Skocz do zawartości

[ładowarki i akumulatorki] Jakie używacie do oświetlenia?

hehe12

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Potrzebuję ładowarki na akumulatorki AAA, najlepiej żeby można było ładować od 1 sztuki a nie parami (mam 3 aku w lampie). Czytałem troche na necie i podobno lepsze są te które mają najniższy prąd ładowania. Jakie macie ładowarki?

No i akumulatorki, jakie firmy polecacie?

Napisano

Ostatnio szukałem ładowarki dla siebie i na początku tygodnia zamówiłem zachwalaną i polecaną na forum elektroda.pl ładowarkę bc-700 oraz akumulatorki sanyo eneloop. Na allegro możesz sobie poczytać o tej ładowarce.

• Mod Team
Napisano

Polecam ładowarkę j.w. Enelopy mają tą przewagę nad zwykłymi aku że się nie rozładowują nieużywane. Nie będziesz zaskoczony tym że sprzęt nieużywany nie chce działać po jakimś czasie.

Napisano

Obecnie mam BC-700, wcześniej jakiegoś Batimexa (ładuje 2 lub 4) na prawie wszystkie rozmiary (od AAA do D i 9V).

Akumulatory: tył 2xAAA GP ReCyko, z przodu zaczynam testować Panasonici Infinium (wcześniej zwykłe Philipsy, są ok).

Do tego od kilku lat w aparatach cyfrowych mam ReCyko i jestem bardzo zadowolony. W telefonie 4xAAA Eneloop i też jest ok.

Oprócz zminimalizowania efektu rozładowywania się, powinny dobrze działać na mrozie.

Napisano

Eneloop czy Infinium - warto w nie zainwestować, co do ładowarki, może być BC 700 - ważne żeby ładować małym prądem.

Napisano

Najlepsza ładowarka BC -700 +Sanyo Eneloop do aparatu ;) a do oświetlenia w rowerze Duracell ,Energizer , TF1.

Wcześniej używałem starej ładowarki Czeskiej produkcji dało się tym ładować ale nic szczególnego...

Dlatego polecam ładowarkę BC-700. ;):) Cenowo może nie jest za tania ale naprawdę potrafi czynić cuda z zwykłych starych akumulatorków :) Taki zestaw jest git sam taki rok temu jakoś nabyłem http://www.allegro.pl/item874726866_ladowarka_bc_700_lcd_pomiar_pojem_4_eneloop_box.html

Napisano

Potrzebuję ładowarki na akumulatorki AAA, najlepiej żeby można było ładować od 1 sztuki a nie parami (mam 3 aku w lampie). Czytałem troche na necie i podobno lepsze są te które mają najniższy prąd ładowania. Jakie macie ładowarki?

No i akumulatorki, jakie firmy polecacie?

jak jest problem z 3 aku :wallbash:,to kupujesz 4 aku,ladujesz wszystkie razem,wkaladasz 3 do lampki po rozladowaniu wyjmujesz ladujesz 2 aku + ten z pierwszego ladowania i smiga:),

Wszystkie prawie aku firm mialem i wszystko na nasz rynek to made in China:).Chyba najlepiej sprawuja sie "Energizer-y".Niezla opcje daje Lidl:) jesli chodzi o ładowarke Tronic:),baterie tej firmy sa srednie,pozdro

Napisano

Ja używam ładowarki MW 8168 GS, ale denerwowało mnie że nie ma 4 odrębnych kanałów więc zakupiłem dodatkowo sobie ładowarkę firmy Moden z 4 odrębnymi kanałami za UWAGA - 9,90 zł i teraz jestem w pełni zadowolony.

Do oświetlenia rowerowego używam tanich akumulatorów Forever, Energy Ring, Vipow - mam już je kilka lat i nie narzekam... cały czas działają dobrze, a że się po jakimś tam dłuższym okresie same rozładowują to nie problem dla mnie... w końcu mam ładowarkę i jak widzę że siła światła spada to doładowuję je :)

Napisano

W sumie nie wiem jaką mam ładowarkę. Jakiś tam Batimex za kilka złotych.

Akumulatorki to 4x Sony CycleEnergy z przodu i 2x TF1 Forever z tyłu i nie narzekam. 

Napisano

Moim zdaniem najlepsze są Sanyo Eneloop i do tego ładowarka bc-700

jeśli używasz akumulatorków 14500 tutaj najlepszy są akumulatorki AW a ładowarka do tego tutaj masz jeden wybór ultrafire

Napisano

jak jest problem z 3 aku :),to kupujesz 4 aku,ladujesz wszystkie razem,wkaladasz 3 do lampki po rozladowaniu wyjmujesz ladujesz 2 aku + ten z pierwszego ladowania i smiga:),

Wszystkie prawie aku firm mialem i wszystko na nasz rynek to made in China:).Chyba najlepiej sprawuja sie "Energizer-y".Niezla opcje daje Lidl:) jesli chodzi o ładowarke Tronic:),baterie tej firmy sa srednie,pozdro

I jeden pozostaje rozładowany przez x czasu? Świetny pomysł...

Ładowanie po 2 aku w szeregu ma swoje wady. Byłoby ok przy założeniu, że obydwa akumulatorki są identycznej pojemności i identycznie się zużywają. W praktyce tak nie jest. W takim układzie jedno ogniwo z pary jest poszkodowane:P Dla maksymalnego wykorzystania pojemności aku i maksymalnej żywotności lepiej stosować ładowarki ładujące każde ogniwo oddzielnie

Chyba, że akusków używasz tylko do latarki, to może wystarczy normalna a za zaoszczędzoną kasę kupisz kolejne ogniwa. Jeśli jednak więcej jest tych akumulatorów to poważnie zastanów się nad lepszą ładowarką.

Napisano

Więc jeśli ładowarka nie ładuje każdej komory z akumulatorkiem osobno a ładuje po hmm dwa(lub nawet 4) to zawsze któryś jest nie doładowany albo przeładowany w opcji 3 szkodnikowane a jeden czeka :) Po pewnym czasie to wychodzi bokiem :P Inaczej goopkowate ładowarki ładujące po 2(lub 4) nie zbierają danych hmm "prądowych" z pojedyńczego akumulatorka jeno z minimum 2. Jeśli jeden jest rozładowany a drugi naładowany lub nie w pełni rozładowany(to ten czekający) to chyba łatwo się domyśleć do czego dojdzie w czasie ładowania-rozładowywania. Któryś będzie albo za głęboko rozładowany albo przeładowany. W krótkim czasie dla szkodnika nie widać różnicy, jednak po czasie akumulatorek tak pokatowany traci swe właściwości.

Zdrówka

Napisano

powiem ci że aż poczytałem instrukcję mojej ładowarki GP power bank , oczywiście ładuję 2 lub 4. Napisali że ładowarka po podłączeniu, sprawdza stan akumulatorków, jeżeli któryś jest uszkodzony to dioda miga a ładowarka nie rozpocznie ładowania... napisali że na początku też ładowarka formatuje a dopiero później ładuje ( czytaj rozładowuje oba akumulatorki do zera a później ładuje na ful) na pewno leżący naładowany akumulatorek to nic dobrego, a jeżeli używasz dwóch razem to raczej zużywają się równomiernie... morał nie rozdzielać akumulatorków...

Napisano

Lepiej niech leży naładowany, niż rozładowany. A przy nowych (ReCyko, Eneloop i inne), to może sobie leżeć i rok (podobno) i się nie rozładuje. Wsadzałem do aparatu miesiąc po naładowaniu i bez problemu robiłem na nich kilkaset zdjęć.

Nie należy też rozładowywać do 0, tylko do 0,9-1V.

Nie wiem czy jest sens się przejmować nierównym naładowaniem w parach (4). Co z tego, że naładujemy każdy oddzielnie, jak potem i tak się nierówno rozładują?

Napisano

To, że będą nierówno rozładowane, nierówno rozładowywane i nierówno zużywane, a i ich żywotność ogólnie się skróci.

Twoje cośtam działa na 4 akuski, czyli 4,8V Przerywa pracę przy iluśtam. 3 akumulatorki się rozładowują powoli, jeden bardziej, bo jest bardziej zużyty. I np 3 schodzą do 1V a jeden do 0.5V Wsadzasz komplet do ładowarki i wszystkie 3 się naładują a jeden przeładuje, bo ładowarka nie odczyta docelowego napięcia i przez resztę będzie płynął prąd, by doładować ostatni. Bo zakładamy, że ten jeden zużył się trochę szybciej. Jest to powszechne zjawisko. Np. komplet zawsze używanej razem pary- jeden ma 1850mAh a drugi 1700mAh z hakiem z tego co pamiętam, gdy je mierzyłem. I jeden by był przeładowany o 150mAh, co jeszcze bardziej go będzie zużywało. Aż w końcu ten 1700mAh jeszcze bardziej się zużyje, urządzenie dalej będzie śmigać a on szybciej się rozładuje od swojego kolegi , przekroczymy dolną granicę napięcia, ogniwo się zewrze może jeszcze na dodatek...

No mniejsza z tym dla czego, ogniwa ładowane i formowane oddzielnie będą dłużej zachowywały swoje właściwości. Jak mamy dużo akumulatorków, kupujemy dobrą ładowarkę. Mamy akuski do jednego urządzenia i za za oszczędnosć na ładowarce dostaniemy nowe ogniwa w przyszłości, to kupujemy idiot ładowarkę tyle!:whistling:

Napisano

Twoje cośtam działa na 4 akuski, czyli 4,8V Przerywa pracę przy iluśtam. 3 akumulatorki się rozładowują powoli, jeden bardziej, bo jest bardziej zużyty. I np 3 schodzą do 1V a jeden do 0.5V Wsadzasz komplet do ładowarki i wszystkie 3 się naładują a jeden przeładuje, bo ładowarka nie odczyta docelowego napięcia i przez resztę będzie płynął prąd, by doładować ostatni.

1. Przeważnie jest to 5,2V (dla 4). Do tego różnie bywa i może być stały prąd ładowania lub stałe napięcie ładowania.

2. To nie działa na takiej zasadzie. Ładowanie jest przerywane w momencie spadku napięcia, a nie uzyskania pewnej wartości (dochodzą jeszcze zabezpieczenia czasowe i temperaturowe).

Napisano

Ja posiadam ładowarkę MW 8168 GS z akumulatorkami Energizeer 2500 od jakiś dwóch lat i jestem bardzo zadowolony. Przy naładowanych akumulatorach jestem w stanie zrobić ponad 400 zdjęć z fleszem lub świecić Sigmą Pavą ok. 3-4 godzin w trybie max. Co do enelopów, to mają one jedną zasadniczą wadę...pojemność. Jeżeli sprzętu używa się często, to zamiast akumulatorków z długim okresem "życia" lepiej kupić te pojemniejsze. Ja to rozegrałem tak, że enelopy kupiłem jako baterie zapasowe jakieś 6 miesięcy temu. Do dziś mi się nie przydały.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...