QauczuQ Napisano 12 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Witajcie, sory za drobne i moze glupie pytanie ale chce poznać waszą opinię i doświadcenia . POneważ musze zmieniać kasete i łańcuch co juz wybrałęm chcaiłbym także podmnenić kółeczka prowadzace na nowe (obecne są już mocno starte). Sklep w którym chce kupić te sprzta (ostre negocjacje i najlepsza oferta) niestety ma tylko takie kółeczka: http://www.mbike.pl/Koleczka-BBB-RollerBoys-BDP-01-10z-przezroczyste-2(4,9153,9314).aspx jak widać są one do cyt.: "- Kółka do przerzutki 10 z. - kompatybilne z napędami Shimano 7- i 8-biegowymi; Campagnolo 8-, 9- i 10-biegowymi, SRAM ESP do 2004." czy zrobi to jakąś wielką róznice ze zamontuje je do mojego 9 rzedowego napedu opartego o przerzutkę XT? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 12 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Nie miałem, więc trudno coś na 100% stwierdzić ale na zdrowy rozum co mają kółeczka do liczby przełożeń?? Według mnie powinno śmigać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 12 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Nie zrobi zadnej roznicy, oprocz mniejszej wagi w porownaniu do 11t. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieri Napisano 12 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 A koleczka napedu 9 nie maja wezszych zebow anizeli 8 czy 7? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QauczuQ Napisano 12 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 A koleczka napedu 9 nie maja wezszych zebow anizeli 8 czy 7? tego nie wiem, pewnie mają ale kwestia czy ta różnica jest istotna. Skoro Pan 1415chris pisze że nie to chyba zasugeruje się jego opinią. Panie 1415chris w razie problemów zgłoszę sie z czekiem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 12 Stycznia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Róznica miedzy mniejszym kółeczkiem a wiekszym jest taka ze wieksze sie kreci wolniej przez to mniej hałasuje Ale do wózka mozna wsadzić jeden rozmiar +/- 1 czy 2 zeby. Jak dasz za duzt łańcuch moze ci o wózek trzeć. Co do zebów wszedzie sa one jednakowe (chyba ze sie zetra). Róznic sie mogą łozyskowaniem, zwykła tulejka w palstiku, tulejka w metalu, ceramiczne łozyskowanie (np XT) i kulkowe (maszynowe) do wyboru do koloru tylko cena ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QauczuQ Napisano 12 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Róznica miedzy mniejszym kółeczkiem a wiekszym jest taka ze wieksze sie kreci wolniej przez to mniej hałasuje Ale do wózka mozna wsadzić jeden rozmiar +/- 1 czy 2 zeby. Jak dasz za duzt łańcuch moze ci o wózek trzeć. Co do zebów wszedzie sa one jednakowe (chyba ze sie zetra). Róznic sie mogą łozyskowaniem, zwykła tulejka w palstiku, tulejka w metalu, ceramiczne łozyskowanie (np XT) i kulkowe (maszynowe) do wyboru do koloru tylko cena ... hm.... chyba nie do końca Cię rozumiem. Może nie doczytałeś. Rozchodzi się bardziej o grubość kółeczek w napedach 8 i 9 rzedowych i wykorzystaniem tych pierwszych w tych drugich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 12 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Nie ma zadnej roznicy w grubosci kolek, mam 11t i 10t sa identyczne. Ok jest roznica, czym wieksza srednica tym mniej mocy potrzeba do obracania kolek. Kiedys niemiecki Bike magazin podal info ze porownanie 15t i 10t daje ok 0.8watt oszczednosci, co przekladajac na predkosc, wiecej chyba mozna uzyskac poprzez dodatkowa sile odrzutu uzyskana poprzez 'pierdzenie' w czasie jazdy Tego 'Pana' to bym sobie darowal... a czeki mozesz wysylac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 13 Stycznia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 ...Może nie doczytałeś. Rozchodzi się bardziej o grubość kółeczek w napedach 8 i 9 rzedowych i wykorzystaniem tych pierwszych w tych drugich Mozeliwe ze cie nie zrozumiałem jak nalezy ja tam uzywam lancuchów 8 rzedowych na 9 rzedowym napedzie wiec i kółeczka raczej problemów nie sprawią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.