przem102 Napisano 16 Stycznia 2010 Napisano 16 Stycznia 2010 witam Mam taki problem z kołem, ale więcej na filmiku http://patrz.pl/filmy/uszkodzone-kolo (sorry za tak słaby filmik) I teraz nie wiem, co mogło to spowodować, czy to że postawiłem rower do stojaka przed sklepem i sie przewrócił i tak się odgięło, czy może ktoś mnie aż tak nie lubi i pociągnął z kopa moje koło, a może jeszcze to że kolega rzucił śnieżką i trafił w koło Moje umiejętności centrowania na nic się zdały, nic to nie dało, a nawet jest trochę gorzej... Teraz kieruje tu moje pytanie, czy da rade jeszcze odratować to koło, czy szykować kase na nowe ??? Pozdrawiam
Andrew Napisano 16 Stycznia 2010 Napisano 16 Stycznia 2010 lepiej zbieraj na nowe. Ta centra jest naprawdę duża. Może i znalazłby się mistrz, który by to lekko podprostował, ale koło nie będzie już tak mocne.
przem102 Napisano 16 Stycznia 2010 Autor Napisano 16 Stycznia 2010 a może ktoś wie, jak się nazywa to koło lub zna sklep gdzie można kupić takie samo
Schwefel Napisano 16 Stycznia 2010 Napisano 16 Stycznia 2010 Eee tam większe centry się centrowało i jeździło dalej. Poszukaj tylko czy na obręczy nie ma pęknięć i oddaj to koło do dobrego serwisu.
Przeor Napisano 16 Stycznia 2010 Napisano 16 Stycznia 2010 Ktoś, kto ma pojęcie o centrowaniu powinien to wyciągnąć. Tak jak Schwefel pisze, do serwisu i powinno być ok.
goncik Napisano 16 Stycznia 2010 Napisano 16 Stycznia 2010 Tak jak wyżej. Nie pracuję w serwisie rowerowym, ale samodzielnie jestem w stanie naprawić prawie wszystko w swoim rowerze... także wycentrować koło. Nie idzie mi zaplatanie a centrowanie już tak. Taka krzywizna w kole myślę, że nawet do serwisu bym nie oddał. Jeśli obręcz i szprychy są dobre to spokojnie da się zrobić. Trzeba mieć pojęcie które szprychy luzować, a które naciągać i potem na krótką jazdę. Następnie znowu luzujesz odpowiednie szprychy a inne naciągasz i znowu krótka jazda.
przem102 Napisano 16 Stycznia 2010 Autor Napisano 16 Stycznia 2010 dzięki wszystkim Dziś wujek, fan rowerowy, zobaczy co i jak; koło nie jest pęknięte, szprychy wszystkie całe ale czułem że nie które maja luzy... A może ktoś wie co mogło spowodować takie zniszczenie ???
Schwefel Napisano 17 Stycznia 2010 Napisano 17 Stycznia 2010 Stojak który łapie za przednie koło. Wystarczy, że ktoś się oprze i już jest odpowiednia dźwignia do zgięcia obręczy. Najlepiej rower stawiać bokiem do stojaka w kształcie odwróconej litery U.
amoniak Napisano 17 Stycznia 2010 Napisano 17 Stycznia 2010 Dlatego tego typu stojaki nazywa się wyrwikółkami casem koło ma podobną centrę gdy zostanie wyrwana jedna szprycha i daje się to wyprowadzić
Schwefel Napisano 17 Stycznia 2010 Napisano 17 Stycznia 2010 Wyrwikółkami to one się zwą bo przyczepiając rower za koło po powrocie można zastać samo koło
przem102 Napisano 18 Stycznia 2010 Autor Napisano 18 Stycznia 2010 Jednak koło trzeba oddać do serwisu, bez wymiany obręczy się nie obejdzie... ehh te stojaki - psujaki
alr Napisano 22 Stycznia 2010 Napisano 22 Stycznia 2010 witam! mogę odsprzedać koło z krossa a2 xt gg 8256321 lub moris1@onet.eu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.