Skocz do zawartości

[łańcuch] Jaki tani łańcuch, spinka do HG

Fenthin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poszukuję łańcucha do mojego roweru. Jest to Unibike Fusion na oryginalnym napędzie, czyli kaseta Shimano HG30, korby SR Suntour (nie znam modelu, ale według danych z internetu to XCT-V2-T312). Osprzęt ma niewielki przebieg. Myślę, że jakieś 450-500 km, więc wszystko powinno się z sobą zgrać.

Kwota jaką chciałbym wydać to 50 zł. Nie jest to jednak nieprzekraczalna granica. Jeżeli jest coś do czego warto dopłacić, mogę dołożyć trochę pieniędzy.

Myślałem o Wippermann-ie 800, chyba że jest coś lepszego. SRAM, KMC, a może Accent? Kolejnego łańcucha Shimano nie chcę.

Druga kwestia dotyczy możliwości spięcia mojego dotychczasowego łańcucha (Shimano HG40) spinką. Słyszałem o jakichś problemach z kompatybilnością łańcuchów HG ze spinkami SRAM, dlatego też chciałbym zapytać, czego użyć.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Fenthin

A co jest nie tak z tym łańcuchem, że chcesz go zmienić?

Wszystko jest w porządku, po prostu uważam, że lepiej jeździć na kilku łańcuchach niż zajeździć jeden zestaw.

Korzystam z Wippermana 800 i bardzo sobię go chwale, jest mocny, ale nie lekki oraz głośny, osobiście gdybym miał kupować łancuch raz jeszcze, nie wahałbym się aby kupic własnie go, niestety spinka dołączona do łańcucha rozpadła się po 600km :(

Spinka to najmniejszy problem. I tak mając spięty łańcuch lepiej wozić ze sobą zapasową. Wiele miejsca nie zajmuje, a może uratować skórę.Uważasz, że warto dopłacić kilka złotych do 804?

To kiepsko uważasz. Zajeździj tą kasetę i przejdź na 8 czy 9 biegów bo siódemka to przeżytek. Sam Wippermann jest z 2 razy droższy od tej kasety.

Kaseta montowana w Unibike Fusion to HG30 8-rzędowa, materiał jest słaby więc proponuję kupić łańcuch np. KMC Z51 za 17 zł przejechać z 600-800 km i wymienić z powrotem na swój stary. Potem zajeździć, jak zacznie przeskakiwać łańcuch wymienić cały napęd ;)

• Mod Team

Zamiast kupować łańcuch lepiej zbierac na zestaw kaseta + lancuch z troszke wyzszej połkii.

Ja jeżdze na connexie 800. wyglada solidnie, spinke na dzien dobry wywalilem kupilem srama - ladnie pasuje. Lancuch pracuje dobrze ale u mnie na drugiej zebatce korby chrobocze nie wiem czemu, zaden inny lancuch mi tak nie robil.

800 rozni sie od 804 tym ze ma ogniwa niklowane, ladniej wyglada lepiej sie czysci i pozatym wiekszych zmian w pracy nie ma.

Accenta skreśl z listy i o nim nie myśl dobrze ci radze, chyba ze chcesz sobie zniego zrobić bransoletke albo naszyjnik ;)

Muszę powiedzieć, że przekonaliście mnie, żeby się w to na razie nie bawić. Teraz czysto teoretyczne pytanie. Ile trzeba wydać na sensowny zestaw?

Jeszcze pytanie dotyczące spinki. Które pasują do łańcuchów HG? Z tego co wyczytałem, powinna pasować Accent, ale wolę się upewnić.

Ja jeżdżę na łańcuchu shimano CN-HG73 ( 9-rzędowy ) ze spinką srama ( również 9-rzędowa ) i wszystko działa super. Nie wiem czy jest jakiś problem z 8-rzędowymi spinkami srama w połączeniu z łańcuchami shimano, ale u mnie w 9rzędowym napędzie problemów nie ma. Spinka wygląda tak : http://www.centrumrowerowe.pl/images/products/sra%20spinka%20zlota.jpg

Jeszcze pytanie dotyczące spinki. Które pasują do łańcuchów HG? Z tego co wyczytałem, powinna pasować Accent, ale wolę się upewnić.

Teoretycznie każda spinka będzie dobra jeżeli będzie przeznaczona do napędów 6,7,8 rzędowych(tak jak Ty masz). Spoko będzie np. KMC, Sram, Accent również, ale są różne opinie o niej

Do napędów 9 rzędowych stosuje się węższe łańcuchy jak i również węższe spinki :)

Problem może być w przypadku spinek kierunkowych np. Wippermanna, źle zamontowana będzie przeskakiwać na małych koronkach co może doprowadzić do jej zerwania

Pytasz co kupić.. myślę (tak jak wielu innych), że jak się poważnie myśli o zmianie sprzętu, to najlepiej przesiąść się już na zestaw 9 rzędowy, z tym, że to jest dość droga zabawa. Oprócz wymiany łańcucha i kasety (przykładowo kaseta SLX + Connex Wipperman 900) [da się wyrobić w 200zł), dochodzi kupno tylnej przerzutki i wymiana korby(tu by mogło być zwykłe Deore). Czasem jeszcze może być konieczna wymiana przedniej przerzutki.

Jeśli się planuje ostrą modernizację, to im wcześniej się wymieni części, tym drożej stare można sprzedać i zwróci się jakaś część kosztów.

Oczywiście ja podałem tylko propozycje ulepszeń. Jak trochę poszperasz, to myślę że znajdziesz coś dobrego dla siebie. :)

• Mod Team

Teoretycznie każda spinka będzie dobra jeżeli ...

Teoria teorią a w praktyce spinka spince nie równa. Spinka od accenta spina srama ale srama juz accnta nie ogarnia. Z shimano jest podobnie, sram siebie nie radzi przy 8 rzedach. jest roznica ok 0.1mm i sie nie dopnie. Dlatego przed zakupem albo i wczasie kupna zestawu upewnij sie jaka spinka bedzie odpowiednia.

Za sesowny zestaw trzeba by sypnąć jakieś ok 130-140zł. kaseta + lancuch. np HG 40 (niczym sie nie rozni od HG 50 poza lockringiem) za ok 50 zł do tego jakiś lancuch. Pamietaj ze kaseta i lancuch powinne być porównywalnej klasy. bo jak jedno albo drugie bedzie za twarde to sie całość szybcie zjedzie.

Niestety na przejście na 9 rzędów mnie nie stać (uczniowski budżet :mellow:), ponieważ to ciągnie ze sobą jeszcze wymianę przerzutki, manetek itp., więc póki co w grę wchodzi jedynie tańsza wersja (Alivio + Wippermann). 

Dzięki wszystkim za pomoc. Temat do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...