robercik1904 Napisano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Witam mam okazje kupic przezutke uzywana sram x-9, lecz ma 2 wady koleczko do wymiany i to waniejsze popsuty ogranicznik wychylu wozka. Cena za jaka moglbym ja nabyc to nie duza suma ponizej 100zl czy warto?? Link do zdjec : http://picasaweb.google.pl/robercikLSTR/X9CzyWarto# Na ostatnim obrazku jest pokazene strzalka uszkodzenie Prosil bym o szybka odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Absolutnie się nie opłaca. Komplet nowych kółeczek do tej przerzutki to koszt: http://www.centrumrowerowe.pl/11103090042/Sram-ZESTAW_KOLEK_do_przerzutki_tylnej_X_9/Produkt.aspx Za niewiele więcej możesz mieć już nową przerzutkę. Blokada wychylenia wózka jest w sumie ważna, po demontażu zabezpiecza sprężynę, która ten wózek napina aby się nie rozkręciła. ______________________ Pomogłem ?, jak tak to proszę o plusa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieri Napisano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Popieram PaVLo. W życiu bym się nie zdecydował. Nówkę masz już za 250 zł, a przerzutka wygląda na sporo używaną. Pozdrówko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robercik1904 Napisano 17 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 znaczy koleczko to bym wziął od swojej x-7ki, lub x-9 ki ktora ukrecilem w szprychach. A co do tej blokady to czy ona spelnia swoje funkcje tylko wtedy gdy nie ma lancucha?? Bo zauwazylem ze gdy jest lancuch to blokada ta jest nie potrzebna chyba ze sie myle Ale dzieki za odpowiedz, przeznacze te pieniadze na inny prawidlowy cel czyli jakas sztyca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moojmisiu Napisano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Kółka można kupić niekoniecznie oryginalne (np. BBB Rollerboys kosztują 35 PLN). Nie wiem, jak sytuacja wygląda w nowszych X-9, ale w tej, którą ja mam (model 2004), śrubę ze stożkowatą główką, która blokuje wózek o opór na korpusie, można wykręcić i wymienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 18 Stycznia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Wykręć kiedyś kółka z X-9 to zobaczysz jak one są zbudowane. Nie założysz tam pierwszych lepszych kółek. Uważam że nie warto kupować takiego złomu i się potem martwo czy i jak będzie działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RAFI1784 Napisano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Ja też bym nie ryzykował, warto się zastanowić że skoro ma takie wady to co jeszcze może w niej wyskoczyć... widocznie ktoś jej nie oszczędzał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moojmisiu Napisano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Wykręć kiedyś kółka z X-9 to zobaczysz jak one są zbudowane. Nie założysz tam pierwszych lepszych kółek. Uważam że nie warto kupować takiego złomu i się potem martwo czy i jak będzie działać. Przeczytaj sobie opis wymienionych kółek. Są robione właśnie dla przerzutek SRAM, mam takie, bo seryjne już zajeździłem, a oryginalnych do X-9 nie dało się założyć (, te pasują do późniejszych, X-9 z 2004 roku ma takie same kółka jak 9.0 SL). Co nie zmienia faktu, że nie ładowałbym się w taki biznes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Tylko, że to dolne kółko a nie górne skręcane na dwie śruby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moojmisiu Napisano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Tylko, że to dolne kółko a nie górne skręcane na dwie śruby. Normalnie nie wytrzymam, wrócę do domu i porobię zdjęcia i kółek i zestawu adapterów. Kupujesz w zestawie dwa kółka, cztery zestawy adapterów: do 9.0 SL/X-9, do X-0, do X-7 i X-9 i w końcu do przerzutek szosowych i łopatologiczną instrukcję jakie adaptery założyć do jakiego modelu. Na moim przykładzie widać, że nie zawsze do końca się sprawdza, ale ogólnie kółka działają i po kilku tysiącach km mają się całkiem dobrze. W przypadku seryjnych kółek, które miałem przy przerzutce zarówno górne kółko, jak i dolne były takie same, różniły się tylko blaszkami, którymi zakrywa się łożysko (dolna para miała jedną dziurę, górna dwie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robercik1904 Napisano 18 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Spokojnie bez kłotni Z przerzutki juz zrezygnowalem, kupie sobie nowa x-9 w wakacje, a na razie muszę sie zadowolić x-7 ktora nabylem po cenie 100zl nowke I nabede sztyce zamiast tego chłamu. Temat do zamkniecia dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 18 Stycznia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Normalnie nie wytrzymam, wrócę do domu i porobię zdjęcia i kółek i zestawu adapterów. Kupujesz w zestawie dwa kółka, cztery zestawy adapterów: do 9.0 SL/X-9, do X-0, do X-7 i X-9 i w końcu do przerzutek szosowych i łopatologiczną instrukcję jakie adaptery założyć do jakiego modelu. ). To ja z czystej ciekawości te zdjęcia poproszę Sam mam X-9 2004 i w życiu bym nie przypuszczał, że podejdą tam jakieś inne kółka niż oryginalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moojmisiu Napisano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 To jeśli pekap nie zawiedzie - fotki będą około 17 Nie wiem tylko, czy znajdę jeszcze oryginalne kółka srama, rozstawałem się z nimi jakoś w czerwcu. Pekap sie spóźnił http://picasaweb.google.pl/DeBjut/Sram_na_bikeboard#5428124997064375442 - od lewej: 9.0 SL/pierwsze X-9, późniejsze X-9 (po 2004 roku), Force/Rival i na końcu X-0. Kółka wymontowane z przerzutki gryzą już piach na wysypisku, więc fotek nie będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 18 Stycznia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Jestem zdumiony I wiem że w razie czego będę mógł wymienić same kółka a nie całą przerzutkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moojmisiu Napisano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Te są ponoć lepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Nie miałem nigdy tylnej przerzutki srama ale od dawien dawna czytam na forach, że pozostawiają w tyle Shimanowskie. Zastanawiam się nad przejściem z XTR'a 2007 na Srama x-9 warto bo x-0 niestety kosztują trochę ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilroy Napisano 19 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Odpowiedzi możesz uzyskać bardzo subiektywne. Posiadasz SRAMa poleci ci SRAMa, posiadacz Shimano - Shimano. Może najpierw rozważ przejście na XT Shadow? Obecnie na allegro kosztuje jakieś 100 zł mniej niż X-9 na 2010 rok no i tym modelem Sh bardzo zbliżyło się do SRAMa (jesli nie wyrównało). A myślałeś o przejściu na low normal? System jest naprawdę ciekawy. W ogóle jakie masz manetki, bo właśnie low normal najlepiej sprawdza się przy DC? Poza tym kupując X-9 musiałbyś trochę wrzucić do manetek i tu też pojawia się dylemat - triggery czy gripy. Znajomi z teamu obecnie zajeżdżają XT Shadowy (właściwie odkąd wyszło) i póki co nikt nie skarży się żeby dostały luzy czy żeby były problemy z regulacją. Z kolei ma z X-9 - ma go od roku 2007 i działa jak nowy. Tak więc posiadanie Srama/Shimano to już chyba kwestia osobistych upodobań Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 19 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Manetki xtra mam, a jak srama to tylko tigery x-9 lub x-0. Sprężyna top normal, jeszcze się zastanowię... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.