50 depozytu, pozniej mi depozyt zwracaja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 19 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Te rozmiary powinny być ok. , ale i tak lepiej się przymierzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rogas81 Napisano 19 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 dzieki, podjaralem sie w tym sklepie. W poniedzialek jeszcze gadam z wlascicielem firmy, i jak cos to biore w tygodniu, ze znizkami lub bez:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 19 Lutego 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 ze znizkami lub bez:) Czyi wyscig zbrojen rozpoczety Zawsze sie to tak zaczyna... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rogas81 Napisano 19 Lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 NO bez kitu , jak poogladalem te maszyny to niechcialem wychodzic. Mieli Scoty, cannondale, kona, itd., ale Trek i Specialized na zamowienie-wszystkie modele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.