Skocz do zawartości

[rower] Jaki wybrać

Moondu

Kross Hexagon V6 2010 vs MONGOOSE TYAX ELITE  

10 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który lepszy Kross Hexagon V6 2010 vs MONGOOSE TYAX ELITE

• Kross Hexagon V6
      5
    • MONGOOSE TYAX ELITE
      5

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Chciałbym kupić rower i zastanawiam się nad dwoma modelami:

1. Kross Hexagon V6 2010

http://www.ekross.pl/rowery-kross-kross-hexagon-v6-2010-o_l_76_2587.html

2. MONGOOSE TYAX ELITE

http://allegro.pl/item855815401_mongoose_tyax_elite_super_rower_full_alivio.html

Jeżeli chodzi o krossa to ma dobre opinie jedynym minusem to są chyba hamulce chociaż czytałem tyle tych opini że sam nie wiem dlatego chciałbym się was doradzić.

Ja tym rowerem będę jeździć przeważnie w lekkim terenie lecz od czasu do czasu w jakiś lasek się wjedzie. :)

I tu do was mam drugie pytanie który amortyzator jest lepszy chciałbym dodać że mam 192 wzrostu i ważę 88 kg

z tego co czytałem to amortyzator w Hexagonie jest miękki ale nie mam pojęcia jak się sprawuje amor w mongoosie

Mam straszny mętlik nie wiem co wybrać chociaż bardziej byłbym za Hexagonem.

Proszę o rade

Dziękuje

Napisano

te dwa rowery są naprawdę podobne

amortyzatory raczej słabe, nie oszukujmy sie są beznadziejne. ale XCM ma opinię, że potrafi się nawet ugiąć i coś zamortyzować

hamulce: w sumie zwalniacze

piasty: długo nie pożyją

korby: najprostsze modele

wszystko zależy czy będziesz jeździł ciągle. bo jak nie tylko czasami w weekend to wystarczy dbać o rower i będzie służył długo

najważniejsza jest wygodna rama i czy wygodnie się Ci na nim jeździ. jak coś padnie to kupisz już dobre.

mnie się ten MONGOOSE TYAX ELITE bardziej podoba. fajne malowanie.

Napisano

Jeszcze miałbym jedno pytanie co do numeracji rozmiaru Krossa ponieważ przed rozmiarem ramy jest M czyli rozmiar ramy podany jest w taki sposób M21. Jak myślisz czy rozmiar M21 cali byłby odpowiedni dla mnie wg tabeli tak tylko mnie to M intryguje

Napisano

Wtrącę swoje trzy gorsze, na siodełku WTB z Mongoose (inny model roweru ale kanapa ta sama) jeździ mi się super, najlepiej niż na wszystkich wyrobach siodełkopodobnych i kanapach prawie jak sofa które powodują ostre pocenie się tyłka. Jak do tej pory śmigam mało no i w słabym terenie, ale po 4 latach chyba mogę coś powiedzieć. ;] Wybrałbym mongoose, amorek z blokadą, więcej alivio niż Krossie (tam tylna zmieniarka to Acera). No i taniej. ;] Za te pieniądze wyciągnął byś też Krossa Levela A2 09, chyba lepszy amortyzator, zmieniarki lepsze, korba nie jest cudowna ale jest. Ramka jest chyba lżejsza no i ma inną geometrię.

Napisano

Wtrącę swoje trzy gorsze, na siodełku WTB z Mongoose (inny model roweru ale kanapa ta sama) jeździ mi się super, najlepiej niż na wszystkich wyrobach siodełkopodobnych i kanapach prawie jak sofa które powodują ostre pocenie się tyłka.

Tak - siodełko Speed V to najwygodniejsze siodełko jakie chyba jest na rynku w wadze ok 300 g. Dla niego samego warto kupić "manguste" :) A co do rowerów - ten jest raptem o 100 droższy ale za to z XCR- em i na lekko lepszym osprzecie

http://www.t-bike.pl/p/pl/2044/mongoose+tyax+super.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...