marpol Napisano 16 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 Witam serdecznie. Z racji, że zima trwa, trwają też promocje szosówek. Noszę się zamiarem zakupu takowej, ale nie wiem, czy będzie to słuszny wybór. Od paru sezonów jeżdżę Giantem Boulderem, ale w ostatnim sezonie jakoś już nie zaspokajał moich wymagań co do prędkości i pokonywanych kilometrów i stąd moje pytanie. Czy warto zakupić szosówkę, na którą chcę przeznaczyć tylko około 2 tyś. czy może pójść tańszą drogą i założyć do mojego górala Slicki 26x1,5. Jeśli chodzi o szosówkę to wiele marek oferuje modele w tej cenie (myślałem o Giancie, Authorze, czy Meridzie). Jeśli zdecydowałby, się na szosówkę, to podstawowym argumentem będzie materiał, z jakiego wykonana jest rama. Przyznam, że kilogramów trochę mam 95, a po drugie chciałbym w przyszłości doposażyć rower w lepszy osprzęt. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radek1234 Napisano 16 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 Mtb ze slickami ma sie nijak do prawdziwej szosówki. Owszem, opory w ten sposób faktycznie trochę zmniejszysz, ale rower szosowy to nie tylko wąskie opony (dużo przecież węższe niż 1,5", o których myślisz). To przede wszystkim lekkość, którą się czuje (zwłaszcza po przesiadce z ważącego pewnie ze 14kg bouldera), dużo większa zwrotność, dzięki krótkiej bazie kół, no i bardziej aerodynamiczna sylwetka, która po przyzwyczajeniu zapewnia znacznie bardziej wydajną jazdę. Jednym słowem, warto spróbować jazdy na szosówce, bo to zupełnie inne, nieporównywalne doznania z jazdy po asfalcie. A co do zakupu, jeśli chodzi o nowy sprzęt, to za 2000zł nie kupisz raczej ciekawego roweru, nawet zimą. Osobiście polowałbym na coś używanego z allegro, za 2 tys. można już kupić naprawdę sensowny rower, a czasem trafiają się prawdziwe perełki w tej cenie. Jeśli jednak chcesz coś nowego z myślą o późniejszej rozbudowie, ja osobiście szukałbym czegoś markowego - to zawsze jakaś tam gwarancja, że rama nie będzie do niczego, i może być przyzwoitą bazą do rozbudowy. Kupując jakiegoś najtańszego np. btwina czy accenta nie jest to takie pewne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelsystem Napisano 16 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 Osobiście polowałbym na coś używanego z allegro, za 2 tys. można już kupić naprawdę sensowny rower, a czasem trafiają się prawdziwe perełki w tej cenie. popieram Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpol Napisano 16 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 Serdecznie dziękuję z jakże mnie motywujące wypowiedzi. Myślę, że podświadomie właśnie na takie głosy oczekiwałem:) Myślę o nowej szosówce tylko dlatego, że jej zakup możliwy jest drogą ratalną. A czy ramy Delfy 3 lub 4 i Meridy Road Race 880-16 będą mogły w przyszłości być osprzętowo rozbudowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziekk Napisano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Oczywiście że będą mogły. Zresztą spójrz na wyższe modele - Defy ma identyczną ramę także w droższych modelach na lepszym osprzęcie. Z Meridą jest trochę inna sytuacja, tutaj lepiej zainteresować się wyższym modelem - Road Race 901, który oprócz tego, że ma lepszą od 880 ramę, to jeszcze w komplecie ma karbonowy widelec. Obecnie powinno się dać go kupić w okolicy 2000 zł, o ile jeszcze zostały w odpowiednim rozmiarze. Rama 901 jest nieco lżejsza od Defy 3, ale z kolei różnica wyrównuje się, jeśli wziąć pod uwagę karbonowe widelece w obu rowerach. Merida ma lepszy osprzęt i wydaje się sensowniejszą propozycją. Chociaż gdybym miał wybór w tej samej cenie, wziąłbym Gianta, mimo że właśnie taką Meridę posiadam. Giant podoba mi się bardziej, nie lubię Meridy i białych rowerów O tym, że kupiłem Meridę, zadecydował fakt dostępności i cena - kupowałem w sierpniu, więc można już było liczyć na pewne obniżki, mimo to Giant w odpowiednim rozmiarze był w tylko jednym sklepie po cenie praktycznie katalogowej, a Merida bez żadnego targowania była całkiem fajnie przeceniona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpol Napisano 17 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 I bardzo mocno ku Giantowi zmierzam, dziękuję za cenne podpowiedzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziekk Napisano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 To jeszcze link, gdzie możesz przeczytać nieco o obu ramach i charakterach złożonych na nich rowerów. Jeśli chodzi o Meridę, to rama oczywiście jest identyczna jak w 901. http://bikeboard.pl/index.php?d=sprzet&g=13&art=3571 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpol Napisano 17 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Bardzo dziękuję za merytoryczną i wiele wnoszącą lekturę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelsystem Napisano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 a co wy widzicie takiego fascynujacego w sorze?? a tak obiła mi się waga tego jajanta ponad 10kg czyli tylko jakies 0,5kg niz moja stalowa (a o tym ze stal duzo lepiej tlumi drgania nie musze przypominac) szukaj dobrej używki a jesli sie juz tak naprawde boisz ze nie bedziesz mial tej gwarancji to poszukaj czegos z komisu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madek Napisano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Sam jezdzilem długo na slickach w góralu, i po przesiadce na szosówke doznałem szoku lekkości jazdy Co do kupna używki - w pełni popieram. Tą w moim podpisie kupiłem za śmieszne pieniądze (mniej niż wymieniona tu wyżej kwota) i od tamtej pory po prostu nią jeżdże i smaruje łańcuch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziekk Napisano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 a co wy widzicie takiego fascynujacego w sorze?? A kto się w tym temacie fascynuje Sorą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpol Napisano 21 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Warto? Jeśli tak, to którą ofertę wybrać? http://www.giant-bicycles.com/pl-PL/bikes/model/defy.4.triple/4690/39285/ http://www.bikeman.pl/Sklep-rowerowy/Rowery-Giant/Rowery-szosowe/Rower-szosowy-Giant-Defy-4 Wiem, że Sora leży u podnóża wszystkich grup, ale widzę, że w modelu na 2010 rok zastosowano nową 2300, tylko jak ona wypada w zestawieniu z sorą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziekk Napisano 22 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Ciężko powiedzieć jak, ale lepsza od Sory to ona mimo wszystko nie będzie. Z tych dwóch wziąłbym model zeszłoroczny, bo zmiany są naprawdę kosmetyczne, niewarte tych 400 zł. No chyba że zależy Ci na trójrzędowej korbie. Szkoda, że w Bikemanie nie mają zeszłorocznego Defy 3 - warto byłoby się nim zainteresować z uwagi na karbonowy widelec. Chcąc rozbudowywać osprzęt, zapewne i tak prędzej czy później będziesz chciał go kupić, a taki fabryczny jest idealnie dopasowany do ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekW Napisano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Z tego co czytałem 2300 ma być następcą 2200. Co za tym idzie jest to grupa niższa niż Sora. Osobiście wolałbym sore, chociaż nadal jest to 8 rzędowa grupa. Moim zdaniem to za mało, do tego nie jest to już pancerna shimanowska 8. Do 2 tyś szukałbym używki, spokojnie można kupić coś na Tiagrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziekk Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Aktualna Sora jest 9-io rzędowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekW Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 W w/w rowerach jest 8 . O to mi chodziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpol Napisano 24 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Dziękuję za podpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziekk Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 W w/w rowerach jest 8 . O to mi chodziło Ee, też nie. Defy 4 z zeszłego roku z Sory ma tylko tylną przerzutkę, więc ciężko powiedzieć, że to rower na Sorze a Defy 3 i Merida 901, o których też była mowa, mają już 9 biegów z tyłu. Dla mnie największą wadą Sory są klamkomanetki, które nie są obsługiwane tak samo jak modele z wyższych grup. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moloch89 Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Do 2 tyś szukałbym używki, spokojnie można kupić coś na Tiagrze. na Tiagrze? za tyle to ja bym już na ultegrze szukał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekW Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Bodziek chodzi o post z 21 stycznia Marpol podrzucił 2 linki a ja do tych rowerów się odnosiłem. W defy 3 owszem jest 9 ale kosztuje 2500 zł. To już nieco inna półka. Moloch bardziej na 105 Sensowną rama z pełną ultegrą w miarę dobrym stanie do 2 tyś. to chyba ciężko znaleźć. Chociaż mogę się mylić, odkąd kupiłem szosę rzadko śledzę allegro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.