seryjny Napisano 17 Stycznia 2010 Napisano 17 Stycznia 2010 Witam. Zastanawiam się nad wyborem roweru trekkingowego. Ma on służyć do dojazdów do pracy oraz na wycieczki, będę jeździł głównie po ścieżkach rowerowych, ulicach i drogach leśnych / polnych (raczej utwardzonych). Najważniejsze dla mnie cechy roweru to jakość / trwałość i komfort. Dysponuję kwotą do 2500 PLN. Interesują mnie tylko sklepy stacjonarne. Wybrałem sobie pojazd Giant Tourer CS1 (model 2010 - wybór na razie "na oko" - jak będą w sklepach to pójdę "przymierzyć"). Jest to typowy trek z biegami w tylnej piaście (Shimano Nexus 8). Można go obejrzeć tutaj http://www.giant-bicycles.com/pl-PL/bikes/model/tourer.cs.1/4701/39370/ W związku z tym chciałbym zasięgnąć Waszej opinii: Co sądzicie o rowerach firmy Giant (ogólnie)? Czy to dobre, trwałe rowery? Czy ktoś miał okazję użytkować Tourera, ew. inne rowery trekkingowe firmy Giant? Jakieś propozycje co do innych firm / modeli w maksymalnej cenie jak powyżej? Proszę o możliwie wyczerpujące odpowiedzi (z ewentualnymi uzasadnieniami). Z góry dziękuję za fachowe porady.
WaGiant Napisano 17 Stycznia 2010 Napisano 17 Stycznia 2010 Giant robi dobre ramy . Wytrzymałe i przeważnie lżejsze niż konkurencja , choć cały rower do najlżejszych pewnie nie należy . Geometria turystycznych modeli jest raczej spokojna .Mocne koła (też za cenę wagi).To solidne rowery które mogą służyć latami .Te uwagi odnoszą sie ogólnie do giantów , a nie do tego modelu , jego specyfikacja wydaje się ok jednak nie wiem czy za tą cenę nie znajdziesz czegoś lepszego.Piasta z 8-ma biegami będzie ok na płaski teren , gdybyś miał jeździć po górkach/pagórkach lepszy byłby model RS ( klasyczna przepzutka 24 biegi ). Znalazłem -ten rower wg katalogu BB 2009 waży 16,6 kg -to do przyjęcia jak na w pełni wyposazony trekking . Tą wagę pewnie można nieco obniżyć zmieniając opony - na twarde podłoże wystarczy 700* 32 /35 .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.