Skocz do zawartości

[astma] jakie leki ?

rafalek940

Rekomendowane odpowiedzi

z tym sie nie zgodze... moj dzieciak ma ostra astme, aktualnie jest na : nebulizacje ipratropina, pulmicort 250, salamol, + do nosa: avamyst, chromohexal, alergodil + berodual wziewnie i moge powiedziec smialo ze ipratropina bardzo mu pomaga ale musimy mierzyc mu tętno przed i po bo telepie nim strasznie. Tzn juz sie przyzwyczail ale na pewno nie mozna sie tym bezkarnie szprycowac jak piszesz bo ci pikawa wysiadzie

Spoko foly, bromek ipratropium tez przyspiesza tetno, ale znacznie slabiej niz salamol o ktorym wspominasz (dzialaja przez inne receptory)- jesli podawane sa razem w nebulizacji to oczywiscie salamol dominuje i serce wali. Skoro masz oba te leki i odwage w sercu :) to mozesz ich sile dzialania bezkarnie sprawdzisc na sobie - chyba ze masz na koncie przebyty zawal :D (Po salamolu zmierz puls za 5 min - po ipratropium za 15).

I oczywiscie nikogo, nie zachecam do brania tych lekow jako "koksu" bo (nawet bez jednoczesnego submaksymalnego wysilku) moga wywolac smiertelne zaburzenia rytmu serca.

Ze nie wspomne o obciachu na testach antydopingowych. ;)

Co Wy z tym ipratropium?! Przy podawaniu wziewnym mniej niż 1% leku ulega wchłonięciu do krążenia. No i działanie max jest po godzinie, więc po godzinie należałoby zmierzyć HR. I w ogóle ipratropium nie jest lekiem I rzutu w astmie. II rzutu też chyba nie, więc....

Co Wy z tym ipratropium?! Przy podawaniu wziewnym mniej niż 1% leku ulega wchłonięciu do krążenia. No i działanie max jest po godzinie, więc po godzinie należałoby zmierzyć HR. I w ogóle ipratropium nie jest lekiem I rzutu w astmie. II rzutu też chyba nie, więc....

Wiec co wlasciwie? Ktos tu pytal o dzialania niepozadane i tyle.

witam sam mam astme i powiem wam ze jest wszystko dobrze dopóki sie nie sforsuje,nie scigam sie wiec jest mi latwiej ale gdy przycisne troszke mocniej a na dworze jest chlodno to zaczyna mi sie skracac oddech.Powiedzialem o tym mojej Pani doktor pulmunolog i zapytalem czy moge brac doraznie przed jazda ventolin(salbutamolum) lek wziewny powiedziala ze jak najbardziej jest to lek dorazny i mozna go stosowac przed wysilkiem i powiem wam ze pomaga :) .Kiedys stosowalem singulair dobre to bylo ale trzeba bylo brac caly czas a mysle ze nie ma co sie szprycowac lekami jak nie ma takiej potrzeby :)

mastersound, ja biorę ventolin zawsze na około 15-20 minut przed startem - tak ustaliliśmy z lekarką po kilku eksperymentach, musisz sam przetestować na sobie co ci pasuje a co nie i jakie są efekty w celu dobrania optymalnej mieszanki :). Ja na singularze czuje się jak by mi ktoś ogranicznik założył - jadę jadę, ale zupełnie nie mogę wejść na wysokie obroty.

• 2 tygodnie później...

Witam.

Ja tesz choruje na podobną chorobe płuc POCHP cos podobnego do astmy.Mam 45 Lat jezdze od 15 lat wczesniej nie mogłem zdrówko nie pozwoliło.Rowerkiem jak tylko zdrówko pozwoli i jak wiosna sie zaczyna i temperatura powietrza wzrasta do 10s.to wskakuje na mój rower mam ATHOR CLASSIC TREKING. i juz smigam na poczatek 5do 10km. potem coraz wiecej nie przekraczam 40km. bo mi pluca rozerwie męcze sie strasznie mimo brania duzo leków a biore tego sporo.EUCHHILIIIN200;EUPHILLINUM300;ZAFIRON 1KAPS.RANO I WIECZ.;ATROVEN 4-2WZIEW;FLIXOTIDE250 2X2WZIEW;I JESZCZE NA DODATEK VENTOLIN DORAZNIE WRAZIE NAGŁYCH DUSZNOSCI.Do tego jestem juz tesz po zawale wiec serducho tesz nie najlepszej kondycji.Ale sie trzymam jakos wiec nie ma co nazekac i oddawac sie pasji jezdzenia na rowerze,jest tesz kto moze w moim wieku jezdzi na takie małe wypady.Jestem z Poznania moze ktos by chetnie zemna pojezdził,czekam na propozycje.

• 7 miesięcy temu...

Pisaliście o singularze, u mnie było tak że dość długo go zażywałem, potem z przyczyn głownie finansowych przerzuciłem się na Monkastę i teraz żałuję że wcześniej przepłacałem, bo skoro skład jest ten sam to nie rozumiem jaki jest sens płacić za nazwę czy opakowanie dodatkowego hajsu :/ Właściwie to chyba nawet trochę lepiej znoszę chorobę przy tym leku, nie zastanawiałem się nad tym specjalnie, ale w sumie to przejeździłem na rowerze całe wakacje i nie miałem żadnego

Astma, astmą niby jakąś jej postać mam + alergię, od 10lat nie faszeruję się, żadnymi lekami, tylko doraźnie coś na alergię jak już nie wytrzymuję. Najlepszym treningiem na astmę jest stały trening, który zwiększa możliwości organizmu, a nie sztuczne faszerowanie się chemią, która daje tylko efekt chwilowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...