Skocz do zawartości

[koło tylne] alesxrims XD-LITE

kazik9000

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na tto gwarancji nie dostaniesz.

Może tak:

Obręcz wazy 435 g i to jest obręcz do XC, lekka, ale w centrowaniu miękka.

Koła na zdjeciu ma najzwyklejsza piaste , zeby nie powiedzieć najpodlewjszą , ale działa, cięski kloc.

Poza tym szprychy to chyba malowane ocynki bo nawet sienie chwala jakie są.

Takze bardzo dobra obrecz i reszta byle jaka, do jazdy normalnej spoko, ale do skakania to jesli ocynki to słabe.

Napisano

Podepne się pod temat. Chce złozyć sobie komplet kół na tej obręczy. Poradźcie mi czy pchać się w 32 szprychy czy 36? Moja waga to okolo 100kg. Jezdze spokojne ale szybkie XC, czyli bez skoków i innych dziwactw. Do roweru będą hamulce hydrauliczne hygia elite. A koła chciałem złozyć na piastach XT, czarnych szprychach, czerwonych nyplach, i do tego mam schwalbe nobby nic. Obecnie mam koła 36 szprychowe na piastach deore i obręczach accent trackliner.

Tylko ten dylemat, 32 czy 36 szprych?

Napisano

A czy do tych obręczy będą pasowały czerwone nyple dartmoora? Bo czytałem ze one są tylko w jednej długości i nie wiem czy nie za krótkie aby? Bo długość szprych będzie dobierana juz w serwisie jak przyniosę części.

Napisano

Z obręczy jestem obecnie bardzo zadowolony, w sumie przejechałem na niej dopiero ok. 100 km po lasach, za bardzo jej nie oszczędzając i dobrze się trzyma.

Jest na szprychach Sapim Race i piaście Novatec'a.

Tutaj fotka:

[ZDJĘCIE]

P.s. Przy 100 kg też bym proponował 36 szprych. Gramów przybędzie niewiele więcej, ale za to większy spokój o sztywność.

Co do piast to wchodzą tylko w grę XT? Może już sobie strzelić coś na maszynach, łożyska pewnie mocną dostaną, a z maszynowymi mniej zabawy w ewentualną wymianę. W podobnej cenie można się pokusić o Novatec'a na 4 maszynach, ale waży ponad 500g z zaciskiem na tył.

Napisano

Miałem na myśli wczesniej novatec, ale znajomy mówił ze novatec szybko łapią luzy. A te XT wypatrzyłem w cenie 105 tył i 81 przód. Jakoś nie zastanawiałem się juz bardziej nad piastami ;)

Napisano

XT - o jakim modelu konkretnie mówisz?

Ja bym osobiście wolał zdecydować się na XT (ale nie te najnowsze) niż na taniego novatec'a na maszynach. Zbyt wiele się nasłuchałem od znajomych co na Novatecach śmigają.

Napisano

Są może jeszcze jacyś użytkownicy obręczy XD-LITE ?? Prosiłbym o opinie.

Po feriach mam zamiar składać kółka i zastanawiam się nad tą obręczą.

Czy ta XD-LITE będzie lepsza od Mavica xm 317 ?? Wagowo, cenowo wychodzą mniej więcej tak samo, a i budowę mają taką samą. Mavic do 317 zaleca wagę 100 kg jak jest z Alexem ??

Napisano

Czy ta XD-LITE będzie lepsza od Mavica xm 317 ?? Wagowo, cenowo wychodzą mniej więcej tak samo, a i budowę mają taką samą. Mavic do 317 zaleca wagę 100 kg jak jest z Alexem ??

Mam tą obręcz z przodu, jak na razie rewelacja. Waze 95kg jezdze dosc agresywnie na zjazdach. Kolo ma ~650km nie musialem go centrowac po zaplocie.

Postanowilem zaryzykowac z lekka waga obreczy przy skladaniu nowego kola i jak na razie odpukac jest ok. Na tył chyba tez wymienie na XD. W czasie kiedy ja kupowalem, na ryknu byly praktycznie nie dostepne i sciagalem na zamowienie.

Obrecz wedlug wagi kuchennej wskazówkowej(taki tani sh*t;) ) wazy 450g. Wiec jesli jestes lzejszy moze sprobuj lzejsza obrecza na przod ?

U mnie nastepna pewnie bedzie lzejsza.

Mam nadzieje ze info bedzie pomocne, jakbys mial jeszcze jakies pytania sluze pomoca.

P.S. Do mavickow nie mam zaufania,naczytalem sie za duzo o peknieciach, ta jest starannie wykonana no i ten kolor ;)

Napisano

Ja mam w góralu osobistym koła zaplecione na takich obręczach , robiłem je na wiosne 2009 jako koła testowe - głównie chodziło o obręcze, do czego sienadają.

Ogólnie :

Obręcze sa miekkie, trza je mocno naciągnać i troche przy centrowaniu chodzą - rant.

Waga nie jest porażająca - 435 g to standard przy wadze rowerzysty ok 80-85 kg

Jazdy :

Poniweaż jeżdze dosyćc ostro i po górach ( przy wadze ok 95 ) obręcze nie spełniły w 100 % załozonych nadzieji.

Prawie po każdej jeździe coć tam podcentrować trzeba było, zwłaszcza w poziomie.

Przód zapleciony 32 szprychy 1.8, nyple mosiądz, tył 32 szprychy 2/1.8 nyple mosiądz

Koła pod tarcze są , przód 180, tył 160 .

Przód jeszcze jakoś się trzyma w zasadzie, ale tył muusze podcentrowywać .

Ale na przód możesz spokojnie dać 32 szprychy 2/1.8, tył 36 2/1.8 ale nyple mosiądz lub stalowe.

Nyple alu do tarczówek my np nie dajemy powyżej 80 kg wagi rowerzysty, a dla lekkch to albo DT albo Aligator.

Dartmry sobie daruj pod tarcze bo są jednorazowego dobrego zakręcenia .

Jeśli jeździsz lekko i lżejszy teren bądź turystyka rodzinna to nawet oba koła na 32 2/1.8 stykną.

Jeszcze jedno.

Zwróć uwage na obręcze firmy SunRingle, model EQ 23 , waga 425 g i profil tej obręczy jest inny - obniżone ścianki, na 36 szprychcach 2/1.8 spoko pojedziesz.

Mavic - Jest twardy i kruchy i moga z czasem wystąpić peknięcia obreczy wewnątrz, jak to w Mavikach.

Zobacz jeszcze na obręcze DT.

I jak zawsze mówie - koła jak są dobrze naciągnięte to pózniej zależy wszystko od techniki jazdy.

Napisano

Ja również zmieniłem obręcze kellysowkie na XDlite, nie testowałem ich jeszcze, moja waga to 90 kg szprychy 2mm po 36 na koło dla świętego spokoju, mam z tyłu dosyć ciężką piastę Boplighta nie mniej za jakiś czas ją wymienię na jakiego novateca na razie brak kasy.

med_gallery_100819_595_64673.jpg

Napisano

Również posiadam te obręcze. Waga mi się waha 85-90 kg przy 185cm. Zakupiłem je we wrześniu i póki co jestem z nich bardzo zadowolony. Kółka zaplecione na piastach XT 756 32 otw. Zero centrowania po zaplocie, a lekko nie miały:). Przebieg - jakies 700 klocków.

Napisano

XT HB-M756 / XT FH-M756 czarne ;p z mocowaniem na tarcze 6 śrub

To jest jeden z najlepszych roczników XT.

Ja bym się nad jakimś Novatekiem nie zastanawiał. BA! Sam na tych piastach składam koła. Za te pieniądze nie dostaniesz chyba lepszych piast - pamiętajmy, że mówimy o grupie XT - prawie najwyższej grupie Shimano, tylko nie najnowszej i nie najlżejszej... Ale kogo to obchodzi? :)

Napisano

No ja już mam dylemat z głowy ;) Koła już są zaplecione i zamontowane. Waga tych piast rzeczywiście na kolana nie powala ale przy mojej wadze 95kg to może i nawet dobrze ze 36 szprych i nie jakieś ultralekkie piasty. A koła wagowo to 1496 i 975 bez opon, dętek, zacisków i tarcz

Napisano

Pokaż fotkę kół ;) Jestem ciekawy jak się prezentują.

Na jakich szprychach zaplatałeś koła? Jak się toczą piasty? Napisz coś z wrażeń na gorąco :D

Napisano

Z wrazen to nic a nic nie napisze bo jeszcze nie jeździłem ;) Szprychy to dt champion bez cieniowania. Jedyne co mnie wkurza jako aspekt estetyczny to to ze naklejki na obręczach bo obu stronach nie maja lustrzanego odbicia tylko są przesunięte. I tak jak widać na przednim kole napisy na oponie są na krzyż z naklejkami to po drugiej stronie tego koła już są na równi z naklejkami. Niby nic ale mnie to lekko zaskoczyło.

Resize%20of%20k4.jpg

Napisano

Eeee tam;) czy te naklejki są aż tak ważne? Fajne kółka za nieduże pieniądze. Czy ja dobrze widzę? - wentyl Schreder? Rozwiercałeś obręcze?

Napisano

Nie trzeba rozwiercać obręczy. W swojej mam już otwór na wentyl samochodowy.

Makabra - a daj fotkę ze zbliżeniem piasty, najlepiej z drugiej strony ;) Jestem ciekawy jak się prezentuje ta piasta w kole.

• 5 miesięcy temu...
Napisano

Możliwe, że te XDlite są za miękkie w wyniku czego szprychy pracują i np pękają ??

Pytam bo ostatnio słyszałem taką opinie od użytkownika obręczy XD Lite.

U mnie zaś pękały szprychy nie mniej jednak były to używane CNSpooke i zostały przełożone, teraz złożone mam koła na szprychach Mach 1 i na razie odpukać, nic się nie dzieje.

Napisano

Ja mam złożone tylne kółko na tej obręczy i cieniowanych Sapim'ach Race (2.0-1.8-2.0).

Właśnie na ostatnim zlocie jakimś cudem udało mi się złapać snejka i mam pięknie wgnieciony jeden rant obręczy, a centry ni ma. Jakby były miękka to myślę, że trochę bardziej by się pogięła.

Napisano

Wiecie, koledzy, trochę to akademicka rozmowa. Ja ważę 110 kg, kółka w moim starym treku zaplecione miałem na szprychach Dt Swiss (przód: 2.0/1.8/2.0, 2 krzyże, tył: 2.0, 3 krzyże) i piastach Sram 9.0, rawki Mavic x517 (395 gram), heble Sram 9.0. Fakt, jeździłem głównie miasto i Puszcza Kampinoska, koła gór nie widziały. Jak ja o te koła dbałem jak się dało, kiedy trzeba nic nie wyszło była w powietrzu itp, itd, ale bez przesady, to moja córa głowy sobie tym nie zaprząta, jedzie gdzie chce i po czym chce, tyłek unosi jak nie zapomni i dalej nic się z nimi nie dzieje. Inna sprawa to to, że sam je plotłem a koleś który dociągał szprychy i centrował koła znał się na tym jak mało kto i zajęło mu to 2 dni a nie 20 minut.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...