Rocky Napisano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Witam Jak w temacie, waham się z zakupem roweru... Chciałbym kupić jakiś rowerek do XC i te dwie opcje są dla mnie najbardziej opłacalne. Waham się między Trekiem 6000 http://www.ssc.pl/trek2009/6000.html a Meridą Matts TFS XC 400-D http://www.rowerymerida.com.pl/rowery.php?kol=9&gr=100&id=919. Prosiłbym o pomoc w wyborze lub jakieś alternatywne rozwiązanie, dopiero zaczynam przygodę z rowerami i nie jestem jeszcze obeznany z podzespołami Więc proszę o wsparcie i pomoc w wyborze, by zakup był trafny i pomógł mi w rozwijaniu u siebie tej dyscypliny... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Ja bym wybrał Treka - rama jak dla mnie jest ciekawsza + lepszy amortyzator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 A co to znaczy że rama jest ciekawsza ? Lepiej się ją czyta czy co ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rocky Napisano 20 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 A co do osprzętu tzn. przerzutki, kaseta, korba itp.?? Który bardziej nadawałby się do jazdy XC, do jakiś maratonów np. Mazovia?? Być może któryś forumowiczy poleca jakiś inny rower Dziękuję z góry za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielko Napisano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Z tych dwóch rowerów faktycznie fajniejszy jest trek. Ale dla mnie za tą cenę to i tak osprzęty nie są takie jakich bym oczekiwał. Tutaj 300 złotych droższy od treka, ale ma o niebo lepszy osprzęt od dwóch poprzednich. Ma świetne hamulce, powietrzny amortyzator, na pewno na maratony będzie dobrą propozycją http://www.mudserwis.com/kross-level-a8-2009-p-55.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Trzeba też zwrócić uwagę na różnicę w cenie pomiędzy proponowaną Meridą a Trekiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakobs Napisano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Ja bym brał Meride naprawdę fajna rama( profil rur, kształt )na żywca naprawdę robi duże wrażenie. Rama to wiadomo szkielet roweru warto jest ją później rozbudować i zrobić naprawdę ciekawą maszynę, nie wiem ile warzy rama Meridy ale szczerze mówiąc czy to naprawdę ma duże znaczenie ? Moim zdaniem nie,a jeśli chodzi o osprzęt ja bym na to uwagi nie zwracał tak czy inaczej większość z nas DUŻO zmienia w rowerze. Jeśli chodzi o Treka nie powiem firma dobra aczkolwiek o niej myślę podobnie jak o ramie Krossa przereklamowana przy czym Trek ma pewna gwarancję< Kross nie wiem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rocky Napisano 20 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Dla jasności, bo wcześniej nie powiedziałem, rowerki mogę kupić za tą samą cenę, a mianowicie 2300 zł. Na większy wydatek w obecnej chwili nie bardzo mogę sobie pozwolić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziomek8000 Napisano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Nie żebym był stronniczy , ale - TREK TREK i jeszcze raz TREK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 No właśnie, rama to podstawa roweru, Merida to podstawowy model z serii Matts, ciężka rama, nie jest warta dalszegi inwestowania. Amortyzator w Treku jest lepszy, nadaje się na początek do startów i to jest najważniejsze, amortyzator z Meridy to ciężka atrapa, reszta osprzętu wypada podobnie. Trek zdecydowanie jest lepszym wyborem zarówno na początek jak i do dalszej rozbudowy. Można oczywiście kupić inny rower z firmy K...., ale czy wszyscy muszą jeździć na tym samym ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek91tsk Napisano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Wybrałbym Treka jednak jeżeli ma być to rower do XC i maratonów to moim zdaniem dobrze by było zmienić mostek i kierownicę oraz dokupić rogi. Mostek powinien mieć mniejszy kąt a Kierownica prosta. Rogi to bardzo fajny bajer bardzo pomaga w podjazdach jednak nie każdy lubi. To są moje uwagi jednak każdy lubi inną pozycję na rowerze po kilku maratonach przesiadłem się z giętej kierownicy i wysokiego mostka na zestaw który opisałem i zdecydowanie rower stał się zdecydowanie szybszy aczkolwiek nie lubi już tak bardzo zjazdów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rocky Napisano 20 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Kurcze, strasznie ciężko się zdecydować... Teraz też jeżdżę na Treku, tylko, że na 3700 i jestem zadowolony, choć do maratonów niezbyt się nadaje Co do rozbudowy, to w przyszłości na pewno zechcę rozbudować i zmienić komponenty, ale póki co, żebym mógł chociaż spróbować jakiś zawodów. Jeżeli uważacie, że za kwotę 2300 zł, można kupić coś lepszego niż opisane wyżej rowery, to oczywiście czekam na propozycje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Trek 3700 to zupełnie inny rower - nie ma żadnego porównania . Za te pieniądze można kupić coś trochę lepszego osprzętowo : http://www.t-bike.pl/p/pl/121/kross+level+a6+disc+2009.html , ale ja bym tego nie zrobił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rocky Napisano 20 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Czyli prawie jednogłośnie polecacie Treka 6000... Pytanie do Ziomek8000: Powiedz jak sprawuje się Twój Trek 6000?? Czy mając jeszcze raz kupować rower z tej półki ponownie wybrałbyś Treka?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziomek8000 Napisano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Szczerze powiem że poraz kolejny wybrał bym Treka , jest naprawdę godny uwagi , chociaż muszę się zgodzić z jarek91tsk , bo kierownica jest dość długa i gięta ja chcę sobie zmienić na nieco krótszą prostą ale do mostka nie mam za bardzo zastrzeżeń (i tu kolejny raz się zgodzę każdy lubi inną pozycje na rowerze) ale to już takie szczególiki . Rower ma już troszkę przejechane a na razie nie szwankuje ani napęd ani hample do których miałem troszkę zastrzeżeń przed kupnem (ale wywodziło się to z wcześniejszego braku doświadczenia jazdy na hydraulikach ) Co do Twojego Treka 3700 to można na starcie powiedzieć że to zupełnie inne rowery patrząc chociażby na geometrię , która w 6000 jest już wyraźnie sportowa . I no cuż na koniec pozostało Ci się przejechać (jeśli masz możliwość) do Meridki i Treka , sprawdzić który Ci bardziej odpowiada i wybrać . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rocky Napisano 20 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Jestem już praktycznie w 100% przekonany do Treka. Dziękuję za wasze opinie i porady. Mam nadzieję, że po kupnie tego rowerku będę zadowolony z wyboru... Pozdrawiam wszystkich, którzy przyczynili się do tej decyzji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.