Grondag Napisano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Kolega zastanawia się nad kupnem nowej przerzutki w związku z tym mam pytanie jak w temacie: Czym w zasadzie poza wagą różnią się Deore 2010 od SLX i czy opłaca się dopłacać do SLX? Czy warto dawać krótki wózek przerzutki do roweru XC? sądzę że nie ale wypowiedzcie się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Dopłacać ? Jeśli nie będziesz się spieszył, to kupisz SLX-a w cenie Deore 2010. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 c1ach - a możesz wytłumaczyć dlaczego? Myślisz, że ceny jeszcze spadną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grondag Napisano 17 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 No ok a co z wózkiem? Jestem przekonany że długi będzie najlepszy- będzie najmniej kłopotów(skracanie łańcucha na przykład)no ale mój kolega jak usłyszał o możliwości krótszego to się bardzo zainteresował,bo ostatnia przerzutka mu się zmieliła w kole więc krótszy wózek daje tu większe bezpieczeństwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieri Napisano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Tylko długi wózek, to znaczy przeznaczenie też jest istotne, ale na długim przerzutka pracuje najbardziej bezproblemowo. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 17 Stycznia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 O długości wózka było setki razy, poszukaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 c1ach - a możesz wytłumaczyć dlaczego? Myślisz, że ceny jeszcze spadną? Trzeba obserwować allegro, bo od czasu do czasu pojawiają się sztuki nawet za 120 zł, zwykła cena to teraz ok 130 za SLX, 120 za Deore. Te dwie przerzutki pokrywają się cenowo... Deorka jak dla mnie powinna kosztować 80-90 zł, ale słowo shadow kosztuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grondag Napisano 18 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Dlaczego powinna 90zł, czym się różnią te 2 przerzutki? Po to założyłem ten temat aby się dowiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Ja bym brał deore albo XTR. Grupy pośrednie są zupelnie nie opłacalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekkrakow Napisano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Andrew dobrze mówi, choć ja bym to jeszcze zmodyfikował, albo Alivo albo XTR , zastanawianie się nad różnicami tak bliskich modeli to jak szukanie różnic w dwóch sąsiednich odcieniach szarości... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crazyk Napisano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Nie zgodzę się do końca, że albo deore albo xtr XT sgs koszt 160zł, waga realna 227g Deore sgs, koszt 120zł, waga realna 281g Dla osób o średnim budżecie, którym zależy na wadze prawie 60g zrobi różnice... Poza tym IMO fajny wygląd XT. A różnica TYLKO 40zł. Myślę, że to nie dużo Edit: Alivio 310g. I o ile na deore nie jeździłem to alivio całkiem inna charakterystyka pracy niż XT. Nie ma porównania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grondag Napisano 19 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Alivio jest na 8, więc ja bym w takim razie powiedział, albo Deore albo Saint(to do czegoś innego) albo XTR. Dzięki wszystkim za wypowiedzi weżmiemy SLX za 150zł ze sklepu, na allegro są za 132 najtaniej ale z przesyłką wychodzi to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 19 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Najlepiej wyrwać używanego XTR. Nowy w okolicach 260 zł, oczywiście zwykła wersja. Lekko używany da się wyrwać za mniej niż 200 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grondag Napisano 20 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Ta i mieć rower cały na Alivio i z przerzutką XTR- bardzo mądry pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 zwykła cena to teraz ok 130 za SLX Hmm dziwne rok temu gdy SLX był nowością to w sklepie (w Wawie!) kupiłem ją za 120zł.... Co do długości - możliwe, że do sztywnego roweru XC da radę średni wózek czyli GS. Jeśli dobierzesz łańcuch z dokładnością do jednego ogniwa, albo wrzucenie na dwa duże nie zdarza Ci się to możesz brać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grondag Napisano 21 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Ten długi to wymysł mojego kuzyna(bo to on wymienia przerzutkę) nie potrzebnie mu o nim mówiłem w ogóle, bardzo się napalił na niego, bo krótszy wózek to w końcu mniejsze prawdopodobieństwo ponownego zmielenia przerzutki,sadzę że wieżmiemy długi jednak, jakoś mu wytłumaczę że krótki jest do innych rowerów:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Bierz SLX z długim wózkiem, tylko uważaj żeby krzaków nim nie zbierać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Mam krótki (a tak właściwie to średni, krótkie stosowane są tylko w szosowych przerzutkach) wózek, korbę 22/32/44 i kasetę 11-34. Nie ma żadnych problemów z działaniem, nie można tylko wrzucić 44/34, reszta biegów działa idealnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Xt shhadow byl bardzo dobry jednak xtr 971 znacznie lepiej chodził w extremalnym błocie. Jeżeli twierdzisz że deore chodzi podobnie do xt.. cóż Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TERMINATOR Napisano 22 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Jeśli używasz przełożeń z tyłu max do 11-32 to średni wózek - oznaczenie w Mtb GS jest najbardziej odpowiedni. Do kaset 11-34 dajemy SGS . W tym roku Shimano wprowadza kasete 11-36 i wózek SGS także to obsługuje. Dlaczego lepeij wybrać krótszy nie dłuższy - kiedyś XTR miał tylko tzw. średni wózek i chodził najlepiej, wózek powinno się dobierać minimalny jaki jest potrzebny do danego zakresu przełozeń. Jesli rower jeździ w ektremalnych warunkach to przerzutka minimum XT. Jesli to jazda ot tak sobie z lekkim zacieciem sportowyn - SLX. Nowe Deore 2010 zostało zmienione głównie designersko aby coś zmienić w katalogu. Poza tym ceny szpejów z grupy Deore są bardzo blisko poziomu cen SLX-a, w stosunku do róznicy SLX - XT. Jesli nas nie stać na XT to kupujemy SLX-a, jesli mamy deczke wiecej niż na Deore to kupujemy SLX-a. Jesli traktujemy rower jako po prostu rower do jazdy to grupa Deore jest wystarczajaca w zupełności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Tyle opinii na temat ile osób jest zarejestrowane na tym forum. Moim znów zdaniem SLX i Deore to to samo w pracy. ....a celował bym w XT i XTR. W drugim rowerze gdzie pracuję Alivio z tyłu chodzi tak samo jak LX, który pracował na początku w rowerze podstawowym. Zmiana na XTRa z LXa w rowerze podstawowym dała zauważalną zmianę lecz może do być również przyczyną zmiany manetek na tą samą grupę. Do spokojnej jazdy wystarczy Deorę, do jazdy Xtreme XTR. Choć wybór może być też kwestią dizajnu, wagi czy też grubości portfela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Oj, skłaniałbym się do tego, że SLX to w pracy jest bliższe XT'kowi niż Deore... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grondag Napisano 23 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Fludi na razie nie wiadomo, bo jeszcze nikt nie ma tej Deore 2010, przynajmniej żadna opinia się nie pojawiła Co się tyczy zwykłej Deore- szczerze to poza częścią metalową zamiast plastikowej to nie wiem czym się różni od Alivio, tak samo lata jak zwariowana na każdej dziurze, więc borąc zwykłą pod uwagę każda Szadow jest o niebo lepsza, dlatego też tylko takie bierzemy pod uwagę przy kupnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.