Skocz do zawartości

[rower] do wyboru: Author Traction 29er, Centurion Backfire 500/600, Kross Level A6 disc

marekgda

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam i pozdrawiam forumowiczów

Od dłuższego czasu śledzę różne forumowe wątki. A dzisiaj postanowiłem przyłączyć się do grona zarejestrowanych użytkowników.

Problem stary jak świat - co wybrać ? Tu i tam w sklepach w Trójmieście pojawiły się przeceny i chciałbym z nich skorzystać.

Mam trzy typy:

Author Traction 29er, Centurion Backfire 500/600, Kross Level A6 disc.

Przeznaczenie: tereny wokół 3miasta,wzgórza morenowe i czasami dłuższe trasy drogi leśne,ścieżki rowerowe.

Gabaryty: wzrost 183 waga ok 90 kg - po Świętach trochę więcej :)

Kusi mnie ten 29er bo lubię rowery na dużych kołach [teraz jeżdżę na prostym Unibiku Crossfire 28"].

A boję się ze na kołach 26" będę wyglądał jakbym na psie jechał - kiedyś próbowałem i tak to wyglądało.

Pozdrawiam i liczę na odzew.

Napisano

Przy twoim wzroście Author tylko w rozmiarze 17", do tego koniecznie musiał byś się na nim przejechać na próbę, do takiego stylu jazdy powinien się sprawdzić.

Przy 183 cm. wcale nie wygląda się dziwnie na 26" kołach ,Centurion w rozm. 20" powinien być akurat.

Kross jak Kross - pełno ich ...

Napisano

Dlaczego author 17" ? 183 wzrostu to raczej 19 " . Ludzie o takim wzroście spokojnie dosiadają rowerów na 26" kołach i wcale nie wyglądaja śmiesznie. 26 czy 29 to bardziej sprawa stylu jazdy niż wzrostu ( choć gdybyś miał 160 to 29-tki bym nie polecał ).

Napisano

zdecydowanie centurion, 29er authora, do tego w tej cenie oznacza prawie na pewno wyrzucona w bloto kase

co do rozmiarowki...Rulez dobrze mowi, rama w 29erze musi byc troche mniejsza niz w zwyklym mtb

Napisano

Dziękuję za zainteresowanie.

Chciałem dodać jakieś linki do stron www z tymi pojazdami, ale filtr na forum mi ich nie puścił.

Pewnie chodziło o jakąś kryptoreklamę sprzedawców tych rowerów.

Co do ceny za 29er to można go dostać za ok. 2,6 kzł. Ta kwota to jest maxymalny max jaki mam zamiar przeznaczyć na pojazd.

Będę wdzięczny za sugestie w typie: co można by za te pieniądze ...

• Mod Team
Napisano

Zdecydowanie Centuriona. Nie jesteś aż tak wysoki ,żeby rezygnowac z 26". Nie namwaima i nie neguję zakupu 29"- nie jeździłem więc ciężko o subiektywna ocenę- na pewno jednak będziesz wśród nielicznych w Polsce posiadaczy 29".

Napisano

nabial - Author Traction 29er nie jest, aż taką porażką, a Centurion Backfire rewelacją w swych klasach jakościowych i cenowych. Author ma przede wszystkim słaby amor, ale trudno też w tej cenie znaleźć na półce gotowy 29er, a w 26' konkurencja jest dużo ciekawsza i większa dla Centuriona. To zależy, co kto oczekuje w danej klasie cenowej i co jest dla niego dostępne.

Inną kwestią jest rower 26' czy 29er. To kwestia przeznaczenia, nastawienia itd., a przede wszystkim pojeżdżenia na 29erze, bo zakładam, że na 26' wiekszość jeździła. 29er to nie tylko kwestia wzrostu i wagi rowerzysty, to "inna jazda" rowerem górskim. Ja przesiadłem się z 26' na 29era kilka miesięcy temu i przejechałem nim po górach i pagórkach ok. 1000 km. Mam 185 cm wzrostu i ważę 100 kg i na 26' mnie już nigdy nikt nie namówi. Jazda rewelacja. Wielu wypowiadających się o 29erach ich nawet nie widziało, tylko patrzą na wagę roweru i np. cięższe koła, opony itd. Sądzę, że wielu zmieniłoby zdanie jakby pojeździło trochę 29erem. Mam na myśli większość zwykłych rowerzystów górskich i pseudozawodników.

marekgda - przed decyzją koniecznie pojeździj (najlepiej w terenie) trochę 29erem Authorem lub innym (ale nie przez 5 min.), a łatwiej sam docenisz tego typu rower górski. Gorąco polecam 29er :whistling: .

• 6 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...