Skocz do zawartości

[koło] naprawa, centrowanie lub wymiana w Kross Level A2

przem102

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam

Mam taki problem z kołem, ale więcej na filmiku :)

http://patrz.pl/filmy/uszkodzone-kolo (sorry za tak słaby filmik)

I teraz nie wiem, co mogło to spowodować, czy to że postawiłem rower do stojaka przed sklepem i sie przewrócił i tak się odgięło, czy może ktoś mnie aż tak nie lubi i pociągnął z kopa moje koło, a może jeszcze to że kolega rzucił śnieżką i trafił w koło :)

Moje umiejętności centrowania na nic się zdały, nic to nie dało, a nawet jest trochę gorzej...

Teraz kieruje tu moje pytanie, czy da rade jeszcze odratować to koło, czy szykować kase na nowe ??? :laugh:

Pozdrawiam :laugh:

Napisano

lepiej zbieraj na nowe. Ta centra jest naprawdę duża. Może i znalazłby się mistrz, który by to lekko podprostował, ale koło nie będzie już tak mocne.

Napisano

Tak jak wyżej. Nie pracuję w serwisie rowerowym, ale samodzielnie jestem w stanie naprawić prawie wszystko w swoim rowerze... także wycentrować koło. Nie idzie mi zaplatanie :( a centrowanie już tak.

Taka krzywizna w kole myślę, że nawet do serwisu bym nie oddał. Jeśli obręcz i szprychy są dobre to spokojnie da się zrobić.

Trzeba mieć pojęcie które szprychy luzować, a które naciągać i potem na krótką jazdę. Następnie znowu luzujesz odpowiednie szprychy a inne naciągasz i znowu krótka jazda.

Napisano

dzięki wszystkim

Dziś wujek, fan rowerowy, zobaczy co i jak; koło nie jest pęknięte, szprychy wszystkie całe ale czułem że nie które maja luzy...

A może ktoś wie co mogło spowodować takie zniszczenie ???

Napisano

Stojak który łapie za przednie koło. Wystarczy, że ktoś się oprze i już jest odpowiednia dźwignia do zgięcia obręczy. Najlepiej rower stawiać bokiem do stojaka w kształcie odwróconej litery U.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...