Skocz do zawartości

[rama] Author czy Bulls

progrand

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Przejeździłem 5 sezonów na ramie Wheeler 4900, która dobrze mi służyła ale pojawiły się ostatnio pęknięcia w okolicy suportu i co gorsza pod hakiem przerzutki. Niestety budżet nie pozwala mi na zakup czegoś lepszego co posłużyłoby na lata, więc myślę o ramie przejściowej na przynajmniej dwa sezony, nie odbiegającej jednak za bardzo od osprzętu XT, Fulcrumów, hydraulików Elixir i Reby. Poprzednia rama ważyła 2kg, ale nie zależy mi na wadze i wiem że w okolicach 500-600zł nic dużo lżejszego nie znajdę. Po powierzchownym przejrzeniu internetu rzuciły mi się w oczy dwie ramy Author Traction i Bulls Bushmaster, rozmiar 19 cali.

Author Traction

Na plus malowanie, gwarancja 2 lata, popularna marka, waga 1,75kg dla 19 (ale czy prawdziwa?). Na minus zintegrowane stery (nie istotne aż tak), gorsze aluminium niż 7005 które miałem w Wheelerze, podobno nie najlepsze opinie o tych ramach, słabe rowery składają na niej, no i brak typowej ramy DISC (to też nie aż tak istotne). Cena to 500-639zł

Bulls Bushmaster

Na plus mocowanie tylko DISC, sprawdzona zagraniczna firma, stery, alu 7005, geometria, rzadko spotykana u nas i cena. Na minus jak dla mnie malowanie, brak mocowania 2 koszyka (czasem się przydaje), podobno waga 1750g nie jest prawdziwa (1,8kg dla 42cm!), nie wiem jak z gwarancją, podobno też nie dostaje się dowodu z nr ramy, wszystko to wygląda na produkt 2 jakości, nie ma rowerów na tak malowanej ramie, (jeden z użytkowników napisał że rozmiar sztycy, zamiast 31,6, wyszedł 31,8). Cena 499zł.

Proszę o pomoc w wyborze, o opinie i nowe pomysły w podobnej cenie. Z góry dzięki!

A może No Saint? Teraz tak poczytałem na forum, dobra cena, co myślicie? Jak z ich dostępnością?

Napisano

Szczerze mowiac to watpie w ta wage Authora. 19 calowy Traction z 2006 wazyl okolo 1900g, ten rocznik rozni sie glownie brakiem hydroformingu dolnej rury ramy przy glowce, wieksza srednica rury podsiodlowej (31,6 zamiast 30,2) i troche innymi hakami tylnego kola, ale czy lzejszymi? Nie wygladaja. Tak ze na pierwszy rzut oka nie wyglada mi to na 1750g. Chociaz... wyglada w zasadzie identycznie jak Egoist.

A jak juz tobym Contexta raczej bral, cena prawie ta sama, a waga niby 100g mniejsza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...