titikoles Napisano 20 Stycznia 2010 Napisano 20 Stycznia 2010 Temat z zasadzie ma odnosić się do budowy napędu z ramach tandem. Nie chcę kupować korb do tandema MTB francuskiej i niezwyklej drogiej firmy. O próbach dopasowania korb Shimano Hollowtech II do tandema już z samej zasady nie ma co marzyć. Octalink ma różne długości ramion suportu ze względu na glębsze mocowanie od strony korby. Pozostaje mocowanie na kwadrat. Myślę o zakupie trzech kompletów korb i zdjęciu z dwóch korb, dużych i średnich zębatek by dopasować to do lewej strony. Jako grupę chcę użyć Alivio lub Acerę. Czy ktoś miał w ty względzie doświadczenie. Proszę o wszelkie informacje i uwagi. P.S. Pozostałe elementy mam opracowane, jak linki, przewody hamulcowe, piasty, amor itp. itd.
OldXCRider Napisano 20 Stycznia 2010 Napisano 20 Stycznia 2010 Fajnie by bylo jakby ludzie uzywali wyszukiwarki. Odsylam do swojego topiku sprzed pol roku gdzie sa opisane wszelkie problemy przy budowie tandemu i ich specyfika http://www.forumrowerowe.org/topic/59171-tandem-budowa-tandemu-od-zera/page__hl__tandem__fromsearch__1 Pozdrawiam! PS W razie pytan sluze pomoca
titikoles Napisano 20 Stycznia 2010 Autor Napisano 20 Stycznia 2010 Fajnie by bylo jakby ludzie uzywali wyszukiwarki. Odsylam do swojego topiku sprzed pol roku gdzie sa opisane wszelkie problemy przy budowie tandemu i ich specyfika http://www.forumrowerowe.org/topic/59171-tandem-budowa-tandemu-od-zera/page__hl__tandem__fromsearch__1 Pozdrawiam! PS W razie pytan sluze pomoca A jednak mam pytania. Jaką ośkę użyłeś, kwadrat czy Octalink. Chodzi o to że korba i lewe ramię mają różną głebokość osadzenia. Przez to lewa krawędź korby, z lewej strony, będzie w innej odległości od lewej krawędzi mufy suportowej, w stosunku do prawej krawędzi korby (oczywiście zewnętrznej) do prawej krawędzi mufy suportowej. Takie nieprawdiłowe rozmieszczenie przy pedałach może negatywnie wpływać na obciążenie kolan a przedewszystkim kręgosłupa. Dlatego poruszam ten temat. Jeśli możesz to prześlij mi parę fotek korby z bliska. :)
titikoles Napisano 1 Lutego 2010 Autor Napisano 1 Lutego 2010 Pomoże ktoś w odpowiedzi na te stricte techniczne pytania???
OldXCRider Napisano 17 Września 2010 Napisano 17 Września 2010 Witam, korba została osadzona na suporcie na kwadrat. Wiadomym jest ze delikatne roznice powstana, chocby sam fakt ze osoba jezdzaca z przodu posiada po obu stronach blaty i juz odsadzenie korby jest inne od standardowego. pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.