Skocz do zawartości

[Opony] Nowe , lekkie , 26x2.1 do 200zl

Quink

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam , poszukuje opon 26x2.1. Zalezy mi by mialy w miare plaski grzbiet (cos na ten styl) poniewaz w wiekszosci jedze (65%) na asfalcie i betonie oraz 35% offroad - las itp. Zalezy mi by byly w miare lekkie , komplet ok. 1000 - 1200g. No i cena ok. 200zl aczkolwiek im tansze tym lepiej :].

Napisano

I znowu.. skorzystaj z wyszukiwarki, w ostatnim miesiącu co najmniej 2 razy wypowiadałem się ja i nie tylko ja na podobne tematy.

Napisano

A mnie zastanawia, czemu nie przejrzałeś tego, co już napisano o oponach, bo ostatnio, jakby sporo tego było na forum :).

TU

I TU

TU TEŻ

Poczytaj, a później zapytaj o konkretne opony, ewentualnie o porównanie 2-3 opon ze sobą. Napisz też może, na jakich już jeździłeś i o swoich wrażeniach z jazdy.

Napisano

Witam , poszukuje opon 26x2.1. Zalezy mi by mialy w miare plaski grzbiet (cos na ten styl) poniewaz w wiekszosci jedze (65%) na asfalcie i betonie oraz 35% offroad - las itp. Zalezy mi by byly w miare lekkie , komplet ok. 1000 - 1200g. No i cena ok. 200zl aczkolwiek im tansze tym lepiej :].

schwalbe smart sam zwijane j sztuka 570 gram

Napisano

Na te delikatne warunki co mówisz odpowiednia będzie Kenda SBE 1.95, której sam używam. Moje, nowe ważyły w okolicach 450-460 gram.

Na suchym idą jak przecinaki, znikome opory. No ale jak jest mokro to jest taniec :)

Napisano

Ja z kolei polece ultra tanie, lekkie (moje ok 460g) i z malutkimi oporami, a na suchej i lekko zroszonej nawierzchni dobrze trzymajace opony pod tytulem Kenda Karma :)

wersja 2.0 jest "grubsza" niz schwalbe 2,1 i po 1kkm bieznik nie wyglada na specjalnie zuzyty (co np nie mozna powiedziec o Mountain Kingach ;)

tak wie polecam a tutaj przykaldowy link --> http://allegro.pl/item890845953_nowa_opona_kenda_karma_26x2_0_zwijana_kevlar_lekka.html

Napisano

Ja się podepnę pod temat co by nowego nie zakładać. Stoję przed wyborem opon na sezon i z sieci wyłowiłem kilka ciekawszych wg mnie:

1. http://www.allegro.pl/item885604721_opona_geax_gato_26x1_9_kevlar_promocja_od_airbike.html

2. http://www.allegro.pl/item892847693_komplet_schwalbe_smart_sam_26x2_1_detki_gratis.html

3. http://www.allegro.pl/item895263964_schwalbe_rocket_ron_performance_26x2_10_xtrabike.html

4. http://www.allegro.pl/item896231354_okazja_opona_geax_barro_race_26x2_0_kevlar.html

Do tej pory miałem Schwalbe Racing Ralpg tyle że w wersji drutowanej no i strasznie szerokie - 26x2.25. Ale bardzo dobrze mi one służą, nigdy nie złapałem na nich kapcia i ogólnie jestem z nich bardzo zadowolony. Tyle że ta szerokość - przed schwalbami miałem jakieś cieńsze opony - chyba 26x2.0 i po założeniu RR odczułem wyraźne zamulenie, więc teraz chciałbym coś cieńszego, w czym mógłbym być szybszy. Jeżdżę tak koło 60% na asfalcie, 40% w terenie, jakieś góry, zamierzam też wystartować w maratonach w tym roku. Znalazłem też na allegro Rocket Ron-y 26x1,85 i te bym najchętniej kupił, ale kosztują 135zł/szt i to już dla mnie za wysoka cena. Waga nie może wynieść wiecej niż 500g cena - do 100zł/szt. Aha - te Smart samy co podałem - nie wiem ile ważą, ale patrząc na cenę to chyba sporo...

Napisano

To ja się również pozwolę podpiąć pod temat. Szukam opony z przedziału cenowego <100. Chodzi o oponę która dobrze radzi sobie w terenie ale i nie zużywa się szybko na asfalcie. W tej cenie można znaleźć kilka propozycji opon zwijanych więc tylko takie wchodzą w grę. Opona miała by współpracować ze Smart Sam'em 2.1 i jej przeznaczeniem było by raczej tylne koło. W grę oczywiście wchodzi zamiana opon przód/tył. Jeżeli opona ma iść na tył to szukam czegoś w rozmiarze 1.9/2.0 a jeżeli przód to tak jak SS - 2.1. Waga żeby było ok 500 ale im mniej tym lepiej (niewiele w górę też nie jest jakimś wielkim problemem)

Moje typy to:

Kenda Karma 2.0 - chyba nie jest produkowana mniejsza niż 2.0 (albo nie jest sprzedawana na allegro aktualnie)

Kenda Komodo 1.95 - chociaż to opona chyba bardziej na luźniejsze i błotniste trasy

Continental Speed King - wersja w rozmiarze 2.1 więc poszła by na przód

Schwalbe Rocket Ron Perfomance - też 2.1 i też przód (mój faworyt chyba - jest najlżejsza ze wszystkich)

Continental Race King 2.0 - też w wygląda ciekawie.

Napisano
Schwalbe Rocket Ron Perfomance - też 2.1 i też przód (mój faworyt chyba - jest najlżejsza ze wszystkich)

Bardzo ok opona na przód, oczywiście jeżeli nie ma jakiegoś hiper błota. Niestety w tym roku nie ma co liczyć na egz. na poziomie ~420-430g

Continental Speed King - wersja w rozmiarze 2.1 więc poszła by na przód

Na 10 opinii, 9 jest negatywnych - odpuściłbym sobie, bo podobno poza wagą opona jest bardzo słabiutka (a wersję 2.3" okrzyknięto najmniej amortyzującą oponą mtb, nawet NN 1.8" w tej kwestii jest lepszy)

Continental Race King 2.0 - też w wygląda ciekawie.

Bardzo fajny kandydat na tył, i cena też w porządku. Ciekawe tylko, czy waga mocno odbiega od deklarowanej.

Kenda Karma 2.0 - chyba nie jest produkowana mniejsza niż 2.0 (albo nie jest sprzedawana na allegro aktualnie)

Karma jest tylko 2.0/2.2. Dużo użytkowników na niej śmiga, sam byłem nią zainteresowany ale w końcu wybór padł na mezcala.

Kenda Komodo 1.95 - chociaż to opona chyba bardziej na luźniejsze i błotniste trasy

Dokładnie, ze względu na wysokie opory toczenia nie warta zachodu na łatwiejsze trasy.

Na Twoim miejscu wybrałbym Rk 2.0 - bardzo szybka, a na asfalcie ze względu na niskie i gęsto rozmieszczone klocki powinna umiarkowanie się zużywać.

Napisano

Bardzo ok opona na przód, oczywiście jeżeli nie ma jakiegoś hiper błota. Niestety w tym roku nie ma co liczyć na egz. na poziomie ~420-430g

A to dlaczego? Zaczęli je cięższe produkować?

Bardzo fajny kandydat na tył, i cena też w porządku. Ciekawe tylko, czy waga mocno odbiega od deklarowanej.

No niby waży te 550g (lub około) jak czytałem. W sumie to w porównaniu do SS to jest minimalnie lżejsza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...