Skocz do zawartości

[koła] Jakie opony do obręczy

misiak2101

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Pytanie jak w temacie mam obręcze 559x21 na oponach 26x1.95 (52-559) i chciałbym założyć jak najwęższe oponki ,aby jeździć szybko po asfalcie. Zależy mi na bardzo niskich oporach toczenia, nie zależy mi na komforcie.Czy wejdą mi opony 26x1.0 czy jednakże szersze 26x1.25. Wiadomo że zalezy mi na bezawaryjnej , a co za tym idzie pewnej jeździe.Z góry dziękuje za pomoc....

• Mod Team
Napisano

Zalozysz obie na ta obrecz ale mi sie mwydaje ze 1" chyba za wąska bedzie, 1.25 juz predzej. Jak masz opony pod ręka to przetestuj.

• Mod Team
Napisano

Panowie, a na jakiej podstawie twierdzicie, że 1.0 będą za wąskie? Ja nie widzę przeszkód. Kenda Kontender 1.0 na Mavicu X517:

img0885j.th.jpg img0886m.th.jpg img0887q.th.jpg

Napisano

Moje obawy tkwią w szerokości obręczy kolega misiak2101 napisał że ma 559x21, więc oponkę 1" się z pewnością da założyć ale czy obręcz nie jest za szeroka ? Powiedz Odi jaką masz szerokość swojej czy nie 559x17 ?

Napisano

Właśnie niemam tych oponek chciałbym zakupić dwie dobre , pasujące jak ulał.Słyszałem że opony 1 calowe pasują na obręcze o szerokości zewnętrznej 23milimetry a moja obręcz ma zewnętrzną średnicę mniej więcej 26mm także chyba 1calowe nie bedą pasować...

• Mod Team
Napisano

Zmierzyłem felgę - ma ździebko ponad 22mm szerokości zewnętrznej.

PS. Czy dobrze myślę, że w wymiarach " 559x21" 21 nie jest szerokością obręczy w mm?

Napisano

Zmierzyłem felgę - ma ździebko ponad 22mm szerokości zewnętrznej.

PS. Czy dobrze myślę, że w wymiarach " 559x21" 21 nie jest szerokością obręczy w mm?

No właśnie 21mm oznacza wewnętrzną szerokość obręczy a zewnętrzną mam około 26mm , także wniosek że 1.25cala oponki muszę załadować gdyż mają 32 mm szerokości a nie tak jak 1 calowe 23mm.

• Mod Team
Napisano

Tak własnie sie wydaje. 559 to rozmiar obreczy na 26" choć mierzyłem i tyle mi nie wychodziło (ani wewnetrzna ani zewnetrzna) :wallbash: a drugi rozmiar jest szerokością wewn. obreczy. bo mierzylem u mnie i tylej jest (mam 559x19 i 19 mam wewn.).

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Dzieki Panowie za pomoc....założyłem dzisiaj KENDY KONTENDERY 26x1.25....miałem trochę problemów przy montażu, gdyż pierwszy raz w życiu zmieniałem opony i dętki w rowerze(sic!)...oczywiście odbyłem jazdę próbną...toczą się bardzo ładnie....lżej się jedzie...pozdrawiam ...można zamknąć temacik:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...