Skocz do zawartości

[buty] Pierwsze buty na rower,najlepiej uniwersalne.

Grzeniu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

To mój pierwszy post,więc jeśli coś jest nie tak, to proszę moderatorów o poprawę,ewentualnie przeniesienie.

Po I bardziej zaawansowanym sezonie na nowym rowerze, noszę się z zamiarem kupna obuwia na dwukołowy pojazd.Nie myślałem jeszcze o butach w systemie SPD,bo to bardziej zaawansowana technika, a ja jakby nie patrzeć jeszcze "raczkuję".Poszukuję czegoś uniwersalnego,wygodnego,ładnego,w miarę taniego (około 200zł).Mówiąc jednym słowem-czegoś dobrego na początek B)

Co koledzy/koleżanki moglibyście zaproponować "młodemu"? :sorcerer:

Napisano

Moim zdaniem jeśli nie SPD, to każde przewiewne buty sportowe będą dobre. Nie ma typowych butów rowerowych bez mocowania na bloki. Po prostu mija się to z celem. Z drugiej strony w butach bardziej turystycznych myślę, że mógłbyś sobie dać radę na platformach, ale w mojej opinii będzie to zwyczajny przerost formy nad treścią :sorcerer: Decyzja należy do Ciebie. Ja radzę jeśli kupować buty, żeby tylko kupić i jeździć dalej w na platformach to bez sensu, jeśli kupić buty i uczyć się jeździć w SPD to jest to jak najbardziej postęp i na pewno uzasadnione koniecznością kupna nowego obuwia.

Pozdrówko.

Napisano

Może troszkę źle sprecyzowałem, :) Chodzi mi o buty,które mają mocowanie na bloki,ale żeby były dobre dla początkującego,który raczej w tym sezonie jeszcze na SPD(takie całkowite) się nie przerzuci. :)

(proszę o cierpliwość i wyrozumiałość ;):D )

Napisano

Poszukaj coś z butów turystycznych (trekkingowych). Pierwsze i najważniejsze to nie wiemy, czy szukasz butów w teren czy na szosę. Każda rzecz, która jest do wszystkiego jest do niczego ;) Tutaj, zasada ta sprawdzi się jak ulał.

Napisano

Nie baw się w żadne uniwersalne buty, kup od razu typowe do MTB czy szosy, zależnie od tego na czym jeździsz. Jak do MTB to mógłbyś się zastanowić nad Shimano 086, kosztują one co prawda ponad 200zł, ale na początek to dobry wybór, lekkie, przewiewne i chyba występują też w wersji szosowej...

Uwierz, że jak zaczniesz już trochę jeździć w SPD, to już nie będziesz chciał jeździć inaczej ^_^

Napisano

Biorac pod uwage 'moja' sytuacje, jezdze w SPD od niedawna bo od ~pazdziernika, ale nie to jest najwazniejsze. Jak Cie stac to bierz jak najlepsze buty typowo rowerowe. Jestem pewien praktycznie w 100% ze juz nigdy wiecej w normalnych butach nie bedzie takiej frajdy.

Najwazniejsze i najsmieszniejsze jest to, iz moja dziewczyna ktora nie chciala nic slyszec o przypimaniu sie do roweru (SPD), przeczytala cichaczem chyba caly 20 stronicowy temat na forum o butach i systemie, nie przyznajac sie sprobowala i teraz nie ma nic przeciwko, a bardzo sie zainteresowala w temacie, nawiasem mowiac chyba juz nie mogla zniesc moich 'ochow i achow' na temat SPD, ze zalozyla na sucho moje buty (5 rozmariow za duze) i przypiela sie aby sprobowac jak spalem.

Napisano

Tak czytam wasze pozytywne komentarze o SPD i mimo pewnych obaw(obawa przed upadkiem z zatrzaśniętymi butami ;) )powoli się przekonuję.Z tego co się orientuję, jeśli buty SPD,to i pedały w tym systemie.Możecie polecić jakiś tani,dobry na początek zestawik(pedały + buty[buty polecane przez kolegę Fludi bardzo fajne,ale troszkę ponad budżet ;)])?Wszystko kręci się wokół MTB i z tego co doświadczyłem po ostatnim sezonie,to chciałbym w butach także co nieco móc pospacerować.

Napisano

Proponuje buty shimano m076 i pedały m520. Musisz się jednak liczyc z kosztem ok. 300zł. Można oczywiście taniej ale musiałbys kupić uzywane pedały i np. takie buty http://www.allegro.pl/item877776348_nowe_buty_spd_shimano_sh_mt21c_rozmiar_43.html . Pewnie będzie można w pospacerować ale buty spd są do jeżdzenia, a nie do szkoły w góry i na rower. Jeżeli nie masz tych 300 zł to lepiej poczekaj i dołóż.

W tych pierwszych butach będzie ci się lepiej i szybciej jeździło niż w drugich ;)

Napisano

Hmm,chyba rzeczywiście dołożę i zakupię już ten zestaw SPD.Kiedyś trzeba zacząć ;) Trudno się przestawić? ;)

Napisano

Jak chcesz też chodzić w butach to powinieneś wybrać coś z oferty Shimano, oferta chyba najtańszych, markowych butów SPD http://centrumrowero.../Kategoria.aspx

Jak wybierzesz coś bardziej sportowego to z chodzeniem już jest gorzej, ale za to lepiej się jeździ.

Kiedyś były też buciki firmy kruk ale na allegro ich w tej chwili nie ma, nie wiem czy są jeszcze dostępne. Może trzeba by było poszukać to by się jeszcze znalazły. Tutaj masz opinię o tych butach http://www.forumrowe...ansze-buty-spd/

Ja do turystycznej jazdy używam tych butów http://www.sportset....=1049&osCsid=cf Są naprawdę bardzo fajne i wygodne. Można w nich wygodnie zwiedzać, zaliczyły nawet dyskotekę, ciekawe jak później parkiet wyglądał ;) Co prawda są droższe niż te 200 zł ale według mnie są warte swojej ceny. Trudno wybrać coś uniwersalnego ale te specialized są i trochę sportowe i bardzo wygodne do chodzenia. Osobiście posiadam dwie pary butów. Te spece i typowo sportowe shimano.

A o upadki w SPD się nie bój. Przeważnie wywrotki następują przy zerowej prędkości więc nie są niebezpieczne. A przy okazji będziesz miał co napisać w temacie o upadkach w SPD ;)

Napisano

wg mnie to możesz rzucić okiem na buty firmy accent (www.velo.pl).

nie jeździłem w nich ale w rękach wypadają przekonująco: uszyte są sensownie, wykonanie dobre, sztywność podeszwy dobra jak na buty uniwersalne, turystyczne, można na nich pokonywać całkiem miło dystanse nożnie ;) posiadam obecnie obok butow do scigania się takze takie turystyczne wszędołazy, w butach tego typu jezdzilem od poczatku mojej kariery spd (2000r)

http://www.allegro.pl/item878252934_wyprzedaz_nowe_buty_accent_terrano_39_i_40.html

do tego najtansze i moim zdaniem nie takie kiepskie

http://www.allegro.pl/item876321639_pedaly_shimano_pd_m505_505_srebrne_bloki_okazja.html

zestaw budzetowy ale moim zdaniem dobry.

Napisano

Dzięki panowie za porady :wallbash: a powiedzcie mi,bo mnie to trapi ;) jak to jest jak się ma SPD i na przykład jedzie przez miasto,a na światłach wypadnie się zatrzymać,da się wypinać z "uwięzi",czy trzeba szukać oparcia? :)

Napisano

Dzięki panowie za porady :) a powiedzcie mi,bo mnie to trapi :D jak to jest jak się ma SPD i na przykład jedzie przez miasto,a na światłach wypadnie się zatrzymać,da się wypinać z "uwięzi",czy trzeba szukać oparcia? :P

Da się :wallbash: Na początku ~pierwsze 2 tygodnie musisz sobie zakodować że jak się zatrzymasz to noga od razu się wypina i jesteś bezpieczny. Potem to będzie naturalny odruch i będziesz nogę zdejmował tak jak w normalnym bucie :)

(streszczenie posta dwa akapity poniżej)

Uwierz mi na słowo, bo jeżdżę w SPD dopiero 2 lata, więc pamiętam doskonale jak to było przy 0 km/h. :) Co więcej, dwa lata temu byłem w identycznej sytuacji jak Ty. Pasowało mi kupić jakieś spd w końcu, bo dostrzegłem szybko, że platformy to nie jest to ;) Oczywiście oczytałem się na forum o dobrych i tanich butach m075, wówczas bardzo popularnych. Jednak miałem to szczęście, że niedługo potem na rynek weszły nowe buty m085. To co wyróżniało je od m075 to klamra. Myślałem sobie, że to pierwsze buty, to nie ma co przesadzać, z resztą w ogóle nie wiedziałem co mi się przyda itd... Ale trafiłem na promocję i kupiłem wtedy te buty za 230 złotych.

Nawet nie wiesz jak bardzo się cieszyłem po tygodniu jazdy w tych butach... SPD to jest w ogóle inna bajka. Ale do czego zmierzam :) Otóż po dwóch sezonach jazdy w tych butach dostrzegłem, że brakuje mi miejsca na kołki. Jazdy bez klamerki, którą można podciągnąć w dowolnym momencie już sobie nie wyobrażam i powiem szczerze, że po wielu błotnych maratonach bez kołków również (chociaż jeszcze przynajmniej ten sezon muszę przejeździć bez nich). Wtedy zapewne nie kupiłbym butów z kołkami, bo już klamra to było dla mnie coś niepotrzebnego. Jednak następne moje buty spd będą z klamrą i kołkami i Tobie też polecam... tak jak koledzy wyżej napisali: model m086 - to samo co m085 tylko ma miejsce na kołki i może troszkę lepiej wyglądają :)

STRESZCZENIE POSTA:

Jeśli możesz, to zainwestuj w buty z klamrą i miejscem na kołki. Polecam z czystym sumieniem m086 (zwróć uwagę na rozmiarówkę, przeważnie o 1 większą niż normalnie). Uwierz mi na słowo, że kołki i klamra Ci się przydadzą. Przekonasz się o tym na pierwszym cięższym maratonie i potem nie będziesz chciał butów bez nich. Tak że buty m086 i pedały m520 i będziesz zadowolony :)

Napisano

Dla niezdecydowanego co do spd polecam buty pokroju Accenta - tanie i bardzo uniwersalne.

Trochę ciężkie, ale mają naprawdę grube i sztywne podeszwy jak na but turystyczny. Jak się rozmyślisz z jazdy na rowerze, to na spacery do lasu w sam raz :wallbash: Na twardym czuć, że podeszwa twardsza niż w zwykłym adidasie, ale w porównaniu do butów typowo mtb chodzi się naprawdę komfortowo.

Po ponad 5 kkm (nierzadko w śniegu, deszczu) nic się nie rozkleja i są w dobrym stanie.

A pedały to tylko i wyłącznie pdm-520. Jak się polubisz, nauczysz i przyzwyczaisz to najwyżej wtedy kupisz sobie coś lepszego, w przeciwnym wypadku nie będzie Ci żal kasy ;)

Napisano

Polecam również Shimano PD-M520. Ja dostałem swoje gratis po sąsiedzku i mimo dobrych 2 tyś km, działają bardzo prawidłowo, luzów nie stwierdza się :) Mam buty Specialized Comp, więc z tej racji mogę polecić, Body Geometry robi swoje.

Pozdrówek :)

Napisano

Ja bym raczej, polecił 540 pedały, za lepszą ośkę. I za pancerność mam na nich lekko ponad 8k km przejechane i żadnych luzów jeszcze, gdy u znajomego z połową tego dystansu w 520 już jakiś minimalny się pojawił...

Napisano

Ja też gdy wiosną ubiegłego roku szukałem butów i pedałów, chciałem iść koszcie bo się bałem, że się to mi nie spodoba, itd. itp., a jednak w końcu czytając opinie tutaj czy na jakiś innych portalach, coraz bardziej się przekonywałem, że nie warto i odłożyłem, na te rzeczy troszkę więcej kasy.

Napisano

Póki co czytam i oglądam filmy instruktażowe o SPD :) Chyba się zdecyduję....spodobały mi się buty m086,opinie też mają dobre(mam nadzieję,że w nich będę jeszcze bardziej podobał się płci przeciwnej :)) ,a pedały,to się jeszcze zobaczy.Pora zacząć składać mamonę na kupkę( 25 stycznia osiemnastka,więc liczę na dotacje :) )

Napisano

W SPD nie ma nic szokującego i trudnego, ale sam się przekonałem o tym dopiero jak spróbowałem :) Warto rozkręcić sprężynę do końca na minus, przynajmniej w początkowej jeździe. Ułatwia wypinanie. No i koniecznie trzeba wyrobić nawyk przekręcania nogi, nawet na sucho :)

Pedały to Twój wybór. Lepszy wyższy model, ale czy 520 są aż tak tragiczne? Polemizowałbym :) Z 18 pewnie zgarniesz, więc i na SiDi by Ci starczyło!

Pozdrówko

Napisano

Co do wypinania i wpinania - jest to banalnie proste do nauczenia. Od niedawna jeżdze w spd i nie zaliczylem ani jednej gleby :) a przed światłami poprostu wypinalem noge 5 metrow wczesniej. Wyreguluj na poczatku bloki, sprezyne i zawsze zaciskaj mozno buty tak, zeby pieta nie miala luzu.

Napisano

Nie wątpię,że jest to do nauczenia i wejdzie mi w nawyk po paru dniach prób :) Butki (po dołożeniu paru złotówek) mają być moim prezentem urodzinowym,teraz pozostaje mi czekać :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...