bj208 Napisano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 witam pytanko: 1)co myslicie o tej korbie? 2)nie jestem strasznie wymagajacym biker'em; ale moze jednak jest na tyle slaba ze warto dolozyc(zalozmy 100pln) i kupic jakas deore ze zintegrowana osia? 3)czesto pisze ze korby wspolpracuja z lancuchami 9rz, ale w 8rz napedzie tez dadza spokojnie rade prawda? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MM85 Napisano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Podczepię się trochę pod pytanie, czym się różni od 442? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 19 Stycznia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Owe korby są dobre. 443 ma najwiekszy blat 48z a 442 ma blat 44z. Jak juz ta korbe to na octalink. Kwadrat to przeżytek juz. Czy oplaca sie dokladac do deore ?? Na pewno zestaw deore bedzie sztywniejszy i prawdopodobnie lzejszy. Z opinii mozna wywnioskować ze suporty HT2 trzeba bardzo dokładnie i precyzyjnie umieścic bo inaczej łozyska szybko zdechną, takiej przypadłości nie maja standardowe suporty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bj208 Napisano 19 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 myślę, że jednak spróbuje tej korby w wersji na kwadrat. i jeszcze ponawiam pytanko: 3)często pisze ze korby współpracują z łańcuchami 9rz. z 8rzędowym łańcuchem też dadzą radę prawda ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 19 Stycznia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Skoro masz suport na kwadrat mozesz kupić ale zebyś później nie jojczał bo korb na kwadrat praktycznie nie robią. Ta wspołpraca to wg mnie niepotrzebne mieszanie w głowach bo zęby obu systemow sa takie same jezeli chodzi o grubość wiec na pewno nie bedzie problemu z praca w powyzszych układach. a juz napweno nie szerszym lancuchem. problem moze sie pojawić w momencie gdy masz przednia przerzutke pod naped 9 a masz lancuch na 8. Ciezko to wyregulowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bj208 Napisano 20 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 myślę, że kupię tą korbę, widzę ją za 129pln, zobaczę jak się będzie sprawować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 20 Stycznia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Weź pod uwage ze jezeli masz suport złej długosci bedzie nic nie wyszło i trzeba bedzie tez suport wymieniać ... w takim wypadku lepiej kupić juz octalinka. Do alivio chyba bedzie 113mm. Ale pewny nie jestem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Mam a w zasadzie miałem tą korbę fc-m442 i polecam ale tylko Octalink i suport z osią 113mm, mam na 118mm i są przekosy ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 21 Stycznia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Jeśli twoja wczesniejsza korba była czy jest jedną ze stalowych i tanich korb bardzo prawdopodobne jest ze os suportu wynosi 125 lub cos koło tego. Jezeli do tego załozysz korbe alivio ktora dedykowana jest pod 113 to bedziesz miał przekos juz na 3x9 (czy 3x8 ewentualnie 3x7) nie wspominając w wyższych przełozeniach. taz ze działać to bedzie ale bedą problemy chociażby z przednią przerzutką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bj208 Napisano 24 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 a co myślicie o tym : http://allegro.pl/item891640220_korba_shimano_deore_fc_m540_synkros.html , też nie ma jej w katalogach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 24 Stycznia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Stara, dobra Deorka sprzed mniej więcej 3 lat. Jeśli odpowiadają Ci zębatki 48/36/26 to będziesz z niej zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Nawet nie Deorka a LX w innym malowaniu. Ramiona są identyczne z FC-M572 natomiast zębatki są stalowe (2 najmniejsze) zamiast aluminiowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bj208 Napisano 24 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 a jeszcze jedno pytanko jaki suport(konkretny model) będzie dobry do tej FC-M540?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 24 Stycznia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Chociażby taki http://allegro.pl/item891661127_suport_shimano_bb_es25_118_mm_68_bsa_octalink.html W aukcji pisze ze suport powinien mieć 122mm ale nie wydaje mi sie i raczej to bedzie 118mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Ja do FC-M572 mam 121mm LXa i żaden inny na Octa nie podpasuje, bo XT i XTR są za krótkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bj208 Napisano 25 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Puklus>> jeśli ta korba to mieszanka deore i lx to suportu alivio nie pasuje kupować^^ no nie wiem w takim razie po co podają błędne informacje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 25 Stycznia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Skoro Schwefel tak pisze to taki bym kupił, a ze alivio ... ja mialem alivio tyle ze na kwadrat i naprawde sporo wytrzymał, zrobił mu sie lekki luz ale sie nie powiekszał i do dziś sie kreci u kumpla w porownaniu z innym FSA na mszynach, po roku zaczą strzelac mimo braku luzów i ładnej pracy na "sucho". Moim zdaniem dobry suport ale na octa nie miałem styczności wiec nie moge porównać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 A jaka jest szerokość mufy? Ja mam 68mm i suport 113mm XT do korby FC-752 pasuje idealnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 FC-752 to zupełnie inna para kaloszy, tam pasuje suport BB-ES71 czyli grupowy. Do LX czyli FC-M572 pasuje też grupowy BB-ES51 bo tylko on ma długość 121mm. Na potwierdzenie mojej tezy temat na MTBR http://forums.mtbr.com/showthread.php?t=74670&highlight=m572+crank Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Felton93 Napisano 26 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Ja jeżdżę już z tą korbą (FC-M442) ponad rok i spisuje się rewelacyjnie (wersja na octalink). Zdecydowanie polecam jej zakup. Jednak odradzam kupno suportu BB-ES25. Wytrzymał jeden niezbyt intensywny sezon i już się poddaje. Będę musiał go wymienić na LX-a (BB-ES51), mam nadzieję, że wytrzyma trochę dłużej. Dodam, że jeżdżę na suporcie 118mm i przekładnią 3x9. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bj208 Napisano 30 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 myślę o tej FC-M443 bo wydaje się to być jedna z fajniejszych obecnie korb na kwadrat (jak macie inne propozycje to słucham:)) , aby nie bawić się na razie w wymianę suportu(to zrobię pewnie za rok lub dwa) pozdrawiam forumowiczów myślę o tej FC-M443 bo wydaje się to być jedna z fajniejszych obecnie korb na kwadrat (jak macie inne propozycje to słucham:)) , aby nie bawić się na razie w wymianę suportu(to zrobię pewnie za rok lub dwa). Myślicie, że będę zadowolony? a i ciekawe czy obędzie się bez wymiany suportu? jak to jest z tymi kwadratami, czy jest jeden standard? pozdrawiam forumowiczów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 30 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Są różne rozmiary suportów. W kwestii wymiany suportu jest tak, że jeżeli rozmiar suportu w twoim rowerze jest inny niż dedykowany do korby, możesz mieć problemy z użytkowaniem roweru. Jeżeli miałbyś jeszcze wymieniać suport, zastanów się nad wersją na Octalink. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Felton93 Napisano 3 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Wystawiam na Allegro prawie nową korbę FC-M442 na Octalink. Cena naprawdę atrakcyjna. Na innej mojej aukcji wystawiam również suport, który pracował z tą korbą. Jeżeli ktoś byłby zainteresowany, zamieszczam temat w dziale sprzedam. Gorąco polecam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.