Skocz do zawartości

[amortyzator] fox - f100rlc, czy f100fit rlc?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Pewnie niedługo będę się przymierzał do zmiany amortyzatora na mojego wymarzonego foxa. Na dobrą sprawę na tym forum raczej nie znalazłem opinii o nowym foxie, dlatego zwracam się z prośbą o wyrażenie swoich opinii użytkowników tego amorka, jeżeli takowi na forum są. Wiem, że amortyzatory różnią się wagą i tym, że fit, o ile się nie mylę nie ma już pełnej kąpieli olejowej. Natomiast interesuje mnie sprawa:

"Dzięki opatentowanej charakterystyce tłumienia powolnej kompresji ("race tuned") amortyzator skutecznie redukuje uciążliwe huśtanie się podczas jazdy przy równoczesnej pełnej aktywności pracy. Nowy system tłumienia powolnej kompresji jest w tak dużym stopniu efektywny, że dla zdecydowanej większości użytkowników dźwignia blokady skoku odeszła w zapomnienie." (opis foxa z fitem z cult bikes)

"Dzięki opatentowanej charakterystyce tłumienia powolnej kompresji ("race tuned") amortyzator skutecznie redukuje uciążliwe huśtanie się podczas jazdy przy równoczesnej pełnej aktywności pracy, tym samym odsyłając w niepamięć dotychczasowego lidera - F80/100X z inteligentnym systemem tłumienia typu "Terra Logic"." (opis foxa 2009, to akurat ze strony airbiku, ale w poprzednim sezonie też w cult bike to było).

Czytając to wydaje mi się, że oba te amortyzatory powinny teoretycznie działać mniej więcej jak f100x, więc jeżeli chodzi tu tylko o te 20g, to czy jest sens aż tyle dopłacać? Czy płaci się tu za coś jeszcze, o czym nie wiem? Osobiście póki co skłaniam się chyba ku rocznikowi 2009, a co Wy na to powiecie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...