Skocz do zawartości

[rower] trek 8000 (09) vs Scale 40 (2010)

gutek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!!

Mam pytanie poglądowe. Co sądzicie o tych dwóch rowerach?

http://www.ssc.pl/trek2009/8000.html

Trek obniżył cenę i powiem szczerze, że daje do myślenia w porównaniu do Scotta Scale 40 2010 http://www.scott.pl/product.php?id_cat=231&id_prod=1274. Brakuje mi w Treku blokady amora na kierownicy... Nie mam też nigdzie realnych danych na temat jego wagi. Rower służyć ma do kilku maratonów w sezonie i do typowych tras XC. Teren górzysty, praktycznie nie będzie widział dróg asfaltowych, często błoto i kamienie.

Co byście polecili z tych dwóch maszyn? Aha-wzrost 178, 68 kg (Trek myślę nad 18,5" Scale -nie wiem jeszcze-jestem pomiędzy M a L-muszę się przymierzyć).

Napisano

Najlepiej gdybys do obu sie przymierzyl. Mam dokladnie tyle wzrostu co ty, i jezdzilem na ramie 8900 17,5 cala, ale z koniecznosci, bo nastepnym rozmiarem w 2007 roku byl 19,5. 18,5 bylaby idealna. Jezeli lubisz dlugie ramy to wybralbym Treka, bo 18,5 jest dluzsza niz L-ka Scale, a ma nizszy przekrok. Wagowo oba rowery powinny byc porownywalne.

Napisano
Brakuje mi w Treku blokady amora na kierownicy...

Nic nowego, cięcie kosztów :D

Zakładając, że budżet masz około 5000 zł przymierz się też to 3 konkurenta ww., tj. Gianta XTC 2010 ;)

Napisano
Rama karbonowa i osprzęt naparwdę spoks....

Akurat w "stary" carbon z FLX to ja bym się nie pchał :wallbash: Taka rama waży 1250 gram przy 18 "

Za 7k to można już coś sensownego złożyć :voodoo:

Napisano

Mati a nowy FLX się nadaje:)

Ja słysze dobre opinie na temat Meridy.

Poza tym Waga to nie wszystko np. nowy S-works Stumpjumper ht waży ok 1,3 kg.

W cenie 7 k oczywiście można coś lepszego...

Napisano

Gutek na twoim miejscu kupił bym Treka. Dlaczego? Dlatego że trek daję dożywotnią gwarancję na ramę, natomiast Scott tylko 2 lata. Moim zdaniem rama to podstawa i wydając na rower tyle kasy, warto mieć asa w rękawie w postaci dożywocia. Dodam również że miałem scale 50 z 2008r w którym pękła główka ramy po przejechaniu 400km. Warto wspomnieć także o tym, że rama Scale jest bardzo wycieniowana w związku z czym o wgniecenie nie trudno.

Pozdrawiam i życzę udanego wyboru.

Napisano

W tych meridach masz przynajmniej porządny amor, a nie jakies reby.

uwielbiam takie opinie. Ktore nic nie mowia.

Wracajac do tematu, tez bym wzial tego Treka. Ten Scott to fajny bajer, ale taka anorektyczna konstrukcja moze nie miec zbyt dlugiej zywotnosci,wydajesz sporo kasy, wiec bym sie nad tym zastanowil. Rowniez dla przykladu te opony Schwalbe Rocket Ron - ostatnio o nich czytalem,bo chcialem kupic, ze b. lekkie, ale za to niezbyt trwale,szczegolnie jak Ci sie zdarzy jezdzic po kamieniach.

To tylko przyklad oczywiscie, nie chce sie rowniez tutaj wymadrzac, ale taka jest moja opinia - Trek.

Napisano

Co z tego że jest wycieniowana jeżeli jest to jedna z najsztywniejszych ram ?

Ja bym szukał roweru testowego za te pieniądze z twomarku jakiegoś Cannona, na allegro był rower Cube HTC carbonowa rama, reba, pełne Xt, durin Ja bym coś takiego szukał bo mozna kupić rower klase wyżej w idealnym stanie z gwarancją za 7000zł.

Z tego cube rama była wstawiana za 2800zł z gwarancją 2 letnią co o czymś świadczy.

Napisano

Jezdze na 8000 i moge powiedziec ze to swietna rama. Bardzo sztywna, super jakosci lakier..po wielu glebach, przejazdach po strumykach, przeciaganie po krzakach,lakier jest w spaniałej kondycji. Hydroformowane alu nie budzi zadnych zastrzezen, wszystkie połączenia wykonane bardzo starannie jakby z monolitu. To moj pierwszy TREK, jednak mam nadzieje ze bedzie ich kiedys wiecej a marki na pewno juz nie zmienię na inna,,no i ta gwarancja na ramę :whistling:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...