patriot003 Napisano 18 Stycznia 2010 Napisano 18 Stycznia 2010 Witam, Kupiłem na wakacjach rower jako używany. Ostatni właściciel powiedział że widelec w lipcu został zalany olejem marki PIT STOP. Jednak amortyzator mulił od samego początku, a w chłodniejsze dni miałem wrażenie że zamarzał. Temp. wahała się w tedy między 5-0*C. Nie udało Mi się dowiedzieć jakiej gęstości był ten olej. Proszę o pomoc ważę 85 kg i chce że amortyzator pracował płynnie. Komora trzyma ciśnienie.Proszę pomóżcie jakiej gęstości olej powinienem kupić, czy mogę sam dokonać wymiany. GG;6855229 Oto link do tego amortyzatora http://allegro.pl/item877736621_sr_suntour_epicon_l_o_d_140mm_super_cena.html ja mam wersje z manetką przy kierownicy Pozdrawiam,
Andrew Napisano 18 Stycznia 2010 Napisano 18 Stycznia 2010 wlej olej Motorex 2,5W. Ponadto zadbaj o dobre smarowanie wnętrza. Polecam wyczyścić wnętrze ze starego smaru i nałożyć "motorex bike grease". Poradzisz sobie z tłumikiem? Bo to nie jest takie proste..
Mod Team durnykot Napisano 19 Stycznia 2010 Mod Team Napisano 19 Stycznia 2010 Ciekaw jestem gdzie go wlał. Tłumik oficjalnie nierozbieralny, do komory powietrznej wchodzi max 10 ml ( i wg Suntoura musi być przekładniowy 80W) Chyba ,że poprzedni właściciel rozebrał tłumik i tam wlał nowy olej.Ściągnij dolne golenie, wyczyść i nasącz olejem pierścienie olejowe znajdujące sie w uszczelkach kurzowych ( takie filcowe pierścienie). Kolejnym krokiem jest odkręcenie zaworu komory powietrznej i wpuśc do środka ok. 8-10 ml oleju . Jak będziesz zamykał komore powietrzną nałóż odrobine smaru na gwint zaworu. Smar możesz nałozyc TYLKO na sprężyne negatywną ,która jest pod komora powietrzną. Nie nakładaj smaru na uszczelki kurzowe.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.