Skocz do zawartości

[przerzutka części] kółka prowadzące

QauczuQ

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

sory za drobne i moze glupie pytanie ale chce poznać waszą opinię i doświadcenia . POneważ musze zmieniać kasete i łańcuch co juz wybrałęm chcaiłbym także podmnenić kółeczka prowadzace na nowe (obecne są już mocno starte).

Sklep w którym chce kupić te sprzta (ostre negocjacje i najlepsza oferta) niestety ma tylko takie kółeczka:

http://www.mbike.pl/Koleczka-BBB-RollerBoys-BDP-01-10z-przezroczyste-2(4,9153,9314).aspx jak widać są one do

cyt.: "- Kółka do przerzutki 10 z. - kompatybilne z napędami Shimano 7- i 8-biegowymi; Campagnolo 8-, 9- i 10-biegowymi, SRAM ESP do 2004."

czy zrobi to jakąś wielką róznice ze zamontuje je do mojego 9 rzedowego napedu opartego o przerzutkę XT?

A koleczka napedu 9 nie maja wezszych zebow anizeli 8 czy 7?

tego nie wiem, pewnie mają ale kwestia czy ta różnica jest istotna. Skoro Pan 1415chris pisze że nie to chyba zasugeruje się jego opinią. Panie 1415chris w razie problemów zgłoszę sie z czekiem :D .

• Mod Team

Róznica miedzy mniejszym kółeczkiem a wiekszym jest taka ze wieksze sie kreci wolniej przez to mniej hałasuje :wallbash: Ale do wózka mozna wsadzić jeden rozmiar +/- 1 czy 2 zeby. Jak dasz za duzt łańcuch moze ci o wózek trzeć.

Co do zebów wszedzie sa one jednakowe (chyba ze sie zetra). Róznic sie mogą łozyskowaniem, zwykła tulejka w palstiku, tulejka w metalu, ceramiczne łozyskowanie (np XT) i kulkowe (maszynowe) do wyboru do koloru tylko cena ... :voodoo:

Róznica miedzy mniejszym kółeczkiem a wiekszym jest taka ze wieksze sie kreci wolniej przez to mniej hałasuje :P Ale do wózka mozna wsadzić jeden rozmiar +/- 1 czy 2 zeby. Jak dasz za duzt łańcuch moze ci o wózek trzeć.

Co do zebów wszedzie sa one jednakowe (chyba ze sie zetra). Róznic sie mogą łozyskowaniem, zwykła tulejka w palstiku, tulejka w metalu, ceramiczne łozyskowanie (np XT) i kulkowe (maszynowe) do wyboru do koloru tylko cena ... :P

hm.... chyba nie do końca Cię rozumiem. Może nie doczytałeś. Rozchodzi się bardziej o grubość kółeczek w napedach 8 i 9 rzedowych i wykorzystaniem tych pierwszych w tych drugich ;)

Nie ma zadnej roznicy w grubosci kolek, mam 11t i 10t sa identyczne.

Ok jest roznica, czym wieksza srednica tym mniej mocy potrzeba do obracania kolek. Kiedys niemiecki Bike magazin podal info ze porownanie 15t i 10t daje ok 0.8watt oszczednosci, co przekladajac na predkosc, wiecej chyba mozna uzyskac poprzez dodatkowa sile odrzutu uzyskana poprzez 'pierdzenie' w czasie jazdy ;)

Tego 'Pana' to bym sobie darowal... a czeki mozesz wysylac :)

• Mod Team

...Może nie doczytałeś. Rozchodzi się bardziej o grubość kółeczek w napedach 8 i 9 rzedowych i wykorzystaniem tych pierwszych w tych drugich ;)

Mozeliwe ze cie nie zrozumiałem jak nalezy :) ja tam uzywam lancuchów 8 rzedowych na 9 rzedowym napedzie wiec i kółeczka raczej problemów nie sprawią :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...