Skocz do zawartości

[gps] garmin eTrex

speq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy to: http://garmin.com.pl/product_details.php?id=14 sprawdzi się podczas turystyki rowerowej? W jaki sposób ustala się trasę skoro urządzenie nie ma mapy? W jaki sposób to nawiguje? Jakaś strzałka? Warto się tym w ogóle tym interesować?

Nie miałem z takim sprzętem do czynienia więc moje pytania mogą być głupie.

Dzięki wielkie za pomoc.

Napisano
W jaki sposób ustala się trasę skoro urządzenie nie ma mapy? W jaki sposób to nawiguje? Jakaś strzałka?

Trasę tworzysz sobie na mapie w komputerze i wgrywasz ją do GPSa i wtedy na GPSie wyświetla się Tobie linia z trasą i jedziesz po tej linii. Poza tym można dodawać też punkty, które także pomagają w orientacji terenu. Dodatkowo na ekranie GPSa rysuje się ślad z Twoim przejazdem. Ogólnie sprawdza się to bardzo dobrze bo długie trasy robiłem w ten sposób i nawet przez całe duże miasto udało mi się przejechać bezproblemowo i kilka razy uratowało mnie to od poważnego pobłądzenia w górach.

Co do bezmapowca na rower to ja polecam model Garmin Foretrex 101, który jest znacznie mniejszy, lżejszy i da się o wiele łatwiej, taniej i solidniej zamontować na kierownicy... niestety trudno go dosyć dostać. Jak zdecydujesz się na Etrexa to istotną rzeczą jest aby łączył się z kompem przez port USB a nie COM, który stwarzał sporo problemów.

Tak wygląda Garmin Foretrex 101 na rowerze z nawigacją po stworzonym śladzie.

zdjecie,pelne,34594,zdjecie-z-wycieczki-rowerowej.jpg

Napisano

"To" ci pozwoli wrocic po sladach do domu jak sie zgubisz - albo dokladnie okreslic swoja pozycje na mapie. Poprowadzi cie tez po wgranym sladzie ktory mozesz znalezc w sieci lub sobie narysowac w mapsource... itp rzeczy - niby ciekawe, ale to jest juz dzis zabytek. O ile do pieszych wedrowek moze byc interesujace dla prawdziwego twardziela ktory chodzi z mapa, to na rower do trenowania i turystyki nadaja sie Edge (nacisk na trening) oraz Oregon i Colorado (bardziej do turystyki). Odbiorniki bezmapowe to z punktu widzenia rowerzysty wydatek imho nieuzasadniony. Za niewiele ponad 3x wieksza cene dostaniesz 10x lepszy odbiornik (czyli obslugujacy mapy) do tego to z wgrana dobra mapa Polski i mozliwoscia dogrania podobnej darmowej). A za 5x wiecej dostaniesz najlepszy jaki jest na swiecie stworzony dla rowerzystow :)

Ale to tylko moje zdanie...

Napisano

lepeij troche dopłacić i kupić garmina etrex legend hcx albo viste hcx, posiadam legend hcx i do turystyki sprawdza sie świetnie

Napisano

sebekfireman - łatwo idzie się odnaleźć na tym śladzie? Bo jakoś nie wyobrażam sobie jechać po kresce nie mając jakiejkolwiek mapy.

Summit i Venture już lepiej wyglądają. Mają mapę a summit ma też wysokościomierz ciśnieniowy co pewnie pozwala na zrobienie profilu trasy.

Co to są punkty POI? Jak się tworzy trasę na nawi z mapą? Też w np. google maps?

Napisano

Co to są punkty POI? Jak się tworzy trasę na nawi z mapą? Też w np. google maps?

POI to wszystkie punkty szczególne: sklepy, urzedy, itp itd

trase można i na koompie i na gpsie tworzyć, można z gps na google maps nałożyć ślad ale czy na odwrót to nie wiem

Napisano
sebekfireman - łatwo idzie się odnaleźć na tym śladzie? Bo jakoś nie wyobrażam sobie jechać po kresce nie mając jakiejkolwiek mapy.

Tak - bardzo łatwo idzie się odnaleźć - widoczność śladu możesz oddalać i przybliżać. Jechałem tak trasy mające po kilkaset kilometrów i zazwyczaj udawało się wszystko pięknie przejechać i zobaczyć to co zaplanowałem bez zbędnego błądzenia.

Summit i Venture już lepiej wyglądają. Mają mapę a summit ma też wysokościomierz ciśnieniowy co pewnie pozwala na zrobienie profilu trasy.

Zwykłe bez wysokościomierza ciśnieniowego też robią profile wysokościowe, tylko nieraz wariują z wysokością jak mają słaby sygnał z satelit (te z wysokościomierzem ciśnieniowym też wariują często). Ale np na takich szczytach GPS bez barometrycznego wysokościomierza wskazywał mi wysokość dokładnie co do 1 metra.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Proponuję na początek poczytać o gpsach, np. tu a całą masę informacji dodatkowo znajdziesz tutaj

(jak zrobić, wgrać mapę, POI, ślad i wiele, wiele innych)

Tak - bardzo łatwo idzie się odnaleźć - widoczność śladu możesz oddalać i przybliżać.

Zgadzam się - proste jak sznurówka.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Nie napisze nic nowego, zwłaszcza w kontekście poprzednich wpisów, ale pchanie się w bezmapowca jest bez sensu.

Obecnie odbiorniki mapowe można kupić za ok 400 zł, a porządny odbiornik typu Vista HCx, czy GPSMap 60CSx za 1000 zł lub mniej. Za odbiorniki bez wysokościomierza i kompasu elektronicznego czyli klasy Legend C, Cx, HCx zapłacisz jeszcze mniej. Generalnie bez wysokościomierza barometrycznego i kompasu elektronicznego da się obyć, bo profil wysokości i tak otrzymasz na takim odbiorniku (z danych GPS), a kompas bardziej przydatny jest w turystyce pieszej niż rowerowej, choć ja nawet w turystyce pieszej rzadko z niego korzystam.

Odbiorniki z serii GPSMap lepiej się obsługuje niż te z serii eTrex, bo w czasie jazdy trudno jest manewrować joystickiem. Przyciski w GPSMap lepiej się sprawdzają.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...