cholewa96 Napisano 14 Stycznia 2010 Napisano 14 Stycznia 2010 (rower) jaki rower żeby był lekki z przednim amorem i ramą min . 14 do dirt / street?
XxUzixX Napisano 14 Stycznia 2010 Napisano 14 Stycznia 2010 Jeszcze jakbyś napisał do jakiej kasy chcesz go zakupić to było by idealnie. ;]
Szatanisko69 Napisano 14 Stycznia 2010 Napisano 14 Stycznia 2010 Siemanko. Wyżej znajdziesz temat dirt/street do 2000. Zobacz sobie. Polecam: rowerzysta.pl/dirt/rower-gorski-romet-butterfly-2009.html
cholewa96 Napisano 14 Stycznia 2010 Autor Napisano 14 Stycznia 2010 dziękuje ale wiesz wolałbym coś z ramą min . 14 . Bo ja mam 1m 60 cm . Oczywiście wiem że taka mała rama jest tam specjalnie , i niekoniecznie rower jest dla dzieci , ale mi byłoby dużo wygodniej na 14 , lub 15 Wypatrzyłem : Northtec Blade http://www.northtec-bike.com/pl/opisy-rowery/rower-blade.html Będzie dobry ?
XxUzixX Napisano 14 Stycznia 2010 Napisano 14 Stycznia 2010 Tylko ten rower co podałeś to nie jest street/drit tylko dual. Wytłumacz dokładniej co oczekujesz od roweru (przerzutki, hamulce hydrauliczne itp). Za taką kase to spokojnie znajdziesz rower z dobrym amorkiem i hydrauliką. Ja polece Ci od siebie Kross sign Ds2, mój kolega jeździ na takim i jest zadowolony, a kupisz go za 1400zł także zostanie Ci pieniędzy na jakieś przeróbki. Wydaje mi się, że celujesz w rower z przerzutkami dlatego podałem ci ten model. Najlepiej napisz czy dopiero zaczynasz przygodę z tym sportem czy posiadasz już jakieś doświadczenie? Pozdrawiam (jeśli pomogłem poproszę o plus )
Browing Napisano 14 Stycznia 2010 Napisano 14 Stycznia 2010 Jeżeli chodzi o rozmiar, kolega ma coś koło 1.60m. Jak na razie jeździ na Kross Hexagon V3 15" (całkowicie zajeżdżony). Miał okazję pośmigać trochę na 13" (też jakiś rupieć) i na bmx-ie. BMXa z racji trochę innej charakterystyki pominę, ale na dropach i muldach 13" była bardziej kompaktowa, generalnie mówił że łatwiej się mu lata, do streetu wydaje mi się jasne, że mniejsze jest lepsze (ale rider nie może czuć się jak na komunijnym rowerze). No i "naszym" zdaniem singiel jest lepszy i wytrzymalszy, nie trzeba tego regulować, tylko co jakiś czas szczoteczka do zębów, szejker i olej maszynowy za 3zł i chodzi jak marzenie. Do rozpędzenia się na dropa albo na streecie do jakiejś przeszkody nie potrzebujesz chyba przerzutek. Hamulec jeden do wyhamowania po lądowaniu jeden też starczy. Sam brnę w stronę XC i turystyki więc moje zdanie jest raczej niezbyt opiniotwórcze, ale na takim rowerku do dirtu/streetu dla mnie podjazd 2/3km po asfalcie spiesząc się jest męczący, na MTB singlespeedzie z koronkami 38/18 jest o wiele przyjemniej (i tak mielę pedałami jak wlezie), więc po bułki czy polansować się (tak, wiem, "nie bedę się lansował", jestem w twoim wieku, 96", i wiem jak moi "koledzy" próbują się "pokazać) nie będzie przyjemnie. Jeżeli coś z tego rozumiesz, cieszę się, bo utalentowany nie jestem.
Szatanisko69 Napisano 14 Stycznia 2010 Napisano 14 Stycznia 2010 Z tego co widzę, to w tym nortecku jest duro 130mm... i przerzutka tylna... na strt/drt odradzam stanowczo... skok 130mm wg mnie może przeszkadzać a nie pomagać... tylna przerzutka po paru dniach wkręci się w szprychy i zniszczy hak i koło. Do lekkiego enduro ten rower się nadaje, ale nie do sztuczek, przy których co chwilę bajk leży na glebie. i jeszcze jedno... przy 160cm nie będziesz czuł różnicy pomiędzy 13/14".
Brooce Napisano 14 Stycznia 2010 Napisano 14 Stycznia 2010 Myślę że różnice poczuje, ale na 13 będzie dużo lepiej. Rower do streetu nie ma być wygodny, ma być "praktyczny". Im mniejszy tym lepiej (no, w granicach rozsądku). Na 13-stkach śmigają ludzie po 170, 180cm wzrostu. Northec blade - nieeee... zbyt duży skok amorka, przerzutka, hamulce - to nie to. Najlepiej poszukaj jakichś używek na allegro, bo nowego - w tej cenie - to nic dobrego nie dostaniesz.
cholewa96 Napisano 14 Stycznia 2010 Autor Napisano 14 Stycznia 2010 Chciałbym żeby się nadawał do różnych ewolucji w powietrzu oraz skokach na skateparku itd , ale żeby również dało się nim pośmigać po lesie . Chciałbym żeby mial przerzutki , ale tylko z tył , oraz dobre mocne widły o skoku 100 - 130 mm , oraz żeby był dosyć lekki . Rama najlepiej 14 , 15 , ale może być 13 , chociaż wolalbym 14. Żeby ogólnie nie był jakimś szajsem , i żeby nic w nim nie trzeba było wymieniać Zaczynam dopiero przygode z tego typu rzeczami a tak w nawiasie jescze DS 2 jest ciężka . 16 kg , daleko na nim nie polece . Waga w okolicach gdzieś 12 - 14 kg była Wypatrzyłem Octane one http://octaneone.pl/newsy.html
XxUzixX Napisano 14 Stycznia 2010 Napisano 14 Stycznia 2010 To, że będziesz daleko latał to nie zależy od wagi roweru. Bardziej zależy od umiejętności i dobrego wybicia. Jeśli chcesz mieć lekki rower to najlepiej jak złożysz go sam. Po pierwsze wybierzesz części które Ci będą odpowiadały, a po drugie masz satysfakcję że ty go złożyłeś Szukaj także rowerów używanych, może trafi Ci się coś lepszego. W moim przypadku tak właśnie było znalazłem rower używany, tylko niestety trzeba było w niego włożyć troszkę pieniędzy, ale zapłaciłem o 40% mniej niż za nowy rower i mogłem pozwolić sobie na zakup ochraniaczy, kasku i różnych środków które pomogą mi w konserwacji sprzętu. Pozdrawiam i mam nadzieje że pomogłem Aha i jeszcze jedno prz tym Octane one nie masz przerzutek ;]
cholewa96 Napisano 14 Stycznia 2010 Autor Napisano 14 Stycznia 2010 i jescze taki http://www.ambike.pl/p/pl/852/nowy+rower+dartmoor+dual+fr+dirt+dh.html bardzo ci dziękuje za pomoc aha i możesz mi jescze doradzić na temat tego roweru powyżej
Brooce Napisano 14 Stycznia 2010 Napisano 14 Stycznia 2010 Na mniejszym rowerze duuużo łatwiej robi się wszelkie ewolucje. Nie jeseś wysoki - ja mam jakieś 165cm i sądzę, że 14 to dla mnie ciut za dużo - a nie kręcę trików specjalnie. Druga sprawa - wymagania masz nie małe - a kasy... mało. Ciężko będzie zdobyć rower za 2200zł, żeby spełniał Twoje wymagania. Chyba że używany - czasem trafiają się ładne okazy na allegro w dobrej cenie. Przedstawiony Octane One (z różowym amorkiem, tak?) ma amora za 1700zł Więc raczej nie na Twój budżet. Jeszcze jedno - skok amorka. 130mm to ZDECYDOWANIE za dużo do dirtu i streetu. 100 to wg mnie max, 80 jest optymalne. W lesie też dasz radę pojeździć, choć oczywiście mniej przyjemnie. (kumpel na streetowce ze slickami i amorem 80mm objechał na lokalnym DH - dość hardcoreowym jak na północne warunki - wielu kolesi na wypasionych full'ach) Aaaa, i ostatnia sprawa - przerzutka. Jeśli naprawdę jej potrzebujesz to OK, nie zmuszam, ale... jedno że łatwo ją uszkodzić, dwa - że trudniej Ci bedzie dostać porządny rowerek z nią. Ten dartmoor - nie, rama polegnie. Super-wylajtowana do 4x, nie da rady w streecie/dirtcie (widełki tylne wyglądają na takie co by się pogięły od niedokręconej 360 (wiem bo mam) ).
cholewa96 Napisano 14 Stycznia 2010 Autor Napisano 14 Stycznia 2010 Dzięki za rady . Sorry ze tak dużo pytam i td ale ja się nie znam na takich rzeczach . Owszem jeżdze wiosne i lato codziennie po pare godzin, ale nigdy nie mialem do czynienia z dobrym sprzetem , oraz nigdy się nie zajmowałem dirt i street. Mógłbyś mi polecić jakiś rower w tym zakresie cenowym ?
Szatanisko69 Napisano 14 Stycznia 2010 Napisano 14 Stycznia 2010 Motylek http://www.rowerzysta.pl/dirt/rower-gorski-romet-butterfly-2009.html katalogowa cena 2200.
Brooce Napisano 14 Stycznia 2010 Napisano 14 Stycznia 2010 Szatanisko, płacą Ci za wciskanie tego gdzie się da? Słabe korby i amor - ale w tej cenie chyba nic lepszego nie znajdziesz. Amor będzie słaby w każdym z takich rowerów (choć na początek może być), korby... najwyżej wymienisz jak złapią luzy. Obręcze jakieś mało znane? Po częściach widzę że rower - pomimo estetycznego i "profesjonalnego" wyglądu (w odróżeniniu od Krossa SIGNa) - jest jednak dość tani (koła...). ALE - czego chcieć w tej cenie? Wg mnie warto brać. TYLKO - dlaczego opis wyposażenia rower nie zgadza się ze zdjęciem (patrz: przerzutka)??
Szatanisko69 Napisano 14 Stycznia 2010 Napisano 14 Stycznia 2010 Panie! 1. Koła Rodi, to dawna Vuelta ( obręcze rodi występują najwyższych modelach różnych marek ) 2. Amor nie jest słaby, tylko czuły na błędy w technice jazdy użytkownika 3. Jeżeli dokręcasz korby to nie powinno być problemu z luzem, suport Truvativa na bank go nie złapie. Dla mnie nie płacą za promowanie marki. Ale patrząc , na niektóre fora widać że chyba użytkownicy są sponsorowani przez sprzedawców Peace
cholewa96 Napisano 15 Stycznia 2010 Autor Napisano 15 Stycznia 2010 Ktoś tu wspominał o rowerze bez przerzutek i samym tylnim hamulcu . Bez wątpienia daki rower do street / dirt był najlepszy , ale chciałbym też rower to pośmignaia po lesie . Jak wyżej było wspominane lepiej złożyć rower , więc moze tak zrobię , przynajmiej będe wiedział na czym jeżdze . Podacie jakieś propozycje ram , wideł , kół itd ( wszystko do roweru ) ?
Szatanisko69 Napisano 15 Stycznia 2010 Napisano 15 Stycznia 2010 Nie złożysz roweru dysponując podanym przez Ciebie budżetem, który będzie lepszy niż dorwane w promocyjnej cenie nowe rowery. Dowód: Rama: Prodigy Dżony Brawo 450pln ( http://allegro.pl/item868448809_nowa_rama_prodigy_johny_bravo_fr_dh_dirt_street.html ) Koła: Na formulach i w miarę spoko 400pln obręczach ( http://allegro.pl/item878060162_kola_formula_wtb_fr_dh_enduro_nowe.html ) Może da rade złożyć coś taniej na DM24 i piastach Formuli Korba+suport: masz do wyboru 3częsciowe korby albo coś Truvativa, czego byś nie wybrał koszt od 200pln Amor: Duro, Lounch, Spiner Ammo chyba... koszt ok 300pln Kiera,mostek- widziałem kiedyś zestawy Truvativa za 100pln, możesz też kupić amoeba borla też koło 100pln Siodło - 50pln Pedały - 100pln Hamulec- bb5 mechaniczny 160pln , hydraulika koło 200/250pln Przerzutka tył- ok 80pln (deore), albo np. sr suntour duro , dobra opcja shimano sora 70pln Kaseta- sora 80zł Manetka do przerzutki - alivio ok 40pln Chwyty- 30pln Sztyca podsiodłowa- ok 50pln Łańcuch- 30pln Opony- Kenda K-Rad od 60pln / Shwalbe Table Top 200pln Dętki- 20pln Suma: ok 2500pln do 2700pln To już chyba lepiej kupić Pelicancan'a http://www.rowerzysta.pl/dirt/rower-gorski-romet-pelicancan-2009.html Aaaa... do części 3ba jeszcze napinacz, nie wiem ile kosztują ale pewnie koło 100pln.
cholewa96 Napisano 15 Stycznia 2010 Autor Napisano 15 Stycznia 2010 propo mojego budżetu to nie będzie 2200 tylko 2400 , jeśli to coś zmieni Chodziłem po necie i wyptrzyłem takie części ? Będzie dobry ten rower Rama OCTANE ONE – VOID 13,5 2.62 KG 599 zł Widelec MARZOCCHI DJ 3 DIRT JUMPER 2,80 KG 699 zł Kierownica NS Discrit High 2009 0 , 52 kg 130 zł Mostek NS Quark Pro 0, 24 kg 130 zł Siodełko Dartmoor Fusion One 0, 50 kg 80 zł 2 Opony Nokian – XXX 26 1, 92 kg 160 zł Piasty tył Novatec D252SBT 0, 60 kg 180 zł Piasty przód QR 20 Novatec Alu 0, 30 kg 58 zł Chwyty Rowerowe Accent Wing 0 , 048 kg 28 zł Hamulce Klocki Hamulcowe Elixir 67 zł Dżwignie hamulcowe Hayes x 2 0, 025 kg 200 zł Łańcuch Dartmoor Core Light 0 , 32 kg 87 zł Przerzutka tylnia Tourney RD - TX31 30 zł i jescze jakieś koła Cena całości : 2448 Waga całości : 8, 9 KG
Szatanisko69 Napisano 15 Stycznia 2010 Napisano 15 Stycznia 2010 ..."i jeszcze jakieś koła" zamiast tx-31 kup ty-18, tańsza i lepsza ( jeżeli już decydujesz się na tak niski osprzęt ) Hamulce: masz klocki i dźwignie... a gdzie reszta? Olej łańcuch i siodełko... możesz kupić coś tańszego, łańcuch salta mozesz kupic w dobrej cenie Kiera i mostek bardzo dobre, ale są tańsze. W sumie kiere i mostek możesz kupić używane, taniej i lepiej. Ale przy takim doborze części nie wyrobisz się z kasą.
XxUzixX Napisano 15 Stycznia 2010 Napisano 15 Stycznia 2010 Napisze tak posiadam takiego dartmoor co podałeś. znaczy mam taką samą ramę mam amorka Rock Shox tora (amor nie do tej dyscypliny ale daje rade ) Ta rama naprawdę dużo przeżyła, wiele dropów na płasko i wszystko żyje. Nie zgodzę się z kolegą który napisał że tylny widelec w tej ramie nie wytrzyma długo. w tej ramie miałem też założone sztywne widełki i skakałem wszystko wytrzymało ! Moim zdaniem na sam początek wystarczy Ci Kross którego wcześniej podałem. Zostanie Ci kasy na uzbrojenie i na drobne przeróbki w rowerze, wydaje mi się że to będzie najlepsza opcja. Rozważ to wszystko i przemyśl
cholewa96 Napisano 15 Stycznia 2010 Autor Napisano 15 Stycznia 2010 dziękuje . Rozważe to wszystko i przemyśle
Szatanisko69 Napisano 15 Stycznia 2010 Napisano 15 Stycznia 2010 Mam coś dobrego Chodziłem dziś po sklepie i pomyślałem o 1. unibike underground , http://www.unibike.pl/zoneone.html http://www.unibike.pl/zonetwo.html w tej cenie miałbyś wersje 2
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.