xhakeem34x Napisano 14 Stycznia 2010 Napisano 14 Stycznia 2010 Witam! Nawiązując do tematu - czy spotkaliście się w tym modelu (a może też w innych markach) z potocznie mówiąc "opadaniem skoku" - zmiana odległości od korony do uszczelki. Na podstawie instrukcji z 2007 r. znajdującej się na stronie Manitou (tylko czy to aktualne dane?) odległość w/w dla 100mm amorka powinna wynosić 123mm, dla 80mm - 103mm. W moim amorze, właśnie zakupionym używanym, który oznaczony jest jako 100mm, i też jako taki był reklamowany przez sprzedawcę, odległość ta wynosi 100mm. W rozmowie z serwisem Manitou (WIGWAM) dowiedziałem się, że w/w "opadanie skoku" jest swego rodzaju przypadłością wynikającą z pojawiającymi się nieszczelnościami pomiędzy komorami powietrznymi. Podobno jest szansa naprawy tej usterki, ale bez gwarancji poprawy (sic!). A może serwis Manitou zwyczajnie chce wycisnąć ode mnie pieniądze za serwis, takie przypadłości nie istnieją a ja zostałem zwyczajnie oszukany przez sprzedawcę (choć podkreślam na amorze jest oznaczenie 100mm-chyba, że ktoś manipulował naklejkami). Czekam na Wasze opinie. Z góry dzięki.
blair7 Napisano 14 Stycznia 2010 Napisano 14 Stycznia 2010 sprawdzaj cisnienie co 2 dni i jak bedzie spadac to dopompuj i problem z glowy. Ale jesli faktycznie cos takiego wystepuje to uwazam ze manitu to lipa, bo w innych powietrzniaka ch jakie uzytkowalem nie spotkalem sie z czyms takim
tobo Napisano 14 Stycznia 2010 Napisano 14 Stycznia 2010 no coz (nie) pocieszę cie ale twój widelec ma sprężynę absolute posiadającą automatyczną komorę negatywną. u mnie skok ze 115 mm skrócił się do 80... co ja na to? ano rozebrałem widelec, dobrałem się do komory powietrznej. po ponownym złożeniu problem się juz nie pojawił, do dnia dzisiejszego system działa bez zastrzeżeń. cos musi być na rzeczy bo manitou wycofało system noble z widelców, mimo ze wg mnie to najlepsza sprezyna na jakiej jeździłem.... no i jeszcze cos: widelec o skoku 130 mm ma realnie 115 - zmierzone na rozebranych bebechach, bo tyle wysuwa się max tłoczysko od strony komór powietrznych. nie wiem czy to tylko w wersji z noble air czy w kazdej. poprzedni manitou ktorego mialem tez nie mial 140 skoku tylko jakies 135
xhakeem34x Napisano 14 Stycznia 2010 Autor Napisano 14 Stycznia 2010 blair7: Dzięki za wskazówkę. To była moja pierwsza myśl - całkowite spuszczenie powietrza i ponowne pompowanie - najmniej 'inwazyjna' operacja, zobaczymy czy pomoże. Tymczasem czekam na pompkę. tobo: Każdy trop jest ceny - wielkie dzięki. Obyś był fałszywym prorokiem, hehe... Absolute? Wersja "Absolute" wg. danych Manitou różni się systemem tłumienia od "TCP". Mój model to "TCP", czy mam rozumieć, że wiążesz to z tłumieniem, czy może coś pokręciłeś z nazewnictwem? Z chęcią zajrzałbym do wnętrzności, ale jestem jednak nieco sceptyczny, co do samodzielnego manipulowania przy tej, podobno, delikatnej materii r7... ' Nomen omen tu już nawet nie chodzi o sam skok (choć nie będę delikatnego r7 oszczędzał, to tzw. 'dobić do 100mm aż tak wielu się nie spodziewam) ale również o pozycję na rowerze, którą do tej pory była 'endurowa'. Ad hoc tobo:Nie wiem, czy dobrze poznaję...Jak się korba Aerozine sprawuje?
tobo Napisano 14 Stycznia 2010 Napisano 14 Stycznia 2010 mozesz mnie zlinczować tłumienie tpc lub absolute spręzyna powietrzna mars air lub noble air. wersje mrd mają tłumik tpc (twoj) lub absolute, przy czym absolute w widelcach mrd jest duuuzo lepszy niz absolute w nizszych wersjach widelca spręzyna to mars ze spręzyną negatywną stalową lub ti a noble to spręzyna pozytywna i automatyczna negatywna oczywiście w manitaczach nie ma nic delikatnego, raczej nie widze powodu do obaw, z firmowym manualem i fotkami to banal.
xhakeem34x Napisano 14 Stycznia 2010 Autor Napisano 14 Stycznia 2010 Teraz się zgodzę, ale chyba nie wypada linczować kogoś, kto ma reputację +21 Doskonałą - cokolwiek to oznacza A jest szansa odnalezienia firmowego manuala w sieci i dobrych kadrów, nie licząc tego ogólnego lapidarium z www Manitou.com.pl? Przyznaje się, że jeszcze nie szukałem. Jeśli możesz podesłać namiary byłbym wdzięczny.
tobo Napisano 14 Stycznia 2010 Napisano 14 Stycznia 2010 jest szczegółowy manual serwisu ze zdjęciami, ale musze pomyslec jak go znalezc, sam z niego korzystalem, a wlasciwie przejzalem przed serwisem i pozniej zrobiłem go bez fotek - bo interesowało mnie parę szczegółow z życia wewnętrznego mańków ktorych nie mają inne widelce... cos spróbuję zaradzić ale już nie dziś....
Miecho87 Napisano 15 Stycznia 2010 Napisano 15 Stycznia 2010 http://www.manitoumtb.com/manual_download.php?f=2008%20Fork%20Service%20Manual.pdf&t=Service%20Guides
xhakeem34x Napisano 15 Stycznia 2010 Autor Napisano 15 Stycznia 2010 Wielkie dzięki Miecho87 za lekturę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.